Białko zwierzęce – jak najlepiej można zastąpić je w diecie?

Fot: Image Source / gettyimages.com

Białko zwierzęce dostarcza wielu cennych substancji, w tym łatwo przyswajalnego żelaza, witamin, a także aminokwasów egzogennych, których organizm nie wytwarza samodzielnie z innych związków. Uniknięcie ich niedoborów u osób niejedzących produktów odzwierzęcych wymaga starannego planowania diety.

Konsumpcja mięsa lub innych produktów pochodzenia zwierzęcego jest ogólnie przyjętym sposobem odżywiania się. Jednak część osób uważa, że niepożądane efekty takiej diety przewyższają osiągane korzyści odżywcze. Niektórzy rezygnują ze spożywania pokarmów odzwierzęcych ze względów religijnych, filozoficznych, w trosce o dobro zwierząt czy z powodów zdrowotnych.

Czym jest białko zwierzęce?

Białka (polipeptydy) zwierzęce to związki zbudowane z aminokwasów, wytworzone w przemianach metabolicznych zwierząt. Elementy te połączone są wiązaniami peptydowymi w długie łańcuchy, tworzące przestrzenne struktury. Ich kształt decyduje (wraz ze składem chemicznym) o fizjologicznych i metabolicznych parametrach uzyskanych związków. Budowa chemiczna białka jest definiowana przez zawartość określonych aminokwasów i ich układ (sekwencję) w łańcuchach.

Jak wybrać mięso dobrej jakości? Odpowiedź znajdziesz w filmie:

Zobacz film: Jak wybrać mięso dobrej jakości? Źródło: 36,6

Białko zwierzęce a roślinne

Białka zwierzęce zawierają wszystkie aminokwasy, również te, które człowiek do budowy własnych białek musi pozyskiwać z pokarmu, gdyż nie jest ich w stanie syntezować. Są to: leucyna, izoleucyna, walina, treonina, metionina, fenyloalanina, tryptofan i lizyna. Aminokwasy te noszą nazwę niezbędnych lub egzogennych (czyli pochodzenia zewnętrznego).

Białka zwierzęce znajdują się nie tylko w mięsie, ale również w jajach, mleku i jego przetworach (serach, śmietanie, kefirze, maślance itp.). Są spożywane przez osoby korzystające z kompleksowej, nieograniczanej niczym diety, a także przez niektóre grupy stosujące diety eliminacyjne, np. laktoowowegetarian czy ichtiwegetarian. Problem, czym zastąpić białko zwierzęce, muszą rozwiązywać przede wszystkim weganie, dopuszczający jedynie pożywienie pochodzenia roślinnego. Dlatego krytycznym warunkiem prawidłowego odżywiania jest dla nich dostarczenie kompletu niezbędnych aminokwasów (lub białek, które je zawierają). Konieczne jest zapewnienie ich właściwej podaży poprzez włączanie do diety określonych produktów roślinnych.

Białko zwierzęce a nowotwory

Część badaczy sugeruje, że spożywanie mięsa (szczególnie czerwonego) może być przyczyną zwiększonej zachorowalności na raka (np. przewodu pokarmowego). Niektóre hipotezy łączą taki efekt ze zwiększonym obciążeniem organizmu podczas procesów trawienia mięsa i związaną z tym nadprodukcją oksydantów, które mogą mieć efekt kancerogenny. Inne wskazują na niekorzystny wpływ przetwarzania mięsa (przemiany tłuszczów w trakcie smażenia lub pieczenia, oddziaływanie dymu stosowanego do wędzenia). Podkreśla się też, że ze względu na zanieczyszczenie środowiska i przemysłowy charakter hodowli zwierząt w ich tkankach mogą kumulować się różne szkodliwe substancje, które są później spożywane w potrawach mięsnych. Ten niekorzystny efekt dotyczy również ryb.

Statystyczna ocena korelacji pomiędzy spożywaniem mięsa (a tym samym białka zwierzęcego) a zachorowalnością na nowotwory złośliwe nie jest jednak jednoznaczna. Wyniki i wnioski poszczególnych badań bardzo się różnią.

Które mięso jest najzdrowsze? Odpowiedź znajdziesz w filmie:

Zobacz film: Które mięso jest najzdrowsze? Źródło: Dzień Dobry TVN

Czym zastąpić białko zwierzęce?

Białko zwierzęce należy zastąpić w diecie takimi produktami pochodzenia roślinnego, które nie tylko mają wysoką zawartość białka, ale też dostarczają możliwie dużych dawek aminokwasów egzogennych. Muszą być one jednak spożywane bardzo regularnie i w odpowiednio dużych ilościach, gdyż mięso zawiera zdecydowanie więcej tych niezbędnych substancji.

Najwięcej pełnowartościowych zamienników białek zwierzęcych zawierają:

  • rośliny strączkowe, np. fasola, soczewica, soja, ciecierzyca;
  • nasiona: słonecznika, dyni, arbuza, chia, sezamu, lnu, owsa;
  • orzeszki ziemne;

Oczywiście wszystkie te produkty mogą być wykorzystywane w konstruowaniu diety również w postaci przetworzonej – na przykład zamiast nasion soi do przygotowywania różnorodnych dań można używać mąki sojowej czy serka tofu.

Należy zwracać uwagę na to, by dieta była odpowiednio urozmaicona – nie można ograniczać się do jednego źródła białka, gdyż zawartość poszczególnych aminokwasów egzogennych jest w produktach roślinnych bardzo różna. Przykładem są orzechy, które dostarczają najwięcej metioniny, ale są zdecydowanie mniej wydajnym źródłem izoleucyny czy lizyny (tu zdecydowanie dominuje soja).

Dieta bez białka zwierzęcego

Podstawą każdej diety jest zapewnienie prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dlatego ograniczenie różnorodności spożywanych pokarmów (na przykład eliminacja białek zwierzęcych) musi być efektem przemyślanej decyzji. Wiąże się to również z podjęciem wysiłku świadomego zestawiania jadłospisu i obserwacji swojego stanu zdrowia. Jakiekolwiek przewlekłe schorzenia, pogorszenie samopoczucia, wytrzymałości fizycznej, inne objawy niedoborów substancji odżywczych czy większe zmiany masy ciała powinny być impulsem do konsultacji z doświadczonym dietetykiem.

Bibliografia:

1. M. Firlit, Aminokwasy w żywieniu wegetariańskim, [w:] „Zielone Brygady”, nr 7–8, 2005.

2. I. Kibil, Wege. Dieta roślinna w praktyce, Warszawa 2018.

Data aktualizacji: 05.07.2019,
Opublikowano: 09.05.2019 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej