Test: Czy istnieje śniadanie idealne? Odpowiedź poznasz już w najbliższą sobotę, 28 kwietnia, o 18.00 w programie 36,6 °C!

Zobacz film: 36,6, sezon 3, odcinek 10. Źródło: 36,6.

Co zjeść na śniadanie, żeby mieć energię na cały poranek? Czy dzięki diecie można sprawić, że kości będą naprawdę mocne i zdrowe? Odpowiedzi poznacie w najnowszym odcinku programu 36,6°C. Ale to nie wszystko. Ewa Drzyzga i prof. Krzysztof Łabuzek zdradzą, co lubi nasza skóra oraz wytłumaczą, jak udzielić pierwszej pomocy osobie, która doznała urazu kręgosłupa. Oglądajcie 36,6°C w sobotę, 28 kwietnia, o godzinie 18.00.

Jakie śniadanie jest najlepsze?

Śniadanie to bez wątpienia najważniejszy posiłek dnia. Ewa Drzyzga i prof. Krzysztof Łabuzek przeprowadzili eksperyment i podpowiedzą, jak skomponować posiłek, aby pasował do naszego stylu życia. Oglądając program dowiecie się, czy na początek dnia najlepsza jest jajecznica, kanapki, owsianka, a może płatki na mleku.

Co lubi nasza skóra?

Skóra to nasz największy organ. Chroni przed zimnem oraz bardzo wysoką temperaturą. Stanowi także pierwszą barierę ochronną dla groźnych dla naszego zdrowia bakterii, grzybów, wirusów i substancji chemicznych. Jednak, aby mogła spełniać te funkcję trzeba o nią odpowiednio dbać. Co tak naprawdę lubi nasza skóra: kąpiel czy prysznic? Lepiej służy jej mycie gąbką, a może tylko ręką? Czy znaczenie ma sposób, w jaki ją osuszamy? Na co trzeba zwrócić uwagę kupując kosmetyki do pielęgnacji skóry? Tego wszystkiego dowiecie się już w najbliższą sobotę oglądając program 36,6°C !

Jak udzielić pierwszej pomocy osobie z urazem kręgosłupa?

Podczas czołowego zderzenia dwóch samochodów ciało człowieka zachowuje się tak, jakby odwrócić je do góry nogami, a na szyi zawiesić stukilogramowy odważnik. Przy nieudanym skoku do wody na człowieka ważącego kilkadziesiąt kilogramów działa siła od 300 do nawet 500 kilogramów. Jak udzielić pomocy osobie, która ucierpiała w takim wypadku? Co ma do zaoferowania poszkodowanym współczesna medycyna? Na te wszystkie pytania odpowie lekarz, który pomaga pacjentom z urazami kręgosłupa.

Czy wiesz, jak dbać o kości?

Ewa Drzyzga i prof. Krzysztof Łabuzek przedstawią sprawdzone sposoby  na zdrowe i mocne kości. Dodatkowo, dowiecie się, dlaczego w okolicy czterdziestego roku życia warto zrobić sobie densytometrię, czyli badanie gęstości kości. Ekspert programu 36,6°C doradzi, co warto wprowadzić do diety, a co z niej wyeliminować, aby układ kostno-stawowy działał jak trzeba. 

Oglądajcie program 36,6°C 28 kwietnia (sobota ) o godzinie 18.00. Zapraszamy!

Zobacz film: 36,6, sezon 3, odcinek 10. Źródło: 36,6.






Data aktualizacji: 27.04.2018,
Opublikowano: 26.04.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej