Co jeść, aby wspomóc pracę mózgu?

Fot. Hero Images / Getty Images

Życie w ciągłym biegu to dzisiaj norma. Praca, nauka, różne obowiązki a do tego stres sprawiają, że organizm działa na pełnych obrotach. Efektem tego jest zmęczenie, brak koncentracji i huśtawki nastroju. Jak zatem wspomóc organizm w czasach „szybkiego życia”?  

Z czego mózg czerpie energię?

Głównym paliwem napędowym mózgu jest glukoza. Ponad połowa glukozy z krwi jest przeznaczana na potrzeby mózgu. Gdyby odciąć mózg od źródła glukozy i tlenu, jego komórki zaczęłyby obumierać już po 10-15 minutach. Jednak to, że mózg czerpie energię z cukru, nie oznacza, że można jeść słodkie batoniki. Wysoko przetworzone produkty, fast foody, słodkie przekąski czy chipsy, nie są dobrym źródłem energii. Węglowodany proste powodują szybkie przejście cukru do krwi, co powoduje wyrzut insuliny. 

Inaczej to wygląda z węglowodanami złożonymi. Na ich strawienie potrzeba znacznie więcej czasu, glukoza jest uwalniana stopniowo, co pozwala na odpowiednie jej spożytkowanie. Co więcej, produkty zawierające węglowodany złożone są bogate w witaminy, minerały i błonnik, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, w tym mózgu.

Zobaczcie koniecznie: Cukier - biała śmierć - jak cukier wpływa na nasz organizm

Źródła węglowodanów złożonych:

  • pełnoziarnisty makaron;
  • ryż biały i brązowy;
  • grube kasze;
  • rośliny strączkowe (groch, fasola, bób, soja, soczewica);
  • otręby;
  • płatki owsiane.

Zobaczcie, jak można poprawić pracę mózgu:

Zobacz film: Jak poprawić pracę mózgu? Źródło: 36,6

Jakie składniki odżywcze wspierają pracę mózgu?

Witaminy z grupy B

Pełnią niesłychanie ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Odpowiadają za zdolność zapamiętywania, koncentrację, a nawet za nastrój. Co więcej, spowalniają starzenie się mózgu i biorą udział w absorpcji glukozy, więc pomagają w utrzymaniu energii. Pełnią również ważną rolę w przekazywaniu impulsów, a witamina B₆ wspomaga produkcję neuroprzekaźników. Niedobór, na przykład witaminy B₃ powoduje osłabienie pamięci, kłopoty z koncentracją i kojarzeniem oraz bezsenność, natomiast niedostatek B₁₂ może powodować utratę pamięci, uczucie ciężkości umysłu czy negatywne zmiany nastroju. Silne niedobory tych witamin mogą wywołać nawet depresję.

Źródła witamin z grupy B:

  • pełnoziarniste produkty;
  • otręby pszenne;
  • pełne mleko i produkty mleczne;
  • jaja;
  • drożdże;
  • ryż brązowy;
  • wątroba wołowa i wieprzowa;
  • pestki słonecznika, orzechy.

Lecytyna

Jest najlepszym źródłem choliny (witamina B₄) potrzebnej do powstania acetylocholiny, jednego z neuroprzekaźników. Acetylocholina wpływa m.in. na procesy pamięciowe, zdolność koncentracji uwagi, pomaga w procesie uczenia się. Niedobór choliny powoduje ospałość, demencję starczą i spadek zdolności pamięciowych. Lecytyna jest także elementem budulcowym tkanki mózgowej, otoczki mielinowej oraz pomaga w przepływie sygnałów nerwowych.

Źródła:

  • orzeszki ziemne i włoskie;
  • soja;
  • żółtka jaj;
  • kiełki pszenicy;
  • pieczywo pełnoziarniste;
  • wątroba.

Magnez

Jest niezbędny to produkcji enzymów współtworzących witaminę B₁ i B₆, razem z wapniem pomaga w przewodzeniu impulsów nerwowo-mięśniowych oraz chroni mózg przed metalami ciężkimi np. ołowiem. Dodatkowo, hamuje degenerację komórek mózgowych, bierze udział w produkcji serotoniny, hormonu odpowiedzialnego za samopoczucie. Magnez obniża poziom kortyzolu (hormonu stresu) i chroni układ nerwowy, odcinając mu drogę do mózgu, dlatego jest wykorzystywany w leczeniu chronicznego stresu i stanów lękowych. Magnez jest trudno przyswajalny oraz wypłukiwany z organizmu przez kawę i alkohol.

Źródła:

  • kasza gryczana, jęczmienna;
  • fasolka szparagowa, sałata;
  • pełnoziarniste pieczywo, płatki owsiane;
  • ryż brązowy;
  • orzechy;
  • kakao;
  • pestki dyni, słonecznika.

Cynk

Cynk bierze udział w procesach naprawy wielu protein w mózgu, chroni neurony w czasie stresu oraz odgrywa ważną rolę w przekazywaniu impulsów między komórkami neuronowymi niektórych obszarów mózgu. Podobnie jak magnez, chroni mózg przed metalami ciężkimi. Co ciekawe, dużą zawartość cynku odnotowano u dzieci o wybitnej inteligencji.

Źródła:

  • ostrygi;
  • kiełki pszenicy;
  • pestki dyni;
  • wołowina, wątróbka cielęca;
  • gorzka czekolada;
  • orzeszki ziemne.

Potas – poprawia dotlenienie mózgu. Jego źródłem są szparagi, winogrona, kalafior, morele, awokado, rośliny strączkowe, pomidory.

Żelazo – jest nośnikiem tlenu, który jest konieczny do prawidłowego funkcjonowania mózgu. Źródłem żelaza jest szpinak, sałata rzymska, szparagi, brokuły, rośliny strączkowe, chude czerwone mięso, wątroba wołowa i cielęca.

Witamina A – poprawia pamięć, pomaga w utrzymaniu komórek mózgowych w dobrym stanie. Witamina A jest przeciwutleniaczem więc chroni mózg przed wolnymi rodnikami. Jej źródła to czerwona papryka, szpinak, brokuły, sałata rzymska, tłuste ryby (makrela, śledź), jaja, wątroby, pełne mleko, margaryna.

Witamina C – bierze udział w produkcji neuroprzekaźników, w tym serotoniny oraz poprawia pamięć. Chroni mózg przed degeneracją i udarem oraz pomaga w usuwaniu metali ciężkich z mózgu. Źródłem witaminy C są maliny, jeżyny, czarne porzeczki, owoce dzikiej róży, natka pietruszki, szpinak, marchewka

Kwasy omega 3 – zwiększają plastyczność mózgu, zapewniają ochronę przed procesami degeneracji. Ich brak powoduje obniżenie koncentracji, utratę pamięci i apatię. Źródłem omega 3 jest olej rzepakowy i słonecznikowy, margaryna, oliwa z oliwek, świeży łosoś, śledź, makrela, tuńczyk.

Data aktualizacji: 10.12.2018,
Opublikowano: 04.12.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej