Święta wielkanocne w wersji wegańskiej i nie tylko. Co można czym zastąpić?

Fot: GMVozd / gettyimages.com

Wielkanocny stół jest pełen mięsnych potraw lub takich, w których znajdują się produkty pochodzenia zwierzęcego. Osoby utrzymujące dietę wegańską lub wegetariańską często nie mają, co zjeść podczas wielkanocnego śniadania czy obiadu. Jednak wcale nie musi tak być! Poniżej kilka przepisów na wegańskie i wegetariańskie wersje wielkanocnych potraw.

Wegetariański pasztet z zielonej soczewicy

  • cała pietruszka
  • 6 łyżek drobnych otrębów, np. owsianych
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 500g zielonej soczewicy
  • 4 średnie marchewki
  • 2 średnie cebule
  • 1 mały seler

Soczewicę gotować do miękkości razem z warzywami. Po ugotowaniu zawartość garnka należy odsączyć i przepuścić przez maszynkę do mielenia. Do masy dodać jajka, otręby, posiekaną pietruszkę i 5 łyżek oliwy. Dodać przyprawy i wymieszać. Po dokładnym wymieszaniu przełożyć masę do formy posmarowanej oliwą. Na wierzchu posypać otrębami i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C. Piec przez 45 minut. Po tym czasie pozostawić do ostygnięcia, po czym wyjąc z formy.

Wegański majonez z kalafiora

  • 1 mały kalafior
  • 125 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 125 ml oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka czarnej soli*
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • sok z połowy cytryny

Kalafiora ugotować na parze. Powinien gotować się bardzo długo tak, aby był bardzo miękki wręcz rozpadający się. Kalafiora można również ugotować w wodzie jednak przy długim gotowaniu straci dużo składników odżywczych. Po lekkim ostudzeniu, kalafiora należy zblendować z dodatkiem czarnej soli i mleka kokosowego. Masę należy blendować do uzyskania gładkiej masy. Następnie bardzo cienkim strumieniem dodać olej słonecznikowy, ciągle blendując/miksując. Na koniec dodać sok z cytryny, ocet, cukier i musztardę. Po dokładnym wymieszaniu majonez jest gotowy do spożycia.

*Czarna sól dzięki zawartości siarczanów pachnie i smakuje jajecznie.

Wegańska biała kiełbasa

  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 kostka wędzonego tofu
  • ½ szklanki mąki ryżowej
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • Sól i pieprz

Fasolę opłukać i osuszyć, a następnie zblendować na gładką masę. Dodać tofu, olej, wodę i czosnek i ponownie zmiksować. Do masy dodać mąkę, przyprawy i wymieszać. Z masy uformować podłużne kiełbaski, a następnie zawinąć w folię spożywczą i związać na końcach tworząc „cukierka”. Tak przygotowane kiełbaski gotować na parze przez około 20 minut.

Zobacz film i dowiedz się jak jeść zdrowo i smacznie:

Zobacz film: Jak jeść zdrowo i smacznie? Źródło: Stylowy Magazyn

Wegańska chrzanowa sałatka ziemniaczana

  • Ok. 1 kg ziemniaków
  • 6 ogórków kiszonych
  • 1 puszka czerwonej fasoli (400g)
  • 1 pęczek koperku
  • 2 łyki majonezu wegańskiego (np. z kalafiora)
  • 100 ml jogurtu sojowego
  • 2 łyżki chrzanu
  • Pieprz i sól

Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Po wystygnięciu obrać ziemniaki ze skórek. Ogórki, cebulę oraz ziemniaki pokroić w kostkę. Następnie posiekać koperek i wrzucić do pokrojonych warzyw wraz z fasolą. Doprawić solą i pieprzem. Dodać majonez, jogurt oraz chrzan, wymieszać. Wybierając chrzan zwróć uwagę na jego skład, większość może zawierać mleko w proszku. Gotowe!

Sos chrzanowy z żurawiną

  • 200 ml gęstego mleka kokosowego
  • ½ szklanki wywaru warzywnego
  • 150g ostrego chrzanu
  • Sól, pieprz
  • Ząbek czosnku
  • 1 łyżka mąki pszennej (może być również ryżowa)
  • 1/3 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/3 szklanki suszonej żurawiny

Bulion warzywny wymieszać z mlekiem kokosowym. Podgrzać, dodać chrzan, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać. Mąkę rozrobić z wodą, następnie stopniowo dodawać do sosu. Podgrzewać aż zgęstnieje. Dodać żurawinę i gotować na małym ogniu jeszcze przez 5 minut. Sprawdź jak smakuje i ewentualnie dopraw chrzanem, solą lub pieprzem. Sos świetnie smakuje na ciepło i na zimno.

Wegańska waniliowa babka drożdżowa

  • 2 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej + 1 łyżka
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 50g świeżych drożdży
  • 5 łyżek oleju roślinnego
  • ½ szklanki dowolnego nierafinowanego cukru + 1 łyżka
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego

Do miski wykruszyć drożdże, dodać 1 łyżkę mąki i cukru. Dodać połowę szklanki ciepłego mleka i dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie dodać resztę mleka i oleju, mąkę, cukier, kurkumę, rodzynki i ekstrakt waniliowy. Foremkę do babki (średnica ok. 20 cm) lekko posmarować olejem i obsypać mąką. Wlać ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu piec w 180°C przez 40 minut. Po lekkim ostudzeniu, wyjąć babkę z formy i posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Święta bez mięsa – da się!

Jak widać świętowanie Wielkanocy bez mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego jest możliwe! Smak jajek w potrawach nada czarna sól, baza do sosów wcale nie musi być ze śmietany, mleko kokosowe sprawdzi się równie dobrze, a biała kiełbasa z fasoli będzie się świetnie komponowała z wegańskim żurkiem!

Data aktualizacji: 20.04.2019,
Opublikowano: 19.04.2019 r.

Komentarze (3)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Barbara 07.04.2020r.

Niezłe, ale pracochłonne!

coco 28.03.2020r.

zaczynam wprowadzać jedzenie wege super przepisy proszę o więcej

Mimmy 13.09.2019r.

Go Vegan!

Zobacz wszystkie 3 komentarzy
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej