Wegetarianizm – zalety i wady diety bezmięsnej

Fot. Hinterhaus Productions / Getty Images

Wegetarianizm to dieta, z której wykluczone zostają wszystkie wyroby pochodzące z uboju – dopuszczalne jest spożywanie nabiału, jaj, miodu, czyli produktów pozyskanych od żywych zwierząt. Podstawę jadłospisu stanowią rośliny – warzywa, owoce, zboża, strączki i wytworzona z nich żywność.

Diety bezmięsne stają się coraz bardziej popularne w krajach Zachodu, w tym w Polsce. Co roku wzrasta odsetek ludzi, którzy z różnych pobudek – etycznych, zdrowotnych czy ekologicznych – rezygnują ze spożycia produktów zwierzęcych. Nie wszyscy jednak potrafią w odpowiedni sposób komponować jadłospis, w związku z czym wegetarianizm często spotyka się ze słowami krytyki – jako dieta uznawana za niepełnowartościową. Tymczasem w kulturze Wschodu jest on powszechny od wieków, a mieszkańcy tych regionów cieszą się dobrym zdrowiem. Wegetarianizm przynosi wiele korzyści, o ile jego wybór jest świadomy i poparty wiedzą na temat zasad żywienia.

Czy znasz wszystkie odmiany wegetarianizmu?

Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
Zagłosuj

Co jedzą a czego nie jedzą wegetarianie?

Wegetarianie jedzą wszystko oprócz produktów, których pozyskanie wymaga zabijania zwierząt – czerwonego mięsa, drobiu, ryb, owoców morza, smalcu, żelatyny. Istnieją jednak różne odmiany wegetarianizmu, które dopuszczają odstępstwa od tej reguły:

  • ichtiwegetarianizm (dopuszcza jedzenie ryb i owoców morza),
  • pollowegetarianizm (oprócz ryb można spożywać drób),
  • fleksitarianizm (dopuszcza okazjonalne jedzenie mięsa).

Ortodoksyjni wegetarianie nie godzą się na określanie takich diet mianem wegetariańskich. Najczęściej nazywa się je semiwegetariańskimi. Jednocześnie zwolennicy bezmięsnego menu nie posuwają się tak daleko jak weganie – zwykle nie rezygnują z produktów odzwierzęcych, takich jak mleko i jego przetwory, jaja, miód (czyli niewymagających uboju zwierząt). Spotyka się jednak takie odmiany wegetarianizmu, jak:

  • laktowegetarianizm (oprócz mięsa wyłącza z jadłospisu jaja),
  • owowegetarianizm (z produktów odzwierzęcych można jeść wyłącznie jaja).

Jak zostać wegetarianinem?

Przejść na wegetarianizm nie jest trudno, o ile decyzji takiej towarzyszy silna motywacja. Proces ten wymaga jednak ostrożności ze względów zdrowotnych. Nie powinno się zmieniać nawyków żywieniowych gwałtownie. By utrzymać dobre samopoczucie, mięso należy odstawiać stopniowo (eliminując jego poszczególne gatunki i redukując spożywane ilości), a nowe produkty wprowadzać tak, by móc obserwować reakcje organizmu i bez trudu ustalić przyczynę ewentualnej reakcji alergicznej czy niestrawności.

Najważniejszym warunkiem wprowadzenia zdrowej, urozmaiconej diety wegetariańskiej jest znajomość zasad zdrowego żywienia, zwłaszcza składu spożywanych produktów oraz referencyjnych wartości dziennego spożycia poszczególnych składników odżywczych. Wiedza ta pozwala na skomponowanie pełnowartościowego jadłospisu. Jej brak to najczęstsza przyczyna popełnianych na diecie wegetariańskiej błędów, które mogą mieć poważne konsekwencje zdrowotne.

Co o odstawieniu mięsa sądzą dietetycy? Dobrze zbilansowana dieta wegetariańska jest bardzo wartościowa! Zobaczcie nowe zalecenia:

Zobacz film: Nowe zalecenia dietetyków. Awans warzyw i kawy. Źródło: 36,6

Wegetarianizm – wady i zalety

Niewłaściwie zbilansowana dieta bezmięsna – uboga w substancje odżywcze, których dobrym źródłem są produkty zwierzęce – może prowadzić do wielu dolegliwości, m.in. niedokrwistości, łamliwości kości, nieprawidłowości w działaniu układu nerwowego (w tym – zaburzeń psychicznych), pogorszenia stanu skóry, włosów i paznokci. Jednocześnie wegetarianizm zapewnia szereg korzyści zdrowotnych. W związku z ograniczeniem spożycia tłuszczów zwierzęcych przeciętny wegetarianin rzadziej cierpi na otyłość, miażdżycę lub choroby sercowo-naczyniowe – nadciśnienie tętnicze, chorobę niedokrwienną serca. Jedzenie dużej ilości warzyw i owoców zapewnia wysoką podaż witamin, błonnika i związków o właściwościach przeciwutleniających. Substancje te usprawniają metabolizm, chronią przed rozwojem nowotworów, cukrzycy, wzmacniają odporność, spowalniają procesy starzenia się organizmu.

Dobrze zbilansowana dieta wegetariańska

Dieta wegetariańska jest rozwiązaniem odpowiednim dla każdego (nawet dzieci i kobiet w ciąży), o ile nie brakuje w niej substancji odżywczych zawartych w mięsie. Należą do nich przede wszystkim:

  • aminokwasy egzogenne,
  • kwasy tłuszczowe, zwłaszcza nienasycone,
  • witamin z grupy B i D,
  • sole mineralne żelaza, wapnia i cynku.

Związki te należy suplementować, co nie musi oznaczać zażywania farmaceutyków. Wyżej wymienione substancje występują w świecie roślinnym, więc zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest odpowiednie komponowanie posiłków.

Najlepszym roślinnym źródłem pełnowartościowego białka są rośliny strączkowe – soja i jej przetwory, ciecierzyca, soczewica, fasola. Proteiny bogate w niezbędne aminokwasy występują także w nasionach – zbożach, chia, orzechach, pestkach słonecznika czy dyni.

Kwasy omega kojarzone są najczęściej z tłustymi rybami morskimi, które dopuszczalne są w dietach semiwegetariańskich. Ortodoksyjni wegetarianie mogą jednak korzystać z wielu roślinnych zamienników. Nienasycone kwasy tłuszczowe obecne są w olejach roślinnych i nasionach roślin oleistych (np. lnu), a także w awokado, orzechach, pestkach dyni, sezamie.

Dostateczną ilość witaminy D dostarcza organizmowi ekspozycja na światło słoneczne. Witaminy z grupy B obecne są w produktach zbożowych (m.in. płatkach owsianych), nasionach roślin strączkowych, orzechach, zielonych warzywach. W świecie roślinnym nie występuje jedynie witamina B12, którą należy suplementować ze względu na jej istotny wpływ na działanie układu nerwowego.

Zielone warzywa, orzechy, nasiona zbóż i strączki to doskonałe źródła wapnia, żelaza i cynku (dużą ilość tego ostatniego dostarczają również grzyby). Należy pamiętać, że żelazo niehemowe (ze źródeł roślinnych) przyswajane jest przez organizm gorzej niż to, którego dostarcza mięso. Jego wchłanianie ułatwiają np. owoce cytrusowe.

O niedobory w diecie nie muszą martwić się wegetarianie, którzy bez ograniczeń spożywają produkty odzwierzęce. Mleko czy jajka zapewniają dostateczną podaż wszystkich substancji odżywczych, których podstawowym źródłem dla niewegetarian jest mięso.

Data aktualizacji: 21.02.2019,
Opublikowano: 27.07.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej