Sonda: Co dajesz dziecku do jedzenia na śniadanie?

Fot. Uwe Krejci / Getty Images

Zdrowa i prawidłowo zbilansowana dieta powinna składać się z 4-5 posiłków. Odstępy między nimi nie powinny być dłuższe niż 3-4 godziny. Dlaczego to takie ważne? Organizm nauczony regularności nie tylko lepiej funkcjonuje, ale przede wszystkim lepiej trawi i przyswaja więcej substancji odżywczych, które dostaje wraz z pożywieniem.

Co najlepiej podać na śniadanie? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Z czego powinno się składać zdrowe śniadanie? Źródło: 36,6

Co jeść na śniadanie?

Pomysłów na to od czego zacząć dzień jest bardzo dużo. W wielu domach dzień zaczyna się od kanapek. Jeśli są przygotowane z pełnoziarnistego chleba, z dużą ilością warzyw będą dobrym rozwiązaniem.

Wielu rodziców podaje sowim dzieciom parówki. Mimo że dzieci bardzo je lubią to ich jakość często budzi wątpliwości. Spora grupa producentów nie dodaje do nich ani grama mięsa. Co może znajdować się w parówkach? Więcej informacji znajdziecie tutaj: Podajesz dziecku parówki? Dowiedz się dlaczego lepiej tego nie robić

Równie popularne co parówki są płatki z mlekiem. Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że to śniadanie idealne. Mamy białko, wapń, witaminy. Zatem gdzie jest haczyk? Płatki śniadaniowe dedykowane dzieciom zazwyczaj zawierają bardzo dużo cukru. Jego nadmiar w codziennej diecie to prosta droga do otyłości czy cukrzycy typu 2.

To może owsianka? Stanowi doskonałe źródło błonnika pokarmowego, pełnowartościowego białka, a także witamin z grupy B. Jeśli dodamy do niej owoce zyskamy nie tylko zdrowe, ale i słodkie śniadanie. Dlaczego jeszcze warto sięgnąć po owsiankę? Więcej informacji znajdziecie tutaj: Owsianka – wartości odżywcze, sposoby przyrządzania

A Ty, co podajesz swojemu dziecku na śniadanie?

Co dajesz do jedzenia swojemu dziecku na śniadanie?

Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
Zagłosuj
Data aktualizacji: 09.04.2019,
Opublikowano: 05.04.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej