Woda z pieprzem cayenne - jak ją przygotować?

Fot. fcafotodigital / Getty Images

Picie wody z pieprzem cayenne usprawnia metabolizm. Jednak napój powinien być umiejętnie przygotowany i spożywany. Przesadzenie z dużą ilością ostrych przypraw może doprowadzić do pojawienia się nadżerek i wrzodów w żołądku lub przełyku.

Woda z pieprzem cayenne - jak ją przygotować?

Na 1 l wody należy dodać pół łyżeczki pieprzu cayenne, do tego można dodać sok z połowy cytryny i (ewentualnie) łyżeczkę miodu lub syropu klonowego. Taki napój można pić przez cały dzień - brzmi zalecenie dietetyczki, Agnieszki Piskały, która w programie 36,6 °C radziła użytkownikom, w jaki sposób podkręcić metabolizm.

Ważne!

Ostre przyprawy zwiększają ukrwienie organizmu usprawniając tym samym jego pracę. W pieprzu cayenne znajdziemy kapsaicynę, czyli substancję, która przyspiesza spalanie tłuszczu. Jednak nie wolno przesadzać - od nadmiaru ostrych przypraw można nabawić się nadżerek lub wrzodów!

Usprawnić metabolizm można na wiele sposobów. Najważniejsza jest zdrowa, zbilansowana dieta, bogata w błonnik i wartości odżywcze. Dołączenie do tego aktywności ruchowej - nawet krótkiej, ale regularnej - może nam znacząco pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów. Oczywiście są pewne triki w postaci produktów spożywczych, które mogą przyspieszyć przemianę materii.

Warto wiedzieć: W jaki sposób przyspieszyć metabolizm? Przepisy z programu 36,6 °C

Zobaczcie, jak w 36,6 °C z usprawnieniem metabolizmu i zgubieniem zbędnych kilogramów poradziły sobie uczestniczki programu:

Zobacz film: Jak podkręcić metabolizm? Źródło: 36,6

Więcej o metabolizmie i zdrowej diecie dowiecie się z naszego czatu: Metabolizm zwolnił, a diety nie działają? Poradź się eksperta! Zobacz zapis czatu z Agnieszką Piskałą, dietetykiem

Data aktualizacji: 09.04.2019,
Opublikowano: 09.04.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej