Uważaj na te produkty – mogą uzależniać jak narkotyk lub alkohol 

GettyImages burwellphotography

To, że produkty spożywcze mogą uzależniać tak samo jak narkotyki czy alkohol, brzmi dość mało prawdopodobnie. Jednak takie związki jak, np. tłuszcz, cukier i sól oddziałują na organizm podobnie jak inne substancje uzależniające. 

Niepohamowana chęć na słodycze, cała paczka chipsów zjedzona w 2 minuty czy pizza z podwójnym serem zamiast wartościowego obiadu - brzmi znajomo? Sprawdź jakie produkty spożywcze są uzależniające dla organizmu tak jak alkohol czy narkotyki i dlaczego od Nowego Roku warto ograniczyć je w diecie.

Uzależniające kombinacje smakowe

Półki sklepowe są wypchane produktami spożywczymi aż po brzegi. W dzisiejszych czasach jedzenie produkuje się w ogromnych ilościach, bo i jemy coraz więcej. Konsumpcja sprawia dużo przyjemności, a sięgnięcie po jedną kostkę czekolady czy dwa chipsy wydaje się niemal niemożliwe, gdyż pojawia się ochota na kolejną garść przyjemności.

Odpowiednia kombinacja smaków, czyli połączenie tłuszczu, cukru i soli pobudza tzw. punkt rozkoszy w mózgu. Badania potwierdzają, że połączenie tych smaków sprawia, że jedzenie jest czymś więcej niż tylko jedzeniem. Tłuszcz, cukier i sól silnie działają na ośrodki przyjemności i zamiast zaspokajać apetyt, tylko go pobudzają. Kombinacja tych smaków uruchamia większą ilość neuronów. Sygnał zachęcający nas do jedzenia staje się w ten sposób znacznie silniejszy. Dzięki temu pizza znajduje się na pierwszym miejscu na liście jedzenia, które uzależniają. Wszystkie fast foody, słodycze, przekąski, czy inna przetworzona żywność bazują na kombinacji tych smaków, dlatego tak trudno jest im się oprzeć. W ramach przekąski zdecydowanie częściej sięga się po chipsy czy słodkiego batonika, niż po świeżego ogórka czy marchewkę. Zdrowa żywność, czyli nieprzetworzona (np. kasza, ryż brązowy czy ryby) nie działają w taki sposób na mózg, w jaki działa pizza czy chrupiące frytki.

Które produkty spożywcze są uzależniające?

Do jedzenia, które uzależnia organizm, można zaliczyć:

Wszystkie te produkty są wysoko przetworzone i zawierają w sobie spore ilości tłuszczu, cukru i soli.

Fast foody są produktami o niskiej wartości odżywczej, zazwyczaj są mocno przesolone i ociekające tłuszczem. Ciężko jest im się oprzeć, jednak po ich spożyciu szybko pojawia się chęć ponownego jedzenia. Taki rodzaj żywności przyczynia się do rozwoju chorób cywilizacyjnych takich jak otyłość, choroby serca czy nowotwory.

Co ciekawe, uzależnić można się również od kofeiny. Kofeina znajduje się w kawie, herbacie, yerba mate oraz napojach energetycznych, które dodatkowo są pełne cukru. Kofeina poprawia koncentrację, przyspiesza akcję serca i poprawia metabolizm. Te napoje na dłuższą metę prowadzą do wycieńczenia organizmu, mogą powodować zaburzenia snu, nastroju i wyczerpanie fizyczne.

Spożycie soli w Polsce jest 2-3 razy większe od zalecanego przez organizację WHO. Sól jest dodawana do ogromnej ilości produktów, w domowych posiłkach też jej nie żałujemy. Badania wykazały, że połączenie genowe aktywowane przez wywołany apetyt na sól, znajdują się w dokładnie tym samym miejscu, co geny związane z uzależnieniem od kokainy czy heroiny.

Czy cukier uzależnia?

Choć często ludzie nie zdają sobie z tego sprawy, to cukier jest silnie uzależniającą substancją. Cukier wpływa na pracę mózgu i zmianę poziomu serotoniny i dopaminy w organizmie. Są to hormony, które są odpowiedzialne za odczuwanie szczęścia i zadowolenia. Z upływem czasu organizm domaga się więcej i więcej, dlatego jedna babeczka czy tabliczka czekolady przestaje już wystarczać. Jeżeli poziom serotoniny, dopaminy i endorfin jest ciągle na podwyższonym poziomie, jego obniżenie staje się odczuwalne i pojawia się nieodparta ochota na niezdrowe przekąski. Cukier może uzależniać tak samo jak narkotyki czy alkohol, gdyż oddziałuje na organizm w analogiczny sposób jak substancje psychoaktywne i inne używki. Cukier dodawany jest prawie do każdego produktu dostępnego na sklepowych półkach, nie tylko do słodyczy, można do znaleźć nawet wędlinach. Czekolada, batoniki i inne słodkości powodują poprawę nastroju, dlatego przy spadku humoru sięga się po słodycze.

Nadmierne spożycie cukru przyczynia się do:

  • przyrostu masy ciała, nadwagi i otyłości,
  • próchnicy zębów,
  • cukrzycy, miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, chorób serca,
  • zachwiane odczuwanie głodu i sytości.

Pszenica jak narkotyk

To może być zaskakujące, jednak badania potwierdzają, że pszenica ma zdolności uzależniające. Pszenica zawiera peptydy opioidowe, czyli substancje wywołujące uzależnienie podobnie jak psychoaktywne opium. Dodatkowo, pszenica zawiera gliadynę, którą organizm rozkłada na związki morfinopodobne, działające jak narkotyk. To one nasilają apetyt, napady głodu i uzależniają od jedzenia pieczywa i innych wypieków.  

Jakie są zdrowe zamienniki cukru? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Ograniczenie cukru w diecie - zamienniki cukru. Źródło: Dzień Dobry TVN

Data aktualizacji: 30.12.2020,
Opublikowano: 31.12.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej