Toksyczny kadm w popularnej kaszce dla dzieci! "Dopuszczalne normy zostały przekroczone"  - ostrzega GIS

Catherine Delahaye/getty images

Główny Inspektorat Sanitarny, w ramach ostrzeżenia publicznego o żywności, poinformował o przekroczeniu najwyższego dopuszczalnego poziomu kadmu w jednej partii produktu zbożowego Nestlé Sinlac Bezglutenowy. Producent wycofał określone partie kaszek.

Kadm to jeden z najbardziej toksycznych (wielokrotnie bardziej niż arsen) pierwiastków. W niewielkich ilościach występuje w atmosferze, wodach. Przez to, że stosuje się go w nawozach sztucznych, stężenie kadmu stwierdza się również w glebie. Niestety to powoduje, że nośnikiem toksycznego pierwiastka stają się zboża czy warzywa.

Teraz zbyt duże ilości kadmu, przekraczające dopuszczalne normy, wykryto w jednej partii zbożowego produktu dla dzieci. Jakie są objawy zatrucia kadmem?

Zobacz też:

GIS ostrzega: Kadm w zbożowej kaszce dla dzieci. Producent wycofał określone partie kaszek

Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu kadmu w badanej próbce produktu Nestlé Sinlac Bezglutenowy produkt zbożowy po 4 miesiącu, 500 g, numer partii 01970291R i terminem spożycia 09/2021, wyprodukowany przez Nestlé Polska S.A., ul. Domaniewska 32 02-672 Warszawa.

Na podstawie własnego postępowania wyjaśniającego producent podjął decyzję o wycofaniu z obrotu określonych partii m.in. kaszek mleczno-ryżowych.

Pełen wykaz produktów i serii dostępny jest na stronie GIS.

Firma Nestlé prosi konsumentów, którzy kupili produkty z wyżej wymienionych partii, o kontakt z jej Serwisem Konsumenta w celu umówienia wymiany produktów, bądź w przypadku jakichkolwiek pytań: tel.: 801 333 000 lub e-mail: cs@pl.nestle.com.

Czym objawia się zatrucie kadmem?

Dość rzadko zdarza się ostre zatrucie wywołane jednorazowym przyswojeniem wysokiej dawki toksycznego pierwiastka, co zazwyczaj grozi osobom wykonującym prace obciążone ryzykiem wchłaniania kadmu drogą oddechową. W takiej sytuacji już po 24 godzinach pojawia się:

  • wysoka gorączka,
  • ogólne osłabienie,
  • oddech staje się płytki, niekiedy występuje też obrzęk i zapalenie płuc.

W ciężkich przypadkach dochodzi do niewydolności oddechowej i zgonu.

Jednak znacznie częściej kadm gromadzi się w naszym organizmie sukcesywnie, zwłaszcza w nerkach i wątrobie. To te narządy są szczególnie narażone na toksyczne oddziaływanie kadmu. Długotrwały wpływ pierwiastka prowadzi do przewlekłego zatrucia. Objawy mogą się pojawić po dłuższym okresie. Są to między innymi:

Oprócz tego kadm jest także uważany za substancje rakotwórczą zaklasyfikowaną do najgroźniejszej grupy 1, która powoduje raka płuc, endometrium, pęcherza moczowego czy piersi. Co więcej jest jednym z czynników zwiększających ryzyko wystąpienia cukrzycy typu II, chorób serca, a nawet otyłości.

Źródło: PAP

Zobacz film: Czarna lista - produkty niezdrowe dla dzieci, które im serwujemy

źródło: 36,6


Data aktualizacji: 26.11.2020,
Opublikowano: 26.11.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej