Chleb bezglutenowy - alternatywa dla tradycyjnego pieczywa. Przepis na chleb bezglutenowy na zakwasie, bez drożdży, bez mąki 

Fot. Tara Moore / Getty Images

Chleb bezglutenowy jest jednym z podstawowych składników diety stosowanej w leczeniu celiakii, alergii i nadwrażliwości na gluten. Można go przygotować bez dodatku mąki, wówczas podstawowymi składnikami wypieku są ziarna. Chleb bezglutenowy przyrządzi się również bez dodatku drożdży i jaj. 

Chleb bezglutenowy stanowi zamiennik dla tradycyjnego pieczywa. Można go kupić w wielu sklepach, jak też przygotować samodzielnie w domu. Jest ważnym składnikiem diety bezglutenowej będącej podstawowym sposobem leczenia celiakii nazywanej inaczej chorobą trzewną.

Chleb bezglutenowy - co to oznacza i dla kogo?

Chleb bezglutenowy jest rodzajem pieczywa przygotowywanego na bazie produktów pozbawionych glutenu - mieszaniny białek zawartych przede wszystkim w pszenicy, życie, jęczmieniu (owies też należy eliminować ze względu na ryzyko zanieczyszczenia tego zboża i braku izolacji upraw owsa). Jest zalecany w diecie bezglutenowej stosowanej przede wszystkim w celiakii, czyli chorobie trzewnej. Schorzenie to ma podłoże genetyczne. U osób cierpiących na celiakię pod wpływem spożywania produktów zawierających gluten dochodzi do zaniku kosmków jelitowych. Konsekwencjami są zaburzenia wchłaniania składników odżywczych z pokarmu i problemy zdrowotne. 

Podstawowymi objawami choroby trzewnej są: bóle brzucha, biegunki, stany depresyjne, uczucie ciągłego zmęczenia, niski wzrost. Chleb bezglutenowy powinien pojawić się również w diecie osób z alergią lub nadwrażliwością na gluten. Przygotowuje się go z bezglutenowych mieszanek chlebowych, mąki ryżowej, gryczanej lub kukurydzianej. W książkach kulinarnych oraz w Internecie można znaleźć różne przepisy na chleb bez glutenu, zarówno wypiekany na zakwasie, na drożdżach lub bez.

Zobacz nasz eksperyment i przekonaj się, jak działa gluten:

Zobacz film: Eksperyment: Jak naprawdę działa gluten? Źródło: 36,6

Chleb bezglutenowy gryczany i bez drożdży - przepis

Chleb bezglutenowy można przygotować bez dodatku drożdży, zakwasu, a także jajek. Taki wypiek doskonale sprawdzi się nie tylko w diecie osób z celiakią, alergią lub nadwrażliwością na gluten, ale również w przypadku alergii na białko jaja kurzego. Do zrobienia chleba bezglutenowego bez drożdży można wykorzystać mąkę gryczaną połączoną z grochową, sojową, z ciecierzycy lub z soczewicy.

Składniki:

  • 350 g mąki gryczanej,
  • 150 g mąki sojowej,
  • około 450 ml ciepłej wody,
  • 2 łyżeczki sody,
  • 1 garść nasion słonecznika,
  • 1 łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza.
  2. Wymieszaj w misce: mąkę gryczaną, sojową, sól, sodę i słonecznik. Dolej wodę. Ponownie wymieszaj. Masa powinna uzyskać gęstą konsystencję.
  3. Formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką gryczaną. Wyłóż do formy ciasto na chleb bezglutenowy. Posyp nasionami słonecznika i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 45-50 minut.

Chleb bezglutenowy na zakwasie

Chleb bezglutenowy na zakwasie można przygotować wykorzystując zamiast zakwasu pszennego lub żytniego delikatny zakwas ryżowy lub nieco bardziej pikantny gryczano - ryżowy. Domowy chleb bezglutenowy na zakwasie doskonale smakuje z dodatkiem pestek słonecznika, nasion dyni i chia. Do wypieków pozbawionych glutenu wskazane jest dodawać siemię lniane, które ma żelową konsystencję i przyczynia się do polepszenia struktury chleba.

Na czym polega alergia na gluten? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Alergia na gluten. Źródło: 36,6

Chleb bezglutenowy na zakwasie - przepis

Składniki:

  • 500 g mąki gryczanej,
  • 500 g mąki jaglanej,
  • 500 g mąki ryżowej,
  • 375 ml mąki ziemniaczanej,
  • po 125 ml: pestek słonecznika, nasion dyni,
  • 5 łyżek siemienia lnianego,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżka cukru,
  • 400 ml zakwasu ryżowego,
  • 1250 ml wody o letniej temperaturze.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj wszystkie składniki w dużej misce.
  2. Uzyskaną masę przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką bezglutenową. Masa powinna sięgać maksymalnie do ⅔ wysokości formy.
  3. Ciasto przykryj folią do pieczenia i odstaw na około 6 godzin do wyrośnięcia.
  4. Zdejmij folię. Chleb bezglutenowy na zakwasie wstaw do piekarnika nagrzanego do 240 stopni Celsjusza na 20 minut. po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i kontynuuj pieczenie przez 40 minut.

Chleb bezglutenowy bez mąki - jak zrobić?

Chleb bezglutenowy można przygotować bez dodatku jakiejkolwiek mąki. Przyrządza się go na bazie różnych ziaren i orzechów. Potrzebnymi składnikami są m.in.: nasiona słonecznika, sezamu, siemię lniane, pestki dyni, zmielone orzechy i migdały oraz różne zioła. Opcjonalnie pieczywo można wzbogacić o suszone śliwki, nasiona chia lub suszoną żurawinę. Składnikiem umożliwiającym “zlepienie” wszystkich składników i zachowanie zwartej konsystencji może być twaróg. Przygotowany chleb bezglutenowy bez mąki można przechowywać przez tydzień w lodówce zawinięty w folię. Pieczywo można również zamrozić lub opiekać w tosterze. Chleb bezglutenowy bez mąki na bazie ziaren jest dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3. Związki te wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego, zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, działają przeciwzapalnie i obniżają poziom “złego” cholesterolu we krwi.

Czy uważasz, że powinno się unikać glutenu?

Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
Zagłosuj

Chleb bezglutenowy bez mąki na bazie ziaren - przepis

Składniki:

  • 200 g mielonych migdałów,
  • 50 g mielonych orzechów,
  • 100 g siemienia lnianego,
  • 100 g sezamu,
  • 100 g nasion słonecznika,
  • 60 g pestek dyni,
  • 1 łyżka suszonych ziół: tymianek, oregano, zioła prowansalskie,
  • 1 łyżeczka nasion kopru,
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia,
  • 1 kostka twarogu,
  • 4 jaja,
  • po 1 łyżeczce: soli morskiej i zmielonego pieprzu,
  • 2 łyżeczki nasion chia,
  • 100 g posiekanej, suszonej żurawiny.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie sypkie składniki (orzechy, siemię lniane, słonecznik, dynię) przełóż do miski i wymieszaj. Dodaj posiekaną żurawinę i nasiona chia.
  2. Do uzyskanej mieszanki dodaj zioła, koper włoski, sól, pieprz i proszek do pieczenia.
  3. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę i dodaj do składników w misce.
  4. Do ziaren z przyprawami dołóż twaróg i jaja. Całość zmiksuj za pomocą miksera lub malaksera.
  5. Przygotuj podłużną formę i wyłóż ją papierem do pieczenia.
  6. Masę na chleb bezglutenowy wyłóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. 
Data aktualizacji: 14.11.2018,
Opublikowano: 12.11.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej