Święta pachnące bakaliami. Dlaczego warto o nich pamiętać nie tylko od święta? 

Fot: 5PH / gettyimages.com

Bakalie to podstawa wielu świątecznych dań. Dodawane są do sernika czy kutii. Świetnie smakują same w połączeniu z owsianką lub jogurtem. Mimo że są łatwo dostępne i bardzo słodkie, to zazwyczaj przypominamy sobie o nich w okolicy Bożego Narodzenia. A szkoda! Dlaczego warto wprowadzić bakalie do codziennej diety?

Bakalie to znacznie więcej niż tylko dodatek do ciast. Stanowią doskonałe źródło witamin i minerałów, bez których organizm bardzo potrzebuje. Zawierają także sporo błonnika, potasu czy wapnia. Jedzone regularnie wzmocnią odporność, poprawią pamięć i ułatwią koncentrację. To jednak nie koniec ich prozdrowotnych właściwości. Które bakalie są najzdrowsze i najsmaczniejsze?

Morele – wyregulują ciśnienie i poprawią pracę serca

Morele to przede wszystkim bogactwo potasu. W 100 gramach tych suszonych owoców znajduje się aż 1666 mg tego pierwiastka, który wspomaga pracę serca oraz reguluje ciśnienie krwi. O morelach warto pamiętać także ze względu na witaminę A (mają jej najwięcej ze wszystkich bakali) oraz PP. Pierwsza poprawia wygląd skóry oraz wzrok, druga pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu. Dodatkowo jest niezbędna do syntezy hormonów. Wspomaga także funkcjonowanie układu nerwowego. Morele szczególnie polecane są osobom uprawiającym sport, ponieważ chronią przed zakwaszeniem organizmu.

Daktyle – dla chorych na anemię

Daktyle zawierają bardzo dużo folianów, których potrzebują przede wszystkim kobiety w ciąży. Mają one olbrzymi wpływ na rozwój cewy nerwowej, z której powstaje mózg oraz rdzeń kręgowy dziecka. Po daktyle powinny sięgnąć osoby chorujące na anemię. Owoce te są dobrym źródłem salicylanów, które działają przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo. Daktyle zawierają też magnez (wspomaga pracę serca, mięśni oraz ułatwia koncentrację) oraz witaminę PP.

Rodzynki - dla mocnych zębów i zdrowej tarczycy

Sułtanki czy koryntki? To, po które sięgniemy nie ma większego znaczenia. Wszystkie rodzynki są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę jelit i chroni przed zaparciami. w rodzynkach znajduje się jod. Pierwiastek ten wspomaga pracę tarczycy, dlatego też o rodzynkach powinny pamiętać osoby, które mają problemu z tym gruczołem. Dostarczają także fosforu, który wchodzi w skład kości i zębów.

Jak nie przytyć w święta? Odpowiedź znajdziesz w filmie: 

Zobacz film: Jak nie przytyć w święta? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Figi - skuteczne w walce z osteoporozą

Mają zdecydowanie najwięcej błonnika ze wszystkich bakalii. Tym samym doskonale poradzą sobie ze świątecznym przejedzeniem. Figi to świetna przekąska polecana szczególnie paniom w okresie menopauzy. Figi dostarczają bowiem wapnia i magnezu, które wzmacniają kości i chronią przed osteoporozą. Figi są bogatym źródłem potasu, fosforu i jodu.

Migdały – dla sprawnego mózgu

Zawierają jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Są one szczególnie cenne, ponieważ obniżają poziom złego cholesterolu, chronią przed zwałem serca oraz udarem. Migdały są doskonałym źródłem witamin z grupy B, zwłaszcza B2, PP i folianów. Wspierają one pracę układu nerwowego oraz poprawiają pamięć. Zawierają także witaminę E, która spowalnia starzenie się organizmu i nie dopuszcza do rozwoju zmian nowotworowych.

Orzechy włoskie – zdrowe kalorie

Podobnie jak migdały są bogatym źródłem kwasów omega 3 i 6. To zdrowe tłuszcze, które chronią przed miażdżycą oraz poprawiają pracę mózgu. Niektóre badania pokazują, że jedzone regularnie mogą uchronić przed choroba Alzheimera. Są bogatym źródłem soli mineralnych, zwłaszcza fosforu i wapnia. Orzechy włoskie zawierają też sporo witamin, najwięcej B1, B6, C i E. Zawierają też przeciwutleniacze, które hamują rozwój nowotworów.

Warto zaznaczyć, że nie trzeba ograniczać się tylko do orzechów włoskich. Jeśli ich smak nie do końca nam odpowiada z powodzeniem możemy sięgnąć po orzechy laskowe (zawierają bardzo dużo kwasu foliowego), pistacjowe (wyróżniają się ilością witamin z grupy B), czy nawet brazylijski (mają spor selenu, którego potrzebuje tarczyca). Wszystko zależy od naszych indywidualnych upodobań!

Dlaczego warto jeść orzechy włoskie? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Które orzechy są lepsze pekan czy włoskie? Źródło: Wiem co jem, wiem co kupuję.

Suszone śliwki - nie tylko na lepsze trawienie

Są doskonałym źródłem błonnika, który wspomaga pracę układu pokarmowego.  Dostarczają także potasu, żelaza oraz witaminy C, która wzmacnia odporność. Ponadto śliwki suszone zawierają duże ilości związków polifenolowych (kwasów fenolowych, flawonoli, antocyjanów), które są silnymi antyoksydantami. Więcej informacji o tych owocach znajdziesz tutaj: Śliwki suszone – wartości odżywcze i właściwości lecznicze

Data aktualizacji: 21.12.2022,
Opublikowano: 22.12.2022 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej