8-godzinna Zinczenki i Moore’a – zasady, efekty, kontrowersje

Fot: 10'000 hours / gettyimages.com

Dieta 8-godzinna to jeden z modnych pomysłów na szybką utratę kilogramów i to bez poważnych wyrzeczeń. Polega na jedzeniu wyłącznie przez 8 godzin na dobę, by pozostałych 16 organizm mógł wykorzystać na trawienie. Ilość i jakość posiłków ma, według pomysłodawców diety, drugorzędne znaczenie.

Dieta ośmiogodzinna to program żywienia przedstawiony w wydanym kilka lat temu bestsellerze autorstwa Davida Zinczenki – byłego redaktora naczelnego czasopisma „Men’s Health”. Współautorem książki jest Peter Moore, także związany niegdyś ze słynnym lifestylowym miesięcznikiem dla mężczyzn. Podtytuł wydawnictwa – „Obserwuj znikające kilogramy bez patrzenia na to, co jesz” – jest niezwykle zachęcający dla walczących z nadwagą osób, którym brak cierpliwości do liczenia kalorii oraz silnej woli do kulinarnych wyrzeczeń.

Dieta 8-godzinna i jej podstawowe zasady

Autorzy diety 8-godzinnej przekonują, że we współczesnym, cywilizowanym świecie główną przyczyną nadwagi jest nawyk jedzenia o dowolnych porach, który wykształcił się dzięki elektryfikacji i wydłużeniu czasu aktywności. Zdaniem Zinczenki i Moore’a, jedząc przez większość doby (zwłaszcza wieczorami, gdy metabolizm „zwalnia obroty” w związku ze zbliżająca się porą spoczynku), nie daje się organizmowi czasu na strawienie dostarczanych pokarmów i oczyszczenie ze zbędnych metabolitów, skutkiem czego odkładają się one w postaci tkanki tłuszczowej. Proponowanym rozwiązaniem tego problemu jest ograniczenie czasu przeznaczonego na posiłki do 8 godzin, wyznaczonych w zależności od indywidualnych preferencji i trybu życia – może to być czas pomiędzy godziną 8 a 16 albo pomiędzy 12 a 20. Przez pozostałych 16 godzin wolno jedynie pić niesłodzone napoje – wodę, gorzką herbatę, czarną kawę.

Dieta 8-godzinna nie zawiera ścisłych rekomendacji co do jadłospisu, którego należy przestrzegać. Posiłki komponować można według indywidualnych preferencji i – w ramach 8 godzin – jeść je z dowolną częstotliwością. Autorzy sugerują wprawdzie, by unikać wysokoprzetworzonych, niezdrowych produktów, sięgając po takie, które dostarczają niezbędnych składników odżywczych, jednak zasada ta ma znaczenie drugorzędne, podobnie jak zachowanie optymalnej wartości kalorycznej posiłków. W gruncie rzeczy w ramach 8 godzin można jeść to, na co ma się ochotę. Co więcej, by dieta 8-godzinna była skuteczna, nie trzeba jej stosować w sposób ciągły – wystarczy przeznaczyć na nią 3 dni w tygodniu.

Efekty diety 8-godzinnej – ile można schudnąć?

Autorzy diety 8-godzinnej twierdzą, że jej efektem może być utrata nawet 10 kg w ciągu kilku tygodni. Wdrożenie zasady 16-godzinnego postu ma prowadzić także do szeregu innych korzystnych konsekwencji, np.:

  • wzrostu tempa rozkładania tłuszczów i zużycia glukozy,
  • obniżenia ryzyka rozwoju chorób serca i nowotworów,
  • większej produkcji leptyny redukującej uczucie głodu,
  • powstawania nowych połączeń nerwowych w mózgu,

Zinczenko i Moore nie przytaczają, niestety, rzetelnych opracowań naukowych na poparcie swoich optymistycznych tez. Zasadniczym dowodem na skuteczność ich diety ma być eksperyment na myszach. Jak dotąd nie przeprowadzono wiarygodnych badań, które opisywałyby długofalowy wpływ zaproponowanego sposobu odżywiania się na ludzi. Dotychczasowa wiedza z obszaru żywienia pozostaje zaś w sprzeczności z zasadami diety 8-godzinnej.

Jak powinna wyglądać zdrowa dieta? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Zasady prawidłowej diety odchudzającej. Źródło: 36,6.

Czy dieta 8-godzinna naprawdę jest skuteczna?

Idea diety 8-godzinnej podważa takie filary współczesnej dietetyki, jak:

  • zasadę bezpiecznej utraty wagi w tempie nie większym niż 1 kg tygodniowo,
  • priorytet spożywania dobrze zbilansowanych posiłków w odstępach 3–4 godzin,
  • regułę zaczynania dnia od pełnowartościowego śniadania (by przestrzegać 8-godzinnych ram odżywiania się, autorzy proponują maksymalne opóźnienie pory śniadania i oszukiwanie głodu kawą czy herbatą),
  • potwierdzoną eksperymentalnie regułę, że nawet krótkotrwała głodówka prowadzi do spowolnienia, a nie – przyspieszenia metabolizmu,
  • zalecenie regularnej aktywności fizycznej, na którą każdorazowo przeznaczyć trzeba nie mniej niż 30 minut, gdyż dopiero po tym czasie organizm zaczyna wykorzystywać zbędne rezerwy (dieta 8-godzinna proponuje codzienny, ale zaledwie 8-minutowy trening).

Czy dieta 8-godzinna rzeczywiście działa? Wiele osób, które zdecydowały się skorzystać z diety 8-godzinnej, twierdzi, że spełnia ona ich oczekiwania – prowadzi do szybkiej utraty wagi. Regularne stosowanie 16-godzinnych głodówek może mieć jednak wiele negatywnych skutków dla zdrowia. Wybierając dietę odchudzającą, należy pamiętać, że na dłuższą metę organizm musi otrzymywać odpowiednio zbilansowany zestaw składników odżywczych, by zachowane zostały jego prawidłowe funkcje fizjologiczne, a po okresie niedoborów nie nastąpił tzw. efekt jojo. Nie bez znaczenia jest także wartość energetyczna posiłków. Jeśli dostarczają one więcej kalorii niż zostaje wydatkowane w ciągu dnia, z konieczności gromadzą się one w organizmie w postaci rezerw energetycznych, co prędzej czy później prowadzi do nadwagi. Wydaje się zatem, że najcenniejszym punktem bestselleru Zinczenki i Moore’a jest przypomnienie znanej od lat zasady, że jedzenie o późnych porach nie służy zachowaniu zdrowia i szczupłej sylwetki, bo przestawiający się w tryb spoczynku organizm nie ma wówczas czasu na strawienie spożytych posiłków.

Data aktualizacji: 29.01.2019,
Opublikowano: 29.01.2019 r.

Polecamy

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Lolo 04.12.2019r.

Stosuję tę dietę od 2 tygodni i schudłam 2 kg. W 8 godzinach spokojnie można skomponować posiłki, np. kanapki z pelnoziarnistego chleba, potem jakiś syty obiad np. spaghetti i do tego jakieś owoce. Nigdy nie mogłam w siebie wmusić śniadania, zwłaszcza kiedy do idący wstawałam o 4, teraz wbrew pozorom jestem mniej głodna niż kiedy jadłam cały dzień.

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej