Wielonienasycone kwasy tłuszczowe – jakie są ich źródła?

Fot: Foxys_forest_manufacture / gettyimages.com

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe, mimo iż mają ogromną wartość kaloryczną, to jednak są pożądane w każdej diecie, nawet tej mającej na celu redukcję masy ciała. Wpływają korzystnie na układ krążenia, poziom cholesterolu i cukru we krwi.

Nienasycone kwasy tłuszczowe dzieli się na jednonienasycone i wielonienasycone. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe organizm człowieka wytwarza sam. Działają one prewencyjnie w chorobach serca, jak również wpływają korzystnie na poziom „dobrego” cholesterolu. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe nie są wytwarzane przez organizm, a więc muszą być dostarczane z pożywieniem. Zalicza się tu powszechnie znane kwasy omega-3 i omega-6, które pomagają utrzymać właściwy poziom cholesterolu, pozytywnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, jak również mają dobroczynny wpływ na wygląd skóry, włosów i paznokci. Mimo iż tłuszcz kojarzony jest z produktem wysokokalorycznym, to jednak wielonienasycone kwasy tłuszczowe są niezbędnym elementem diety redukcyjnej, zapobiegają wahaniom glukozy we krwi i nagłym napadom głodu.

Wielonienasycona kwasy tłuszczowe – czym są?

Nienasycone kwasy tłuszczowe mają co najmniej jedno wiązanie podwójne pomiędzy atomami węgla. Jeśli wiązań podwójnych jest więcej, są to wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe, oznaczane jako omega, mają pierwsze podwójne wiązanie we wskazanym cyfrą wiązaniu, licząc od końca łańcucha. Wobec tego kwasy omega-3 (kwas alfa-linolenowy) mają podwójne wiązanie przy 3. węglu od końca, a omega-6 (kwas linolowy) przy 6. węglu od końca. Człowiek nie potrafi w organizmie wytworzyć podwójnego wiązania przy 3. czy 6. węglu, wobec czego te kwasy muszą być dostarczone do organizmu w diecie. Mimo iż pozostałe wielonienasycone kwasy tłuszczowe mogą być wytworzone w organizmie z dostarczonych kwasów omega-3 lub -6, to jednak przemiany te nie są szczególnie wydajne i konieczne jest wprowadzenie do diety również źródeł pozostałych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Jakie funkcje pełnią wielonienasycone kwasy tłuszczowe?

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe zostają przekształcone w organizmie w eikozanoidy. Są to związki, które działają teoretycznie przeciwzapalnie i hamują rozwój miażdżycy. Jednak okazuje się, że taką prozdrowotną właściwość mają eikozanoidy pochodzące z kwasów omega-3. Natomiast eikozanoidy wytwarzane z kwasów omega-6 mają odwrotne właściwości. Aby więc kwasy omega-6 nie neutralizowały korzystnego działania tych drugich, konieczna jest właściwa proporcja pomiędzy kwasami omega-3 a omega-6. Najlepsze źródła wielonienasyconych kwasów tłuszczowych zawierają przede wszystkim kwasy omega-3 w stosunku co najmniej 4–5 : 1. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe są składnikami błon komórkowych, uczestniczą w procesach metabolicznych. Pośrednio wpływają na kondycję naczyń krwionośnych i wyrównanie ciśnienia tętniczego krwi.

Źródła wielonienasyconych kwasów tłuszczowych

Obecność w jadłospisie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych jest jak najbardziej wskazana. Ich źródłem są oleje roślinne, orzechy i ryby morskie. Jak wcześniej wspomniano, konieczne jest wplatanie w dietę takich produktów, w których stosunek kwasów omega-6 do omega-3 jest jak najniższy. Wskazane jest więc spożywanie np. oleju rzepakowego. Głównym źródłem produktów, w którym przewagę mają wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-6, są:

  • olej rzepakowy,
  • olej sojowy,
  • olej lniany,
  • ryby morskie (szczególnie śledź, makrela, łosoś czy halibut),
  • orzechy włoskie.

Zobaczcie, dlaczego olej rzepakowy powinien znaleźć się w diecie każdego z nas:

Zobacz film: Olej rzepakowy - dlaczego warto go spożywać? Źródło: Dzień Dobry TVN

Źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych są również:

  • soja,
  • sezam,
  • olej słonecznikowy,
  • pestki słonecznika,
  • pestki dyni.

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe a odchudzanie

Nie wszystkie kwasy tłuszczowe występujące w diecie są pożądane. Szczególnie niekorzystny wpływ na zdrowie człowieka mają nasycone kwasy tłuszczowe pochodzenia zwierzęcego, których unika się na diecie redukcyjnej. Jednak wielonienasycone kwasy tłuszczowe, mimo iż są produktem kalorycznym, to jednak powinny znaleźć się w każdej diecie. Dotyczy to nie tylko osób odchudzających się, ale także zdrowo odżywiających się i z normalną wagą ciała. Okazuje się, że wielonienasycone kwasy tłuszczowe stymulują właściwą przemianę materii, pomagają w redukcji tkanki tłuszczowej. Mają m.in. korzystny wpływ na poziom wydzielanego przez ośrodkowy układ nerwowy hormonu – leptyny. Wpływa on na zmniejszenie łaknienia i stabilizowanie poziomu glukozy we krwi. Leptyna u chorych z otyłością nie jest wydzielana prawidłowo, co z kolei napędza proces kumulacji tkanki tłuszczowej.

Data aktualizacji: 12.02.2019,
Opublikowano: 12.02.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej