Witamina B2 i jej rola w organizmie. Dawkowanie i zapotrzebowanie na witaminę B2. Źródła i objawy niedoboru

Fot: bit24 / fotolia.com

Witamina B2, inaczej ryboflawina, jest niezbędnym związkiem w wielu procesach zachodzących w ludzkim organizmie. Uczestniczy w procesie wzrostu oraz regeneracji tkanek skóry, przeciwdziała depresji oraz schorzeniom narządu wzroku. Niedobór objawia się tworzeniem zajadów w kącikach ust, zawrotami głowy i światłowstrętem.

Witamina B2 pełni bardzo ważne funkcje w organizmie człowieka – uczestniczy w procesach przemiany materii oraz zapewnia prawidłową pracę układu nerwowego oraz narządu wzroku. Naturalnym źródłem ryboflawiny są m.in. mleko i jego przetwory.

Witamina B2 – działanie i właściwości

Witamina B2, nazywana inaczej ryboflawiną, należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie, które są niezbędne dla zachowania zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Związek ten wchodzi w skład enzymów, które uczestniczą m.in. w przemianie białek, węglowodanów i tłuszczy. Witamina B2 odgrywa ważną rolę w powstawaniu hormonów odpowiadających za regulowanie ciśnienia krwi, pracy serca oraz kurczliwości mięśni. Ryboflawina zapewnia właściwe funkcjonowanie ośrodkowego i obwodowego układu nerwowego. Reguluje metabolizm neuroprzekaźników, takich jak serotonina i dopamina, dzięki czemu przeciwdziała depresji. Bierze udział w wytwarzaniu przeciwciał oraz kontroluje czynność układu immunologicznego (in. odpornościowego), który chroni organizm przed różnego rodzaju infekcjami. Witamina B2 odpowiada również za właściwe nawilżenie oczu, zapobiegając nieprzyjemnemu uczuciu pieczenia oraz łzawieniu, a także ma wpływ na mechanizm adaptacji oka do zmian w natężeniu światła. Prawidłowa ilość ryboflawiny w organizmie umożliwia prawidłową pracę narządu wzroku oraz zapobiega zaćmie. Witamina B2 ma znaczny wpływ na stan skóry. Związek ten jest ważnym elementem w procesie wzrostu, rozwoju i regeneracji tkanek skóry, włosów oraz paznokci. Ponadto uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych krwinek. Witamina B2 wraz z witaminą A oddziałuje na błony śluzowe dróg oddechowych, przewodu pokarmowego oraz na nabłonek naczyń krwionośnych i skóry zapewniając ich dobry stan.

W jakich produktach znajdziemy witaminy A, D i B12? Zobaczcie:

Zobacz film: Produkty bogate w witaminę D, A i B12. Źródło: Wiem, co jem, wiem, co kupuję

Zobacz także: Witaminy na włosy. Najlepszy sposób na wzmocnienie i skuteczna broń przeciw wypadaniu włosów

Występowanie witaminy B2 w produktach żywnościowych

Witamina B2 w niewielkich ilościach wytwarzana jest samodzielnie przez organizmu przy pomocy flory bakteryjnej jelita grubego. Jej naturalnym źródłem są również produkty żywnościowe pochodzenia zwierzęcego oraz roślinnego. Pokarmami dostarczającymi dużych ilości ryboflawiny są:

  • mleko i jego przetwory, w tym sery twarogowe oraz żółte,
  • jaja,
  • wątróbka wieprzowa,
  • suche nasiona roślin strączkowych (groch, fasola),
  • drożdże,
  • nasiona: słonecznika, dyni, sezamu,
  • migdały,
  • grzyby,
  • warzywa: natka pietruszki, szpinak, seler naciowy,
  • pełnoziarniste produkty zbożowe.

Witamina B2 jest odporna na działanie wysokich temperatur, dlatego podczas gotowania nie dochodzi do dużych strat tego związku z produktów żywnościowych. Wskazane jest jednak gotowanie pokarmów dostarczających ryboflawiny w małej ilości wody, gdyż witamina ta może być wypłukiwana z żywności. Witamina B2 ulega zniszczeniu pod wpływem promieni słonecznych. Z tego powodu produkty bogate w ryboflawinę powinny być przechowywane butelkach z ciemnego szkła. Niewskazane jest przetrzymywanie tego rodzaju produktów na parapecie lub w innych nasłonecznionych miejscach.

Zobacz także: Amigdalina (witamina B17) – działanie, dawkowanie, właściwości, skutki

Jakie są zdrowe nawyki żywieniowe? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Zdrowe nawyki żywieniowe. Źródło: Dzień Dobry TVN

Dawkowanie i dobowe zapotrzebowanie na witaminę B2

Dobowe zapotrzebowanie na witaminę B2 u osób dorosłych wynosi około 1,3 – 1,6 miligrama. Zwiększone zapotrzebowanie na ryboflawinę stwierdza się u kobiet w okresie ciąży oraz karmiących piersią, a także u osób narażonych na silny i długotrwały stres oraz o wysokiej aktywności fizycznej. Typowym objawem niedoboru witaminy B2 w organizmie jest powstawanie zajadów w kącikach ust. Może dojść również do pękania warg oraz rozwoju stanów zapalnych błony śluzowej jamy ustnej oraz języka w postaci aft czy pleśniawek. Zbyt niski poziom ryboflawiny w organizmie objawia się nadmiernym wypadaniem włosów, zawrotami głowy, bezsennością oraz trudnościami w koncentracji. U osób z niedoborem witaminy B2 dochodzi do zmian i zaburzeń w funkcjonowaniu narządu wzroku, którym towarzyszy m.in. światłowstręt oraz zmętnienie soczewki oka. U kobiet, u których stwierdza się niski poziom ryboflawiny, występują często infekcje pochwy, których symptomem jest swędzenie w okolicach ujścia pochwy. Skutkami hipowitaminozy B2 są również: łuszczenie się skóry w okolicy ust, czoła, nosa i uszu, uczucie swędzenia skóry, łojotok, biegunki tłuszczowe, niedokrwistość, kurcze mięśniowe oraz drżenia. Przedawkowanie witaminy B2 może objawiać się nudnościami oraz wymiotami. Ryboflawina cechuje się wysoką przyswajalnością przez organizm z pożywienia. W celu uzupełnienia niedoborów witaminy B2 należy wzbogacić swoją dietę w produkty będące bogatymi źródłami tego związku. W leczeniu hipowitaminozy B2 stosuje się również tabletki z witaminą B2. Należy pamiętać, że ryboflawina z tabletek przyjmowana na czczo wchłania się jedynie w 15%.

Data aktualizacji: 15.12.2018,
Opublikowano: 27.09.2017 r.

Polecamy

Komentarze (2)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Tosia 18.05.2020r.

Najwcej potasu jest w warzywach i niektorych owocach

Samsielecz 09.06.2018r.

A mnie próbowali wmawiać że zawroty głowy to zmiany w kręgosłupie , a mam wszystkie objawy braku witaminy B2 ,pojawiły się po zatruciu lekiem na nadciśnienie , leczyli na nadciśnienie a miałam niedobór potasu którego niedobór daje objawy : wysokie ciśnienie i zawroty głowy .

Zobacz wszystkie 2 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej