Bromatologia jako nauka zajmująca się wpływem żywności oraz sposobu żywienia na zdrowie człowieka. Jak zrobić specjalizację z tej dziedziny?

Fot. Geber86 / Getty Images

Bromatologia jest nauką, która zajmuje się jakością zdrowotną żywności oraz jej negatywnym i pozytywnym oddziaływaniem na organizm człowieka. Jej zadaniem jest również badanie wpływu środowiska na jakość płodów rolnych oraz kontrola poziomu zanieczyszczeń zarówno chemicznych, jak i biologicznych.

Aby zostać specjalistą bromatologii, trzeba ukończyć pięcioletnie studia farmaceutyczne i zrobić trzyletnią specjalizację. Jej podstawą jest nie tylko poszerzenie wiedzy, ale i wykształcenie cech osobowości farmaceuty, które pomogą mu rozwijać nabyte umiejętności. W jakich instytucjach może pracować absolwent specjalizacji z bromatologii?

Czym jest bromatologia?

Bromatologia jest dziedziną nauki, której nazwa pochodzi z języka greckiego od słów broma i logos, co w polskim tłumaczeniu oznacza dosłownie żywienie i naukę. Specjaliści bromatologii zajmują się badaniem jakości żywności oraz jej oddziaływaniem na człowieka. Do ich zadań należy:

  • kontrolowanie sposobu żywienia i jego pozytywnego lub negatywnego oddziaływania na organizm;
  • analizowanie wartości odżywczych oraz składu chemicznego substancji zawartych w żywności i jej przyswajalności przez człowieka;
  • higiena żywności w procesach produkcyjnych oraz związanych z tym przechowywaniem, przetwórstwem i obrotem;
  • badanie pochodzenia nowych źródeł żywności;
  • badanie wpływu środowiska naturalnego na jakość płodów rolnych.

Zadaniem specjalistów bromatologii jest również kontrola zanieczyszczeń chemicznych i biologicznych, które mogą dostać się do pożywienia na skutek oddziaływania czynników zewnętrznych.

Zobaczcie, czy żywność GMO jest bezpieczna dla zdrowia:

Zobacz film: Czy żywność GMO jest bezpieczna dla zdrowia? Źródło: Dzień Dobry

Kto może zostać specjalistą bromatologii?

Specjalistą bromatologii może zostać farmaceuta, który ukończył pięcioletnie studia magisterskie i specjalizację z tej dziedziny. Nauka trwa 3 lata i obejmuje kurs podstawowy oraz 6 modułów specjalizacyjnych, na których student poszerza wiedzę i kształci swoje umiejętności, odbywając staż w instytucjach zajmujących się kontrolą jakości żywności. Na kursie podstawowym wymaga się nie tylko wiedzy teoretycznej, ale też praktycznej. Od farmaceuty oczekuje się znajomości procedur pobierania próbek, umiejętności opisywania wyników analitycznych, a także samodzielności w opracowaniu oceny wartości odżywczej oraz świadomości skutków zdrowotnych i zagrożeń związanych z produktem żywnościowym.

Polecamy: Żywność funkcjonalna - definicja i przykłady żywności funkcjonalnej. Żywność wygodna a żywność funkcjonalna

Kurs podstawowy a wymagane staże specjalizacyjne

Aby zaliczyć kurs podstawowy, trzeba skończyć z oceną pozytywną wymagane moduły specjalizacyjne:

  • moduł I – „Organizacja zarządzania w ochronie zdrowia i regulacje prawne w zakresie kontroli jakości żywności w Polsce i Unii Europejskiej” – farmaceuta poznaje zagadnienia etyczne i regulacje prawne dotyczące sposobu wykonywania zawodu;
  • moduł II – „Rola składników odżywczych żywności, znaczenie zdrowotne oraz ich wpływ na zachowanie się leków w ustroju” – student nabywa umiejętności w ocenie interakcji pożywienia z lekami;
  • moduł III – „Naturalne związki nieodżywcze i dozwolone substancje dodatkowe”;
  • moduł IV – „Zakażenia toksykologiczne związane z bezpieczeństwem żywności”;
  • moduł V – „Żywność i jej jakość zdrowotna”;
  • moduł VI – „Żywienie człowieka zdrowego i chorego” – zastosowanie norm żywieniowych i zasad racjonalnego żywienia w schorzeniach takich jak miażdżyca, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze czy osteoporoza.

Po ukończeniu kursu podstawowego i modułów specjalizacyjnych farmaceuta musi napisać pracę na wybrany przez siebie temat, którą powinien zaakceptować kierownik specjalizacji. Wymogiem koniecznym jest też pozytywna opinia przełożonego po przedstawieniu pisemnego opracowania dotyczącego zadań i zagadnień, których student nauczył się na stażu. Powinien zdać również egzamin ze znajomości języka obcego. Zaliczenie specjalizacji kończy się kolokwium i dopuszczeniem studenta do egzaminu państwowego.

Warto wiedzieć: Nutraceutyki – czym są i kto powinien je stosować?

Gdzie można znaleźć zatrudnienie po specjalizacji z bromatologii?

Zatrudnienie po specjalizacji z bromatologii można znaleźć w placówkach zajmujących się kontrolą jakości żywności oraz higieną produktów żywnościowych w przemyśle. W Polsce są to:

  • Zakłady Bromatologii Akademii Medycznych,
  • Państwowy Zakład Higieny,
  • Instytut Żywności i Żywienia,
  • Agencja ds. Żywności,
  • Wojewódzkie Stacje Sanitarno-Epidemiologiczne,
  • Instytut Ochrony Roślin.

W instytucjach zajmujących się tym zagadnieniem można odbywać również staże kierunkowe, które są wymagane do ukończenia specjalizacji. Po zakończeniu nauki warto poszerzać wiedzę, biorąc udział w wykładach i seminariach. Farmaceuta, który zdał egzamin państwowy, może dokonywać samodzielnych ekspertyz w zakresie bezpieczeństwa żywności, jak również obejmować stanowiska kierownicze w placówkach badawczych i laboratoriach kontrolnych związanych z żywnością.

Bibliografia:

1. Centrum Medyczne Kształcenia Podyplomowego, Program Specjalizacji w Bromatologii – program podstawowy dla farmaceutów, cmkp.edu.pl, [cytaty z tytułami modułów zaczerpnięte z programu].

Data aktualizacji: 26.03.2019,
Opublikowano: 26.03.2019 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej