Co to jest mięso oddzielone mechanicznie (MOM)? Czy jest zdrowe?

Fot: kmk-vova / gettyimages.com

Mięso oddzielone mechanicznie, wcześniej określane w Polsce jako mięso odkostnione mechanicznie, jest przeznaczone do produkcji przetworów mięsnych. To surowa masa mięsno-tłuszczowa, którą otrzymuje się ze zmielenia resztek oddzielonych od kości: skór, tłuszczu, ścięgien i chrząstek.

Mięso oddzielone mechanicznie stało się popularne przez rosnący popyt na mięso drobiowe, a co za tym idzie pozostawianie dużej ilości kości, na których znajdowały się resztki mięsa i tłuszczu. Podjęto pierwsze próby ich odzyskiwania i przeznaczenia do produkcji tanich przetworów mięsnych. W Polsce po raz pierwszy wykorzystano tę metodę w 1975 roku. Obecnie mięso oddzielane mechanicznie jest składnikiem wielu wędlin, pasztetów czy parówek kupowanych w dużych ilościach przez społeczeństwo.

Czym jest mięso oddzielone mechanicznie?

Mięso oddzielone mechanicznie to surowa masa mięsno-tłuszczowa otrzymywana poprzez oddzielenie od kości i zmielenie pozostałości po prawdziwym mięsie, głównie: chrząstek, skóry, ścięgien, tłuszczu i skrzydeł. Co ważne, zabronione jest wykorzystywanie do jej produkcji łap, ogonów oraz skóry z szyi i głowy. Następnie do uzyskanej miazgi dodaje się oleje, ulepszacze smaku, przeciwutleniacze i inne składniki. Tak przygotowana masa przeznaczona jest do wytwarzania przetworów mięsnych.

Zgodnie z przepisami ustanowionymi przez Unię Europejską mięso oddzielone mechanicznie jest jedynie surowcem, który dodaje się do żywności zamiast pełnowartościowego mięsa. Pozwala to na tanią produkcję – kilogram przetworzonego w ten sposób mięsa kosztuje ok. 2 złote.

Jak produkuje się mięso oddzielone mechanicznie?

Mechaniczne oddzielanie mięsa można przeprowadzić przy pomocy dwóch metod:

  • chemicznej – oddziaływanie na resztki enzymami lub hydroliza,
  • mechanicznej – tłoczenie, ścieranie lub skrobanie.

Najczęściej wykorzystywaną techniką jest tłoczenie mechaniczne, ponieważ pozwala na odzyskanie nawet 80% włożonego surowca. Surowy lub podgotowany materiał przeciska się przez sito o małych oczkach. Dzięki temu kości zatrzymują się, a masa mięsno-tłuszczowa przechodzi do następnego etapu produkcji.

Co znajduje się w parówkach? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Co tak naprawdę znajduje się w parówkach? Źródło: Co nas truje?

W Polsce mięso oddzielone mechanicznie uzyskuje się z: mięsa z kurcząt i innego drobiu, wieprzowego lub wołowego. Według ściśle określonych norm zawartość poszczególnych składników w otrzymanej miazdze powinna wynosić:

  • nie więcej niż 70% wody,
  • maksymalnie 20% tłuszczu,
  • minimum 12% białka,
  • nie więcej niż 0,5% masy kostnej.

Przy produkcji mięsa oddzielonego mechanicznie ważne jest także przestrzeganie norm higienicznych. Dopuszczone jest wykorzystywanie tylko mięsa świeżego, które było przechowywane w odpowiednich warunkach. Dodatkowo po godzinie od pozyskania miazgi należy ją schłodzić do temperatury 2℃, a po 12 godzinach głęboko zamrozić i przechowywać maksymalnie 3 miesiące. Nieprzestrzeganie tych norm może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów.

W jakich produktach jest mięso oddzielone mechanicznie?

Mechanicznie oddzielone mięso wykorzystuje się m.in. do produkcji:

  • parówek,
  • pasztetów,
  • konserw,
  • kiełbas,
  • wędlin mieszanych,
  • gotowych dań, np. pulpetów, krokietów, potraw w słoikach,

Należy pamiętać, że z uwagi na obecność w tych produktach mięsa oddzielonego mechanicznie, znajduje się w nich duża ilość konserwantów, przeciwutleniaczy i polepszaczy smaków.

Oznaczenie produktów z mięsem oddzielonym mechanicznie

Aby dowiedzieć się, czy w wybranym produkcie znajduje się mięso mechanicznie oddzielone, konieczne jest czytanie etykiet. Zgodnie z prawem producenci żywności muszą umieszczać na opakowaniu informację o tym, że do jej wytworzenia wykorzystano taką masę. Zwykle stosuje się skrót MOM. Konieczne jest także procentowe określenie jego zawartości.

Produkty, które zawierają mechanicznie oddzielone mięso, można rozpoznać także po wyglądzie. Ma ono ciemniejszą barwę i nienaturalny zapach. Ponadto cena szynki, parówek czy innego mięsa z MOM jest bardzo niska.

Czy mięso mechanicznie oddzielone jest zdrowe?

Nie poleca się spożywania dużej ilości produktów, które mają w składzie mięso oddzielone mechanicznie, ponieważ przetworzona w ten sposób żywność zawiera duże ilości substancji chemicznych i tłuszczu. Brakuje w niej składników odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Konserwanty blokują ponadto wchłanianie mikro- i makroelementów z innych produktów, np. wapnia lub witamin.

W mięsie oddzielonym mechanicznie jest więcej tłuszczu, co może przyczynić się to do podniesienia stężenia cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Efektem jest nadciśnienie, miażdżyca, otyłość i inne choroby. Spożywanie MOM nie jest wskazane dla dzieci, ciężarnych i osób, które powinny stosować specjalne diety.

Bibliografia:

1. Z. Bełkot, M. Ziomek, M. Gondek, Wartość odżywcza odzyskanego mechanicznie mięsa kurcząt i gęsi, [w:] „Medycyna weterynaryjna”, 2013, 69(8).

Data aktualizacji: 15.07.2019,
Opublikowano: 15.07.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej