Tłusty Czwartek z umiarem, czyli dlaczego powinniśmy unikać przejedzenia

Fot.: Ocskaymark / Getty Images

W Tłusty Czwartek łatwo przesadzić z ilością spożywanych potraw. Zwykle jemy pączki i faworki, ale zjedzenie kilku tłustych przysmaków może być bardzo przykre w konsekwencjach. Zwłaszcza, jeśli zwykle unikamy tłustych i obfitujących w cukier dań.

Nadmierne objadanie się jest niezdrowe i to nie tylko w Tłusty Czwartek. Średnie zapotrzebowanie kaloryczne dla kobiet i mężczyzn o umiarkowanej aktywności fizycznej wynosi, odpowiednio, 2000 i 2500 kcal. Oczywiście jeśli uprawiamy dużo sportu, to możemy pozwolić sobie na więcej, ale jeśli prowadzimy siedzący tryb życia, to powinniśmy unikać przejadania się.

Przejadanie się jest niezdrowe i prowadzi do poważnych konsekwencji zdrowotnych z przyrostem tkanki tłuszczowej na czele. Co jeszcze nam grozi? Lista jest bardzo długa:

  • rozciągnięty żołądek - nasz żołądek może pomieścić około 1,5 litra płynów/pokarmów. Może jednak ulec rozciągnięciu, co będzie skutkować wzmożonym apetytem. Jednym ze sposobów walki z otyłością jest właśnie zmniejszanie żołądka - często za pomocą ingerencji chirurgicznej; 

    Z filmu dowiecie się, jak wygląda zmniejszenie żołądka u osoby dorosłej:

Zobacz film: Chirurgiczne zmniejszenie żołądka u osoby dorosłej. Źródło: 36,6

  • refluks żołądka;
  • przepuklina rozworu przełykowego;
  • zaparcia, zgaga, wzdęcia, mdłości, ból żołądka;
  • cukrzyca insulinoniezależna - objadanie się produktami bogatymi w cukier (ale nie tylko, produkty o wysokim indeksie glikemicznym także są niewskazane w nadmiarze) powoduje wahania poziomu glukozy we krwi. Trzustka cały czas wytwarza insulinę, a organizm powoli uodparnia się na jej działanie. Przejadając się zwiększamy ryzyko rozwoju cukrzycy 2 stopnia;
  • choroby układu krążenia - przejadanie się zwiększa poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Nadmierna ich ilość prowadzi do rozwoju nadciśnienia tętniczego, powstawania blaszki miażdżycowej, zwężenia przepustowości naczyń krwionośnych i intensywniejszej pracy serca. Otyłość prowadzi do poważnych powikłań układu krążenia z zawałem na czele.
  • pogorszenie samopoczucia - podczas jedzenia (zwłaszcza czegoś słodkiego)  w naszym mózgu uwalniana jest dopamina i serotonina, czyli popularny hormon szczęścia. Jednak wraz ze spadkiem poziomu glukozy we krwi, poziom hormonów spada i szybko popadamy w emocjonalny "dołek".

Hormony a jedzenie

Leptyna i grelina to, mówiąc w skrócie, hormony sytości i głodu.  Leptyna nazywana jest hormonem sytości gdyż zmniejsza łaknienie. Grelina z kolei wzmaga łaknienie. Jednak u osób otyłych dochodzi do leptynooporności, Oznacza to, że gdy w organizmie jest bardzo dużo leptyny, jest ona częściowo „ignorowana”, dochodzi do uodpornienia się na nią. Zmniejsza się ilość receptorów tego hormonu, co prowadzi do tego, że apetyt rośnie, zwiększając tym samym ryzyko otyłości i chorób z nią związanych.

Więcej: Leptyna – hormon sytości: źródła, mechanizm działania, wpływ na masę ciała

Z czym wolisz pączki?

Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
Zagłosuj

Przejadanie się a stres

Dużo stresu i nieumiejętność radzenia sobie z nim może prowadzić do przejadania się. W sytuacji, gdy "zajadamy" nasze smutki i nie potrafimy w inny sposób rozładować napięcia, jak sięgając po słodkie przekąski, należy udać się do psychoterapeuty, aby nauczyć się sposobów walki ze stresem. 

Naszym największym wrogiem jest silnie uzależniający cukier, który chwilowo poprawia samopoczucie, ale zaraz po spadku stężenia glukozy we krwi, popadamy w depresję. Tak działa mechanizm uzależnienia - potrzebujemy więcej, aby być szczęśliwymi...

Polecamy: Cukier - biała śmierć - jak cukier wpływa na nasz organizm

Jednorazowe obżarstwo

Tłusty Czwartek to często wymówka to zjedzenia słodkich przysmaków, jakimi są pączki i faworki. Jeśli jest to jednorazowa przygoda, nie dzieje się złego. Najgorsze, co może nas spotkać to zgaga, uczucie ciężkości na żołądku, ból brzucha, nudności w przypadku zasłodzenia się. 

Przejadanie się przez dłuższy okres czasu jest niebezpieczne i szkodliwe dla zdrowia i to z nim należy walczyć. 

Polecamy: Ile kalorii ma pączek i jak go spalić? oraz Tłusty Czwartek, czyli co musisz wiedzieć o pączku


Data aktualizacji: 28.02.2019,
Opublikowano: 04.01.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej