Sok z cytryny – wpływ na zdrowie i urodę, zasady spożywania

Fot: rez-art / gettyimages.com

Sok z cytryny to bogate źródło witamin, soli mineralnych, kwasów organicznych,związków polifenolowych, pektyn, fitoncydów i olejków eterycznych. Skład chemiczny czyni go naturalnym surowcem leczniczym, który pomaga zachować zdrowie, szczupłą sylwetkę i młody wygląd.

Prozdrowotne właściwości soku z cytryny były cenione już w starożytności. Stosowano go w tradycyjnej medycynie Chin, z których najprawdopodobniej cytryny się wywodzą. O zbawiennym wpływie tych cytrusów na zdrowie wzmiankował Hipokrates. W XVIII w. cytryna zrobiła karierę jako lekarstwo na szkorbut, który dziesiątkował marynarzy. Współcześnie sok cytrynowy stanowi podstawę diet odchudzających, oczyszczających i wzmacniających organizm. Uznawany jest także za niezawodny środek kosmetyczny.

Sok z cytryny – skład chemiczny

Sok z cytryny jest dobrym źródłem witaminy C, niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Kwas askorbinowy uczestniczy w produkcji białych krwinek, kolagenu, metabolizmie tłuszczów. Zwiększa przyswajalność żelaza i witaminy E, działa bakteriobójczo i antyoksydacyjnie. Cytryna zawiera także wiele innych witamin: A, E, B1, B2, B3, B6, B9.

W soku z cytryny znajdują się sole mineralne (głównie potasu, miedzi, magnezu i żelaza), które biorą udział w niemal wszystkich procesach fizjologicznych. Cytrynowy miąższ jest także zasobny w kwasy organiczne (w szczególności cytrynowy) o silnym działaniu przeciwutleniającym, alkalizującym i antyseptycznym. Ponadto sok cytrynowy obfituje w związki polifenolowe (rutynę, kwercetynę, resweratrol i hesperetynę), które wzmacniają odporność organizmu i ograniczają szkodliwe działanie wolnych rodników. Obecne w cytrynie fitoncydy są naturalnymi antybiotykami, pektyny stanowią rozpuszczalną frakcję nieodzownego w diecie błonnika, a aromatyczny olejek cytrynowy ma silne właściwości bakteriobójcze i skutecznie łagodzi objawy dolegliwości związanych z układem krążenia.

Zobacz film: Trzy metody detoksu: sokowy, jaglany, cytrynowy. Źródło: Stylowy Magazyn

Sok z cytryny na odchudzanie i dobre trawienie

Zawarte w cytrynowym soku substancje stymulują produkcję enzymów trawiennych i poprawiają perystaltykę jelit, usprawniają procesy metaboliczne, zapobiegając wzdęciom i zaparciom. Co więcej, ułatwiają nawodnienie organizmu, oczyszczają układ pokarmowy z toksyn, obniżają indeks glikemiczny niektórych produktów i wydłużają uczucie sytości po ich spożyciu.

Niskokaloryczny sok z cytryny pomaga utrzymać prawidłową wagę i może przyspieszać odchudzanie. Należy jednak pamiętać, że samo jego picie nie spowoduje utraty zbędnych kilogramów. Trzeba połączyć je ze zrównoważoną dietą z ujemnym bilansem energetycznym oraz regularną aktywnością fizyczną.

Zobacz film: Woda z cytryną - jak działa na organizm? Wpływ na odchudzanie, przepis, skutki uboczne

Sok z cytryny a oczyszczanie i "odkwaszanie" organizmu

Sok z cytryny ma silne właściwości antyseptyczne i wykazuje działanie moczopędne. Obecne w nim związki rozpuszczają kamienie nerkowe i żółciowe, redukują ilość kwasu moczowego (jego nadmiar jest przyczyną wielu chorób), ułatwiają wydalanie szkodliwych produktów przemiany materii. Tym samym sok z cytryny intensyfikuje proces oczyszczania organizmu z toksyn.

Wbrew pozorom sok z cytryny ma właściwości alkalizujące. W procesie metabolizmu zawartych w nim kwasów powstają bowiem zasady, które równoważą pH płynów ustrojowych zaburzane przez nadmierne spożycie produktów kwasotwórczych.

Zobacz film: Jakie wartości odżywcze mają owoce? Źródło: Wiem co jem.

Sok z cytryny w walce z infekcjami i nowotworami

Sok z cytryny wzmacnia układ immunologiczny i działa antyseptycznie. Dlatego jego picie zalecane jest zarówno w celach profilaktycznych, jak i w czasie infekcji bakteryjnych, wirusowych czy zakażeń grzybiczych. Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy sok z cytryny może zapobiegać kancerogenezie, a nawet niszczyć komórki rakowe.

Obecne w soku z cytryny związki spowalniają procesy starzenia się organizmu, a także wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego, ograniczając ryzyko miażdżycy, zawałów, udarów.

Wpływ soku z cytryny na skórę, włosy i paznokcie

Stała obecność soku z cytryny w diecie, a także miejscowe stosowanie go w odpowiednim stężeniu poprawiają kondycję skóry. Substancje bioaktywne łagodzą objawy starzenia się skóry (wygładzają ją, czynią bardziej jędrną i elastyczną), likwidują przebarwienia, trądzik, zaskórniki. Wzmacniają też włosy i paznokcie – odżywiają je i przeciwdziałają szkodliwemu wpływowi czynników zewnętrznych. Sok z cytryny naturalnie rozjaśnia włosy oraz płytki paznokciowe (np. u palaczy).

Jak wycisnąć sok z cytryny?

Sok z cytryny należy wyciskać bezpośrednio przed spożyciem. W przeciwnym razie utleni się, tracąc wiele spośród swoich wartości. Najwięcej soku uzyskuje się z owocu o temperaturze pokojowej, przekrojonego nie w poprzek, lecz na skos. Przed wyciskaniem warto nieco zmiękczyć cytrynę, np. turlając ją po twardej powierzchni. Z tak przygotowanego średniej wielkości owocu z użyciem wyciskarki można otrzymać około 3–4 łyżek soku. Jeśli potrzebna jest mniejsza ilość, najlepiej jest przebić skórkę wykałaczką i wycisnąć sok przez powstały otwór. Następnie umieścić w nim wykałaczkę, by cytryna nie straciła świeżości i w takim stanie przechowywać ją w lodówce.

Dawkowanie soku z cytryny

Zachowanie umiaru to jedna z podstawowych zasad zdrowej diety, ale zasadniczo picie soku z cytryny jest bezpieczne i trudno go przedawkować. Ostrożność powinny zachować osoby silnie odwodnione, zażywające środki przeczyszczające, cierpiące na refluks żołądkowy albo nadwrażliwość zębów oraz kobiety w okresie ciąży i laktacji.

Sok z cytryny warto pić na czczo, rozcieńczony czystą wodą o temperaturze pokojowej, bez dodatku substancji słodzących. Najlepiej posłuży wówczas detoksykacji organizmu. Jednocześnie doda energii i poprawi nastrój lepiej niż filiżanka kawy. Spożywanie wody z cytryną jest także korzystne na pół godziny przed posiłkiem oraz godzinę po nim. Napój wpływa pozytywnie na proces trawienia i wspomaga odchudzanie.

Zobacz film: Czy herbata z cytryną jest szkodliwa dla zdrowia - test. Źródło: 36,6.

Data aktualizacji: 31.03.2019,
Opublikowano: 25.04.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej