Wzmocnij swoją odporność i wprowadź do swojego menu trawę cytrynową
Joff Lee.getty images
W obecnym czasie wszystkim nam zależy na tym, by wzmocnić system odpornościowy organizmu. Dbamy o jakość snu, wypoczynek, odpowiednią ilość ruchu. Nasza dieta bogata jest w sezonowe warzywa i owoce. Do naszego codziennego jadłospisu warto też wprowadzić trawę cytrynową, którą jest prawdziwą bombą witaminową.
Trawa cytrynowa – co to takiego?
Trawa cytrynowa, nazywana również palczatką cytrynową charakteryzuje się wieloma drogocennymi właściwościami leczniczymi, które znajdują zastosowanie w medycynie naturalnej. Zwłaszcza w Azji i krajach Ameryki Południowej. U nas trawa cytrynowa wykorzystywana jest przede wszystkim jako przyprawa.
Trawa cytrynowa – właściwości
Trawa cytrynowa wykazuje działanie rozkurczające, przeciwbólowe i przeciwkaszlowe. Wspomaga metabolizm oraz pobudza układ trawienny do pracy. Jest stosowana jako środek poprawiający pamięć i koncentrację. Co więcej trawę cytrynową poleca się osobom borykającym się z trądzikiem wywołanym bakteriami.
Trawa cytrynowa jest bogatym źródłem wielu substancji odżywczych, między innymi: witaminy C, tiaminy, ryboflawiny, niacyny, witaminy B6, kwasu foliowego i witaminy A. Oprócz tego w składzie trawy cytrynowej znajduje się: wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas. Roślina ta jest również drogocennym źródłem cytralu – związku chemicznego, wykazującego działanie przeciwnowotworowe.
Do celów spożywczych wykorzystuje się pędy oraz liście trawy, które nadają potrawom lekki cytrynowy posmak. Oprócz tego z rośliny można przygotować napar. Do jego przygotowania potrzebujemy susz z trawy cytrynowej, który możemy przygotować sami w domu (susząc świeże liście) lub kupić gotowy susz w sklepie zielarskim.
Zobacz film: Jak obniżamy sobie odporność?
źródło: 36,6
Autor:
Magdalena Gudowska
Data aktualizacji: 15.07.2020,
Opublikowano: 15.07.2020 r.
Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego?
Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?
Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik?
Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?
Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?
Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?
Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?
Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie?
Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?
Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania.