Zdrowe grillowanie. Jak robić to zdrowo oraz jakich błędów nie popełniać?

Fot: Hinterhaus Productions / gettyimages.com

Sezon na grillowanie zbliża się do nas wielkimi krokami. Śmiało można stwierdzić, że Polacy uwielbiają grillować i jest to jedna z ulubionych form spędzania wolnego czasu w okresie letnim. Jak grilować, aby było bezpiecznie dla zdrowia?

Grillowanie kojarzy się z odpoczynkiem, piękną pogodą, a przede wszystkim z pysznym jedzeniem. Jednak błędy, które popełniane są podczas grillowania sprawiają, że nie zawsze żywność z grilla będzie korzystnie wpływała na organizm. Jak robić to zdrowo?

Marynowanie, zioła i przyprawy

Wiele osób może sobie nie zdawać sprawy, ale przyprawy i marynaty w grillowaniu mają spore znaczenie. Marynaty wpływają na smak i konsystencję grillowanego mięsa, a niektóre przyprawy neutralizują szkodliwe związki, które powstają podczas obróbki termicznej na grillu.

Marynowanie

Zanim położysz mięso na ruszt, odpowiednio je zamarynuj. Marynowanie mięs zmiękcza jego strukturę, nadaje smaku i aromatu. Odpowiednio zamarynowane mięso czy warzywa, wymagają krótszej obróbki termicznej, co z kolei się wiąże z mniejszą utratą wartości odżywczych. Co więcej, do marynat można dodać przyprawy lub zioła, które obniżą zawartość szkodliwych związków, które powstają podczas grillowania.

Zobacz film i dowiedz się jak grilować zdrowo:

Zobacz film: Jak grillować zdrowo i smacznie? Źródło: 36,6

Czym marynować?

  • Olej roślinny (np. rzepakowy, słonecznikowy), oliwa dobrze zatrzymują smak.
  • Ocet balsamiczny, wino, sok z cytryny (kwasy) dodane do marynat zmiękczają mięso, poprzez wchodzenie w reakcje z zawartym w mięsie białkiem.
  • Jogurt, maślanka, mleko sprawią, że mięso będzie nawilżone, delikatne i zachowa swoją soczystość.
  • Piwo redukuje ilość niebezpiecznych substancji rakotwórczych w grillowanym mięsie.
  • Sucha mieszanka przypraw i ziół

Jak marynować?

  • Kawałki mięsa lub warzyw powinny być podobnej grubości, dzięki temu marynata wchłonie się równomiernie.
  • Mięso można zamarynować niedługo przed rozpoczęciem grillowania, jednak lepszy efekt będzie, gdy przyprawione mięso poleży kilka godzin w lodówce, może być to nawet cała noc.
  • Większe kawałki mięsa można ponakłuwać w kilku miejscach, co ułatwi wchłanianie się marynaty w głąb mięsa.
  • Nie używać gotowych marynat i mieszanek przypraw. Zawierają dużo soli, konserwanty, barwniki itp. wpływając niekorzystnie na jakość produktów oraz na zdrowie.

Marynaty – przepisy

Marynata z octem balsamicznym i oliwą z oliwek

  • 1/2 szklanki octu balsamicznego
  • 2/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 3 duże ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 1 łyżka miodu
  • sól i pieprz

Marynata z jogurtem

  • Opakowanie jogurtu greckiego/naturalnego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki tymianku

Marynata z musztardą

  • 3 łyżki musztardy rosyjskiej
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 0,5 łyżki soli
  • 1 łyżka tymianku
  • 0,5 łyżki pieprzu
  • 1 łyżka szałwii

Marynata do drobiu

  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 8 łyżek oliwi z oliwek
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki estragonu
  • 2 łyżki słodkiej papryki
Marynata do skrzydełek
  • Szklanka ketchupu
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 ząbki czosnku

Marynata do ryb

  • 1 szklanka oliwy z oliwek
  • ½ szklanki ciemnego sosu sojowego
  • 4 ząbki czosnku
  • Posiekana papryczka chili
  • Sok z całej cytryny
  • Sól, pieprz, kolendra

Zioła i przyprawy

To dzięki nim jedzenie z grilla zawdzięcza swój smak i aromat. Dzięki swoim właściwościom przeciwutleniającym zmniejszają ilość niekorzystnych, często rakotwórczych substancji wytwarzanych podczas grillowania. Takie przyprawy jak rozmaryn, oregano, kurkuma, imbir, tymianek, szałwia, czosnek, majeranek, estragon świetnie sprawdzą się zarówno do przyprawienia mięsa jak i warzyw.

Czy jedzenie z grilla może być rakotwórcze? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Czy jedzenie z grilla jest rakotwórcze? Źródło: Co nas truje?

Unikaj stosowania gotowych marynat i mieszanek ziół i przypraw. Zawierają dużo soli, wzmacniaczy smaku, konserwanty i wiele innych niepożądanych składników. Tak samo nie należy kupować już przyprawionego mięsa, gdyż nie wiadomo czy mięso było świeże przed jego zamarynowaniem. Co więcej, dodatek substancji peklujących i konserwujących obniża jakość mięsa.


Co wiesz o grillowaniu? Odpowiedz na nasze pytania i sprawdź swoją wiedzę!

Odpowiedz na 6 pytań
Rozpocznij quiz

Grillowanie – jak robić to prawidłowo?

Zdrowe grillowanie zaczyna się już od wyboru odpowiedniego węgla. Odpowiednim węglem będzie ten z drzew liściastych lub zwykłe drewno. Nie należy używać drewna z drzew iglastych, gdyż podczas spalania takiego drewna, a dokładniej jego żywicy, wytwarzają się rakotwórcze związki. Do grilla nie należy wrzucać kartonów, zadrukowanego papieru, lakierowanego drewna lub innych śmieci.

Żywność na ruszt wrzucamy, gdy węgiel się żarzy, a nie pali. Wszystkie produkty, które będą grillowane powinny mieć temperaturę pokojową, dzięki temu szybciej się upieką, a środek nie pozostanie surowy.

Kapiący na rozżarzony węgiel tłuszcz z mięsa wydziela szkodliwe substancje, aby tego uniknąć warto używać aluminiowych tacek, które temu zapobiegają i ograniczają brudzenie się rusztu. Czysty ruszt również jest ważny, dlatego pamiętaj, aby po każdym grillowaniu dokładnie usunąć z niego resztki jedzenia i tłuszczu, gdyż są źródłem toksycznych substancji.

Błędy popełniane podczas grillowania

Zanim położysz pierwszą karkówkę czy cukinię na ruszt pamiętaj, aby unikać tych błędów:

  • Grillowanie na ogniu,
  • Używanie rozpałek z parafiną,
  • Korzystanie z gotowych marynat, mieszanek przyprawowych, zamarynowanych mięs,
  • Zbyt długi czas grillowania wysusza, przypala i obniża wartość odżywczą jedzenia,
  • Nie czyszczenie rusztu z resztek jedzenia i tłuszczu,
  • Odcinanie całkowicie dopływu powietrza pokrywą od grilla
Data aktualizacji: 02.05.2019,
Opublikowano: 01.05.2019 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej