Amarantus – co to jest i dlaczego warto go jeść?

Fot: fcafotodigital / gettyimages.com

Amarantus, inaczej nazywany szarłatem, nosi miano pseudozboża i pochodzi z Ameryki Południowej. Dawniej przez Indian był określany jako święta roślina. Amarantus stanowił podstawę do wszelkiego rodzaju placków, papek czy napojów. Szarłat do Europy przywędrował jako roślina ozdobna, jego kwiaty mają piękny kolor zbliżony do fuksji. Dziś uprawiany jest na prawie każdym kontynencie. W Polsce pierwsze plantacje zostały założone w 1993 roku. Amarantus cieszy się coraz większą popularnością ze względu na wartości odżywcze jakie posiada.

Amarantus – źródło pełnowartościowego białka

Białko jest jednym z głównych budulców organizmu i stanowi około 20% masy ciała. Wspomaga regenerację uszkodzonych tkanek, wchodzi w skład wielu enzymów i hormonów. Niedobór białka powoduje utratę masy mięśniowej, spadek odporności, niedokrwistość, zaburzenie funkcji serca, wątroby czy układu nerwowego. Białka składają się z aminokwasów i większość z nich organizm jest w stanie wytworzyć je sam z produktów przemiany materii tłuszczów, węglowodanów i amoniaku. Takie białka nazywane są endogennymi. Z kolei aminokwasy egzogenne to takie, które trzeba dostarczyć wraz z pożywieniem i są one niezbędne do prawidłowej pracy organizmu. Amarantus jest jednym z niewielu produktów pochodzenia roślinnego, który zawiera wszystkie 8 aminokwasów, co oznacza, że jest źródłem dobrze przyswajalnego białka. Osoby stosujące dietę bez produktów zwierzęcych powinny włączyć szarłat do codziennej diety, aby zapewnić organizmowi pełnowartościowe białko.

Czy spożywasz amarantus?

Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
Zagłosuj

Amarantus – bogate źródło witamin i minerałów

Amarantus jest bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B (ryboflawina, kwas pantotenowy, pirydoksyna, kwas foliowy), witaminy C i E oraz składników mineralnych takich jak żelazo, magnez, fosfor, potas czy selen. Witaminy z grupy B wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego – łagodzą napięcie nerwowe, poprawiają nastrój i sprawność intelektualną, biorą udział w procesach metabolicznych – uczestniczą w procesie przyswajania węglowodanów, białka i tłuszczu. Witamina C jest świetnym przeciwutleniaczem, wzmacnia odporność organizmu i wspiera przyswajanie m.in. żelaza i magnezu przez organizm. Witamina E jest nosi miano witaminy młodości, walczy z wolnymi rodnikami, podnosi płodność u mężczyzn oraz wspiera prawidłowe funkcje wzroku. Amatarntus zawiera sporo żelaza, bo aż 7,6 mg, to znacznie więcej niż pszenica czy szpinak. Dzięki temu może być wykorzystywany przy niedoborach żelaza czy w leczeniu anemii. Szarłat wspiera również układ krwionośny, wspiera pracę mózgu i serca dzięki magnezowi, a potas reguluje gospodarkę kwasowo – zasadową oraz wspiera prawidłowe spalanie węglowodanów i białek.

Amarantus w swoim składzie zawiera również skwalen, który hamuje procesy starzenia się komórek. Jest on elementem naskórka, a dokładniej płaszcza lipidowego skóry i chroni ją przed działaniem szkodliwych promieni ultrafioletowych. Skwalen jest również świetnym antyoksydantem, wykazuje właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne, przeciwbólowe i antynowotworowe.

Zobaczcie także, czym charakteryzuje się quinoa:

Zobacz film: Kasza gryczana i kasza quinoa - różnice. Źródło: Wiem, co jem na diecie

Amarantus – „zboże XXI wieku”

Szarłat spełnia wszystkie warunki, aby zaliczyć go do żywności funkcjonalnej, czyli takiej, która korzystnie wpływa na zdrowie, zmniejsza ryzyko wystąpienia pewnych chorób, zwłaszcza tych cywilizacyjnych lub ogólnie poprawia stan zdrowia i samopoczucie. Z powodzeniem może być stosowany w diecie u osób cierpiących na miażdżycę, cukrzycę, anemię czy nawet celiakię, gdyż nie zawiera glutenu.

Amarantus - co jeszcze go wyróżnia:

  • dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, zapobiega chorobom serca oraz rozwojowi miażdżycy,
  • ma korzystny wpływ na węzły chłonne, dzięki czemu wspomaga układ odpornościowy,
  • wspomaga leczenie chorób układu krążenia oraz różnego rodzaju nowotworów,
  • łagodzi stany zapalne i alergie,
  • dzięki zawartości błonnika reguluje pracę jelit i wspiera trawienie.

W Polsce dostępny jest w postaci mąki, nasion oraz popping, czyli prażonych ziaren amarantusa. Dodanie mąki do wypieków znacznie poprawi jej jakość, przedłuży czas przydatności i nadaje lekko orzechowy aromat. Może być stosowany do wyrobu makaronów, pieczywa, naleśników czy ciasteczek. Amarantus ekspandowany (prażony) będzie świetny do jogurtów z owocami, kefiru, mleka, placuszków na słodko czy do warzywnych kotlecików. Zwykłe ziarna można ugotować w osolonej wodzie i wykorzystać tak jak zwykłą kaszę, jako dodatek do mięs, warzyw i ryb.

Amarantus rekomendowany jest dla wyczynowych sportowców oraz dla osób aktywnych fizycznie, aczkolwiek każdy, kto dba o dostarczenie organizmowi energii i cennych składników odżywczych, powinien włączyć go do diety. 

Data aktualizacji: 04.02.2019,
Opublikowano: 01.02.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej