Co jeść aby mieć zdrowe włosy i paznokcie?

Fot. andresr / Getty Images

Chcąc zadbać o dobry stan włosów i paznokci zazwyczaj sięgamy po ogólnodostępne suplementy, które zapewniają nas o swojej skuteczności. Może się wydawać, że szereg kolorowych tabletek jest dobrym sposobem na poprawę stanu włosów i paznokci. Jednak najlepszym i najskuteczniejszym źródłem elementów potrzebnych do prawidłowego wzrostu włosów i paznokci jest pożywienie.

Podstawowy budulec – keratyna

Zarówno włosy, jak i paznokcie, są budowane przez komórki macierzyste. W wyniku podziałów i przemian morfologicznych, komórki te namnażają się. Dzięki temu następuje przyrost rogowej łodygi włosa oraz wzrost płytki paznokcia. Dzieje się tak dlatego, że większość macierzy zamienia się w wyspecjalizowane komórki potomne, wytwarzające rogowaciejące białko – keratynę (główny budulec włosów i paznokci). Keratyna metabolizuje się przetwarzając dostarczony pokarm w przyrost włosów i paznokci. 

Podstawowym budulcem keratyny są aminokwasy siarkowe - metionina i cysteina, które muszą być dostarczone wraz z pożywieniem, ponieważ są aminokwasami egzogennymi i organizm nie może wytworzyć ich sam. Metionina i cysteina odgrywają bardzo ważną rolę, gdyż umożliwiają powstanie wiązań dwusiarczkowych łączących ze sobą cząsteczki keratyny. Im więcej takich wiązań powstanie, tym mocniejsza będzie struktura keratyny. Dzięki temu włosy będą wzmocnione, zyskają na sprężystości oraz będą lepiej chronione przed działaniem czynników zewnętrznych. To samo dotyczy paznokci: będą twarde oraz odporne na uszkodzenia. Aminokwasy siarkowe dodatkowo chronią włosy przed przedwczesnym siwieniem, zapobiegają ich wypadaniu oraz wzmacniają cebulki włosów.

Dobrym źródłem białka będą:

  • chude mięso – wołowina, cielęcina, drób,
  • ryby - świeża sola,
  • nabiał - mleko, twaróg,
  • jaja,
  • rośliny strączkowe – fasola, soczewica,
  • produkty zbożowe – pieczywo pełnoziarniste, płatki owsiane, otręby.

Witaminy i minerały niezbędne dla włosów i paznokci

B₁ (tiamina) – odgrywa znaczącą rolę w wytwarzaniu budulca włosów i paznokci. Dzięki niej paznokcie są zdrowe, mocne i odporne na uszkodzenia. Przeciwdziała łojotokowemu zapaleniu skóry i przetłuszczaniu się włosów. Zwiększone zapotrzebowanie na tę witaminę występuje u osób, które piją kawę, biorą antybiotyki i są narażone na przewlekły stres.

Źródłem tiaminy będą:

  • drożdże,
  • chleb razowy, pszenica, jęczmień,
  • grube kasze, ryż,
  • suche nasiona roślin strączkowych, orzechy,
  • surowe ryby.

W zbożach tiamina znajduje się w zewnętrznej warstwie ziaren, łuskanie czy polerowanie zmniejsza zawartość tiaminy.

B₂ (ryboflawina) – wykazuje działanie przeciwłojotokowe skóry, zapobiega wypadaniu włosów oraz kruchości i rozdwajaniu się paznokci. Przewlekły niedobór tej witaminy prowadzi do zahamowania wzrostu włosów i paznokci, degeneracji procesów keratynizacji oraz wypadania włosów.

Witaminę B₂ dostarczymy jedząc:

  • nabiał – śmietana, masło, pełne mleko,
  • jaja,
  • drożdże,
  • zielone warzywa liściaste,
  • kasza gryczana,
  • ryby,
  • chleb razowy,
  • fasola.

B₅ (kwas pantotenowy) – witamina ta jest mieszanką związków chemicznych takich jak: kwas pantotenowy, pantotenol, pantoteina oraz koenzym A. Odgrywa kluczową rolę podczas podziałów komórek macierzy włosa i paznokci, pobudza komórki budujące (keratynocyty) do szybszego wzrostu oraz wspiera proces pigmentacji włosa, czyli zapobiega siwieniu. Dodatkowo włosy nabierają sprężystości i zdolności do absorbcji wody, co umożliwia utrzymanie odpowiedniej wilgotności włosa. Niedobór witaminy B₅ skutkuje wypadaniem włosów, może wystąpić także przedwczesne siwienie czy nawet łysienie.

Źródłem B₅ będą:

  • mięso – wątróbka, kurczak,
  • tłuste ryby – makrela, śledź,
  • pełnoziarniste produkty zbożowe, otręby pszenne,
  • pełne mleko,
  • jaja,
  • awokado, banany, pomarańcze.

Jak domowymi sposobami zadbać o paznokcie? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Co zrobić, żeby paznokcie były mocne i zdrowe? Źródło: Klinika urody

Witamina A (beta-karoten) – przyspiesza cykl odnowy komórek budulcowych włosów i paznokci, wzmaga produkcje głównego budulca, którym jest keratyna oraz chroni ją przed wpływem toksyn z powietrza. Dodatkowo ulepsza skład chemiczny lipidów wytwarzanych przez gruczoły łojowe, których rolą jest nawilżanie i ochrona przed czynnikami atmosferycznymi.

Źródłem witaminy A będą:

  • pomarańczowe, żółte, czerwone i zielone warzywa i owoce – marchewka, papryka, brokuł, szpinak, morele, brzoskwinie,
  • margaryna, masło,
  • sery dojrzewające,
  • wątróbka wieprzowa.

Miedź - odpowiada za wzrost, gęstość i odporność włosów na szkodliwy wpływ czynników zewnętrznych. Miedź steruje procesami implementacji siarki w keratynę. Optymalnie zasiarczona keratyna tworzy mocne i sprężyste włókna kory włosa. Co więcej, uczestniczy w tworzeniu melaniny (to naturalny barwnik włosów). Paznokcie natomiast są mocne, lśniące i szybko rosną. Niedobór tego minerału powoduje suchość, łamliwość i rozdwajanie się włosów i paznokci.

Źródła miedzi:

  • czerwone mięso,
  • wątróbka i podroby,
  • nasiona słonecznika,
  • suszone pomidory,
  • kakao,
  • ostrygi.

Zobaczcie, jak skutecznie zadbać o włosy:

Zobacz film: Jak dbać o włosy? Źródło: Dzień Dobry TVN

Krzem, magnez, cynk – każdy z tych pierwiastków dokłada swoje cegiełki, które sprawiają, że włosy i paznokcie są mocne, nie rozdwajają się, są elastyczne, odporne na uszkodzenia i nie łamią się.

Źródła:

  • orzechy,
  • ostrygi,
  • rzodkiew,
  • kalarepa,
  • seler,
  • pestki dyni, nasiona słonecznika,
  • otręby owsiane, ryż brązowy.

Ponadto, warto zwrócić uwagę na:

  • ograniczenie kawy – wypłukuje składniki mineralne z organizmu,
  • długo utrzymujący się stres – powoduje zahamowanie wzrostu włosa i uszkadza jego strukturę,
  • warto ograniczyć spożycie fast foodów i wysoko przetworzonych produktów,
  • czarna herbata – posiada spore ilości szczawianów i ogranicza wchłanianie wapnia i żelaza,
  • warzywa i owoce watro jeść na surowo – obróbka termiczna pozbawia je części witamin i minerałów.
Data aktualizacji: 23.11.2018,
Opublikowano: 23.11.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej