Żeń-szeń koreański – jak działa, jak go stosować, czy wywołuje skutki uboczne

Fot: dinhngochung / stock.adobe.com

Żeń-szeń koreański zawiera około 200 substancji, które korzystnie działają na zdrowie. Jest stosowany między innymi jako środek zmniejszający stres, poprawiający kondycję psychofizyczną, łagodzący objawy menopauzy, poprawiający zdolności seksualne czy przyspieszający regenerację organizmu.

Żeń-szeń to roślina wieloletnia, znana ludzkości od wieków. Pierwsze wzmianki na jego temat odnaleziono w chińskich księgach z I wieku p.n.e. Żeń-szeń występuje na terenie północnych i północno-wschodnich Chin, Półwyspu Koreańskiego, Japonii i wschodniej Rosji. Posiada liczne odmiany, a jedną z nich jest żeń-szeń koreański (Korean Ginseng lub czerwony żeń-szeń koreański), który rosnący Chinach i Korei. Korzeń żeń-szenia zawiera wiele cennych substancji, dlatego jest chętnie stosowany w ziołolecznictwie i medycynie naturalnej.

Żeń-szeń koreański czerwony – działanie

Żeń-szeń koreański jest jedną z najbardziej docenianych odmian tej rośliny. W jego skład wchodzą między innymi:

  • ginsenozydy – są one wyjątkowo cenne, ponieważ zwiększają zdolność hemoglobiny do łączenia się z tlenem, dzięki czemu cały organizm jest lepiej dotleniony,
  • panaksozydy,
  • witaminy z grupy B, witaminę A i C,

  • pierwiastki takie jak wapń, miedź, fosfor, cynk, potas, żelazo, magnez, sód, siarka.

Dzięki zawartości około 200 składników żeń-szeń wykazuje następujące działanie:

  • niweluje zmęczenie, znużenie i wyczerpanie organizmu, przyspiesza jego regenerację,
  • działa pobudzająco,
  • zwiększa funkcje seksualne i wspomaga leczenie potencji,
  • zmniejsza stres i przeciwdziała jego skutkom,
  • wspomaga pracę układu nerwowego,
  • wzmacnia pamięć, koncentracje i procesy zapamiętywania,
  • wspomaga działanie układu immunologicznego,
  • obniża poziom złego cholesterolu (LDL) we krwi,
  • nakładany zewnętrznie przyspiesza gojenie się ran,
  • przyspiesza regenerację po wysiłku fizycznym,
  • obniża poziom cukru we krwi,
  • chroni przed nowotworami,
  • regeneruje wątrobę,
  • zmniejsza ryzyko zachorowania na osteoporozę.

Drugą niezwykle popularną odmianą żeń-szenia jest żeń-szeń syberyjski, który podnosi odporność organizmu, obniża poziom cukru we krwi, działa uspokajająco – w przeciwieństwie do żeń-szenia koreańskiego, który pobudza i może zwiększać popęd seksualny. Żeń-szeń koreański jest silniejszy i bardziej rozgrzewa, a ponadto musi być hodowany dużo dłużej niż syberyjski, dlatego jest kilkakrotnie droższy.

Jak stosować żeń-szeń koreański

Żeń-szeń można przyjmować na kilka różnych sposobów. Oto najbardziej popularne i najskuteczniejsze metody:

  • Żucie korzenia żeń-szenia – zarówno świeżego, jak i wysuszonego. Korzeń można żuć do około 15 minut, a potem połknąć.
  • Zażywanie suplementów diety z żeń-szeniem koreańskim – na rynku dostępnych jest wiele rodzajów suplementów diety z żeń-szeniem. Część z nich jest wzbogacona o inne substancje odżywcze. Należy jednak pamiętać, że pastylki nie mogą zastąpić zdrowej, zbilansowanej diety.
  • Picie herbaty z korzenia żeń-szenia – to naturalny sposób na dostarczenie organizmowi substancji odżywczych zawartych w korzeniu. Łyżeczkę lub łyżkę posiekanego, rozdrobnionego korzenia należy wsypać do szklanki, zalać wrzątkiem i odczekać około 15 minut. Jeśli napar jest zbyt mocny, otrzymaną esencję podzielić nawet na 3 porcje i każdą z nich rozcieńczać wodą. Picie gorącej herbaty z żeń-szenia to doskonały sposób na rozgrzanie organizmu.
  • Stosowanie sproszkowanego korzenia w formie dodatku do dań – suszony, sproszkowany korzeń nada się doskonale jako dodatek do dań, koktajli czy napojów.
  • Kosmetyk pielęgnacyjny – korzeń należy drobno poszatkować i zalać niedużą ilością wrzątku. Ważne jest, aby otrzymana mieszanka nie miała zbyt rzadkiej konsystencji i nie spływała np. z twarzy. Żeń-szeń w formie maseczki można nakładać na skórę na 15-30 minut, a następnie spłukać wodą i, jeśli to konieczne, nałożyć olejek lub krem nawilżający.

Żeń-szeń koreański – dawkowanie

Stosowanie żeń-szenia jest uzależnione między innymi jego postaci i wieku osoby, która go przyjmuje.

Żeń-szeń stosowany w formie herbatki lub na surowo (np. rzuty i połykany) można przyjmować w ilości około 3 gramów dziennie. Stosując wyciągi czy ekstrakt z żeń-szenia koreańskiego, nie należy przekraczać 500 miligramów dziennie lub dawki zalecanej przez lekarza bądź podanej na opakowaniu.

Kuracja z wykorzystaniem żeń-szenia może trwać do około 2 miesięcy. Osoby w młodym wieku mogą zdecydować się na powtórzenie kuracji 2 razy w roku.

Żeń-szeń – skutki uboczne i przeciwwskazania

Żeń-szeń jest lekarstwem ziołowym, które zwykle nie wywołuje skutków ubocznych. Jednak stosowany w zbyt dużych ilościach może przyczyniać się do wystąpienia dolegliwości takich jak:

  • bezsenność,
  • nadciśnienie,
  • bóle głowy,
  • biegunka,
  • złe samopoczucie,
  • zmiany skórne.

Zobacz film: Zdrowe nawyki żywieniowe. Źródło: Dzień Dobry TVN

Ponadto żeń-szeń koreański działa rozgrzewająco i pobudzająco, dlatego nie powinno się go zażywać przed snem. W trakcie kuracji należy też obniżyć spożycie kawy, mocnych herbat czy yerba-mate.

Mimo licznych właściwości prozdrowotnych istnieją pewne przeciwwskazania do stosowania żeń-szenia. Należą do nich:

  • choroby układu sercowo-naczyniowego, np. nadciśnienie i choroby serca,
  • hipoglikemia,
  • choroby krzepnięcia krwi, np. hemofilia,
  • ciąża i laktacja.

We wszystkich powyższych przypadkach należy skonsultować się z lekarzem. Żeń-szeń nie powinien być podawany także dzieciom bez uprzedniej konsultacji z pediatrą.

Data aktualizacji: 10.12.2018,
Opublikowano: 17.10.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej