Suszone morele – pyszna przekąska na zdrowe serce, kości i żołądek. Dlaczego warto je jeść po chorobie?

Fot: dream79 / stock.adobe.com

Substancje obecne w suszonych morelach regulują ciśnienie krwi i wzmacniają naturalna odporność organizmu. Zalecane są w diecie anemików, osób z nadciśnieniem oraz cierpiących na nadkwasotę. Ale nie tylko! Jakie jeszcze właściwości zdrowotne mają suszone morele?

Suszone morele są bogatym źródłem witamin, minerałów oraz związków o działaniu przeciwutleniającym. Dzięki tym składnikom korzystnie wpływają na stan zdrowia organizmu. Zalecane są szczególnie w diecie osób z nadciśnieniem tętniczym, nadkwaśnością żołądka, a także wyczerpanych po chorobie.

Dlaczego warto jeść suszone morele? Zobacz wideo:

Źródło: X-news

Suszone morele – skarbnica witamin i minerałów. Wartość odżywcza moreli

Wartość odżywcza suszonych moreli jest wysoka, gdyż owoce te zawierają wiele cennych witamin i składników mineralnych wykazujących liczne właściwości prozdrowotne. Nie należy jednak jeść ich w bardzo dużych ilościach, zwłaszcza w godzinach wieczornych, gdyż suszone owoce są znacznie bardziej kaloryczne niż świeże. Suszone morele dostarczają około 241 kcal w 100 gramach, podczas gdy kaloryczność świeżych wynosi jedynie 48 kcal.

W składzie tych owoców znajdują się duże ilości beta karotenu, czyli prowitaminy A należącego do naturalnych substancji antyoksydacyjnych. Związek ten wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego, chroniąc przed rozwojem infekcji, przeciwdziała powstawaniu nowotworów, a także uczestniczy w procesie widzenia. Beta karoten w organizmie człowieka ulega przekształceniu w aktywną formę – witaminę A, która zapewnia prawidłową kondycję i regenerację skóry oraz błon śluzowych. 

Suszone morele dostarczają również innego antyoksydantu – witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu, zapobiega procesom starzenia się skóry oraz chroni przed rozwojem chorób układu sercowo-naczyniowego i nowotworów. 

Cennym związkiem obecnym w suszonych morelach jest witamina B6, która jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Uczestniczy również w produkcji hemoglobiny, dlatego jest ważnym składnikiem w diecie anemika. Witamina B6 obecna w morelach przeciwdziała miażdżycy, gdyż obniża poziom homocysteiny w organizmie – związku sprzyjającego tej chorobie. Przyczynia się również do usprawnienia pracy serca

W suszonych morelach występuje potas, który odpowiada za regulowanie ciśnienia tętniczego krwi oraz gospodarki wodnej w organizmie. Ponadto wspomaga pracę nerek i wpływa na właściwe funkcjonowanie układu nerwowo-mięśniowego. Suszone morele dostarczają również żelaza – minerału zapobiegającego niedokrwistości, stymulującego odporność oraz redukującego uczucie zmęczenia. Innymi ważnymi składnikami suszonych moreli są: błonnik pokarmowy, wapń i fosfor.

Właściwości zdrowotne suszonych moreli

Właściwości suszonych moreli wykorzystywane są w prewencji i leczeniu różnych schorzeń i dolegliwości. Owoce te przyczyniają się do usprawnienia procesów trawiennych oraz przyspieszenia perystaltyki jelit, dzięki obecności w nich błonnika pokarmowego. Z tego powodu jedzenie suszonych moreli pozwala na zlikwidowanie problemu zaparć. Suszone morele wykazują działanie zasadotwórcze, dlatego są wskazane przy nadkwasocie żołądka.

Dostarczają dużych ilości potasu, a więc warto je jeść przy nadciśnieniu tętniczym. Ze względu na zawartość wapnia i fosforu suszone morele powinny pojawić się w diecie osób chorujących lub narażonych na osteoporozę. Nie powinno ich również zabraknąć w żywieniu anemika oraz osób należących do grupy ryzyka rozwoju niedokrwistości, m.in. wegetarian oraz dziewcząt obficie miesiączkujących. Suszone morele wykazują korzystne działanie na stan skóry, gdyż posiadają właściwości odżywcze, wygładzające oraz przyczyniają się do regeneracji naskórka

Na ich bazie można przygotować maseczkę przeznaczoną do pielęgnacji cery trądzikowej i przetłuszczającej się. Wystarczy rozdrobnić suszone morele, a następnie zalać je ciepłym mlekiem. Maseczkę nakłada się na twarz i pozostawia przez około 20 minut. Regularne przeprowadzanie takiej kuracji skutkuje zdrowym i świeżym wyglądem skóry.

Suszone morele – na co należy uważać?

Suszone morele często konserwowane są za pomocą dwutlenku siarki, który pozwala na zachowanie intensywnej pomarańczowej barwy owoców. Związek ten przyczynia się jednak do obniżenia wartości odżywczej produktu. Wykazuje również właściwości alergizujące i może powodować podrażnienia przewodu pokarmowego objawiające się bólami brzucha i biegunką. W sklepach dostępne są morele suszone niesiarkowane, które są bezpieczniejsze, zwłaszcza dla alergików i astmatyków.

Zastosowanie suszonych moreli w kuchni

Suszone morele mogą być jedzone w postaci samodzielnej, słodkiej i odżywczej przekąski zamiast wysoko przetworzonych produktów, takich jak słodycze, chipsy czy paluszki. Stanowią również smaczny dodatek do śniadań, zwłaszcza do płatków owsianych. Suszone morele wykorzystywane są również w produkcji domowych deserów – sernika z galaretką, ciasta jabłkowego czy kruchej tarty.

Czytaj też:

Suszone śliwki wyleczą z osteoporozy? Obiecujące wyniki badań

Choroby serca - dieta mogłaby zapobiec aż dwóm trzecim zgonów

Anemia – optymalna dieta na niedokrwistość

Data aktualizacji: 20.11.2020,
Opublikowano: 21.11.2020 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej