Witamina B2 i jej rola w organizmie. Dawkowanie i zapotrzebowanie na witaminę B2. Źródła i objawy niedoboru

Fot: bit24 / fotolia.com

Witamina B2, inaczej ryboflawina, jest niezbędnym związkiem w wielu procesach zachodzących w ludzkim organizmie. Uczestniczy w procesie wzrostu oraz regeneracji tkanek skóry, przeciwdziała depresji oraz schorzeniom narządu wzroku. Niedobór objawia się tworzeniem zajadów w kącikach ust, zawrotami głowy i światłowstrętem.

Witamina B2 pełni bardzo ważne funkcje w organizmie człowieka – uczestniczy w procesach przemiany materii oraz zapewnia prawidłową pracę układu nerwowego oraz narządu wzroku. Naturalnym źródłem ryboflawiny są m.in. mleko i jego przetwory.

Witamina B2 – działanie i właściwości

Witamina B2, nazywana inaczej ryboflawiną, należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie, które są niezbędne dla zachowania zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Związek ten wchodzi w skład enzymów, które uczestniczą m.in. w przemianie białek, węglowodanów i tłuszczy. Witamina B2 odgrywa ważną rolę w powstawaniu hormonów odpowiadających za regulowanie ciśnienia krwi, pracy serca oraz kurczliwości mięśni. Ryboflawina zapewnia właściwe funkcjonowanie ośrodkowego i obwodowego układu nerwowego. Reguluje metabolizm neuroprzekaźników, takich jak serotonina i dopamina, dzięki czemu przeciwdziała depresji. Bierze udział w wytwarzaniu przeciwciał oraz kontroluje czynność układu immunologicznego (in. odpornościowego), który chroni organizm przed różnego rodzaju infekcjami. Witamina B2 odpowiada również za właściwe nawilżenie oczu, zapobiegając nieprzyjemnemu uczuciu pieczenia oraz łzawieniu, a także ma wpływ na mechanizm adaptacji oka do zmian w natężeniu światła. Prawidłowa ilość ryboflawiny w organizmie umożliwia prawidłową pracę narządu wzroku oraz zapobiega zaćmie. Witamina B2 ma znaczny wpływ na stan skóry. Związek ten jest ważnym elementem w procesie wzrostu, rozwoju i regeneracji tkanek skóry, włosów oraz paznokci. Ponadto uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych krwinek. Witamina B2 wraz z witaminą A oddziałuje na błony śluzowe dróg oddechowych, przewodu pokarmowego oraz na nabłonek naczyń krwionośnych i skóry zapewniając ich dobry stan.

W jakich produktach znajdziemy witaminy A, D i B12? Zobaczcie:

Zobacz film: Produkty bogate w witaminę D, A i B12. Źródło: Wiem, co jem, wiem, co kupuję

Zobacz także: Witaminy na włosy. Najlepszy sposób na wzmocnienie i skuteczna broń przeciw wypadaniu włosów

Występowanie witaminy B2 w produktach żywnościowych

Witamina B2 w niewielkich ilościach wytwarzana jest samodzielnie przez organizmu przy pomocy flory bakteryjnej jelita grubego. Jej naturalnym źródłem są również produkty żywnościowe pochodzenia zwierzęcego oraz roślinnego. Pokarmami dostarczającymi dużych ilości ryboflawiny są:

  • mleko i jego przetwory, w tym sery twarogowe oraz żółte,
  • jaja,
  • wątróbka wieprzowa,
  • suche nasiona roślin strączkowych (groch, fasola),
  • drożdże,
  • nasiona: słonecznika, dyni, sezamu,
  • migdały,
  • grzyby,
  • warzywa: natka pietruszki, szpinak, seler naciowy,
  • pełnoziarniste produkty zbożowe.

Witamina B2 jest odporna na działanie wysokich temperatur, dlatego podczas gotowania nie dochodzi do dużych strat tego związku z produktów żywnościowych. Wskazane jest jednak gotowanie pokarmów dostarczających ryboflawiny w małej ilości wody, gdyż witamina ta może być wypłukiwana z żywności. Witamina B2 ulega zniszczeniu pod wpływem promieni słonecznych. Z tego powodu produkty bogate w ryboflawinę powinny być przechowywane butelkach z ciemnego szkła. Niewskazane jest przetrzymywanie tego rodzaju produktów na parapecie lub w innych nasłonecznionych miejscach.

Zobacz także: Amigdalina (witamina B17) – działanie, dawkowanie, właściwości, skutki

Jakie są zdrowe nawyki żywieniowe? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Zdrowe nawyki żywieniowe. Źródło: Dzień Dobry TVN

Dawkowanie i dobowe zapotrzebowanie na witaminę B2

Dobowe zapotrzebowanie na witaminę B2 u osób dorosłych wynosi około 1,3 – 1,6 miligrama. Zwiększone zapotrzebowanie na ryboflawinę stwierdza się u kobiet w okresie ciąży oraz karmiących piersią, a także u osób narażonych na silny i długotrwały stres oraz o wysokiej aktywności fizycznej. Typowym objawem niedoboru witaminy B2 w organizmie jest powstawanie zajadów w kącikach ust. Może dojść również do pękania warg oraz rozwoju stanów zapalnych błony śluzowej jamy ustnej oraz języka w postaci aft czy pleśniawek. Zbyt niski poziom ryboflawiny w organizmie objawia się nadmiernym wypadaniem włosów, zawrotami głowy, bezsennością oraz trudnościami w koncentracji. U osób z niedoborem witaminy B2 dochodzi do zmian i zaburzeń w funkcjonowaniu narządu wzroku, którym towarzyszy m.in. światłowstręt oraz zmętnienie soczewki oka. U kobiet, u których stwierdza się niski poziom ryboflawiny, występują często infekcje pochwy, których symptomem jest swędzenie w okolicach ujścia pochwy. Skutkami hipowitaminozy B2 są również: łuszczenie się skóry w okolicy ust, czoła, nosa i uszu, uczucie swędzenia skóry, łojotok, biegunki tłuszczowe, niedokrwistość, kurcze mięśniowe oraz drżenia. Przedawkowanie witaminy B2 może objawiać się nudnościami oraz wymiotami. Ryboflawina cechuje się wysoką przyswajalnością przez organizm z pożywienia. W celu uzupełnienia niedoborów witaminy B2 należy wzbogacić swoją dietę w produkty będące bogatymi źródłami tego związku. W leczeniu hipowitaminozy B2 stosuje się również tabletki z witaminą B2. Należy pamiętać, że ryboflawina z tabletek przyjmowana na czczo wchłania się jedynie w 15%.

Data aktualizacji: 15.12.2018,
Opublikowano: 27.09.2017 r.

Komentarze (2)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Tosia 18.05.2020r.

Najwcej potasu jest w warzywach i niektorych owocach

Samsielecz 09.06.2018r.

A mnie próbowali wmawiać że zawroty głowy to zmiany w kręgosłupie , a mam wszystkie objawy braku witaminy B2 ,pojawiły się po zatruciu lekiem na nadciśnienie , leczyli na nadciśnienie a miałam niedobór potasu którego niedobór daje objawy : wysokie ciśnienie i zawroty głowy .

Zobacz wszystkie 2 komentarzy
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej