Smalec nie jest taki zły? Poznaj całą prawdę o smalcu

Fot: arfo / gettyimages.com

Smalec to produkt, który budzi ogromne kontrowersje. Jedni uważają go za najzdrowszy rodzaj tłuszczu, drudzy obwiniają go za otyłość czy problemy z układem krążenia. Jaka jest prawda? Pytamy oto specjalistę!

Smalec to tłuszcz zwierzęcy. Zgodnie z zaleceniami dietetyków tych powinniśmy spożywać jak najmniej. Zawarte w nich nasycone kwasy tłuszczowe i cholesterol sprzyjają otyłości, chorobom układu krążenia, cukrzycy, a nawet niektórym nowotworom (piersi, prostaty oraz jelita grubego). Dlaczego zatem niektóre osoby uważają, że smalec jest zdrowy?

Smalec zawiera trochę selenu, cynku, choliny oraz witamin D i E. Opinię zdrowego zyskał przede wszystkim dzięki zawartość kwasów omega 9, których ma naprawdę sporo. Co ciekawe, aż 55 proc. tłuszczów, które występują w smalcu to kwasy tłuszczowe jednonienasycone. To właśnie one przeważają w oleju rzepakowym, oleju z awokado czy oliwie z oliwek – mówi Mateusz Durbas, dietetyk kliniczny.

Czy smalec je zdrowy?

Wprawdzie kwasy omega 9 mają korzystny wpływ na działanie całego organizmu, pozwalają utrzymać prawidłowe stężenie cholesterolu we krwi, a także są odporne na działanie wysokiej temperatura. To, niestety, sama ich obecność w smalcu nie robi z niego zdrowego tłuszczu.

Musimy mieć na uwadze, że smalec to także kwasy nasycone, a te już szkodzą naszemu zdrowiu. Nie tylko podnoszą poziom cholesterolu, ale także wykazują silne działanie prozapalne – mówi specjalista.

Dlatego z jego jedzenia muszą zrezygnować osoby z otyłością, wysokim cholesterolem, chorobami układu sercowo-naczyniowego, nowotworami oraz chorobą stłuszczeniową wątroby, a także kobiety ciężarne, karmiące piersią i osoby starsze. Nie powinno się go podawać także dzieciom. W ich przypadku smalec warto jest zastąpić oliwą extra virgin czy olejem rzepakowym tłoczonym na zimno. Cenne dla dzieci tłuszcze zawierają także awokado oraz orzechy.

A co z osobami zdrowymi? Jak mówi Mateusz Durbas one też powinny zachować umiar i sięgać po smalec możliwie jak najrzadziej, tj. 1 raz na tydzień lub raz na 2 tygodnie i zjeść nie więcej niż jedną łyżkę stołową.

Trzeba pamiętać, że nasyconych kwasów tłuszczowych w naszej codziennej diecie powinno być bardzo niewiele. Zaleca się, aby stanowiły one maksymalnie 10 proc. całodziennego udziału energii, czyli np. do 200 kcal przy diecie 2000 kcal – mówi specjalista.

Które tłuszcze są najzdrowsze, a których lepiej unikać? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Wszystko, co trzeba wiedzieć o tłuszczach Źródło: x-news

Smalec – do czego można go używać?

Smalec – teoretycznie – można wykorzystać do smażenia. Trzeba jednak pamiętać, że tak obórka termiczna nie jest najbezpieczniejsza dla zdrowia. Do tego w jej trakcie dochodzi do utlenienie cholesterolu. Badania pokazują, że jego jedzenie sprzyja chorobie Alzheimera, a także przyspiesza tworzenie się zmian miażdżycowych. Zdaniem badaczy może również zwiększyć ryzyko rozwoju cukrzycy oraz niektórych nowotworów.

Dlatego, jeśli już chcemy coś smażyć znacznie bezpieczniej będzie sięgnąć po oliwę z oliwek czy olej z awokado. To właśnie one ze względu na wysoką zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, a niską wielonienasyconych i nasyconych kwasów tłuszczowych, brak cholesterolu, niewielką ilością związków przyspieszających utlenianie oraz sporą zawartość przeciwutleniaczy będą najlepsze do smażenia – mówi dietetyk.

Smalec – jak wybrać najlepszy?

Jeśli mimo wszystko zdecydujemy się sięgnąć po smalec, to nie  wkładajmy do koszyka pierwszego lepszego produktu. Warto przyjrzeć się etykiecie i sprawdzić, czy producent nie dodał do niego glutaminianu monosodowego, soli, cukru oraz mięsa wieprzowego czy cebuli smażonej. Najlepiej wybierać produkty, w których składzie znajduje się wyłącznie np. 100 proc. tłuszcz kaczy (smalec kaczy) czy 100 proc. tłuszcz gęsi (smalec gęsi).

Dlaczego organizm potrzebuje tłuszczu?

Tłuszcz jest niezbędny do produkcji hormonów, a to one kontrolują działanie całego organizmu. Dodatkowo pozwalają utrzymać prawidłową temperaturę ciała. To właśnie w nich rozpuszczają się witaminy A, D, E i K. Pierwsza z nich korzystnie wpływa na wygląd skóry oraz chroni oczy przed rozwojem tzw. kurzej ślepoty (chorzy mają problemy z widzeniem po zmroku i przy słabym świetle) oraz zwyrodnieniem plamki żółtej. Witaminy D potrzebują przede wszystkim kości, ale nie tylko. W połączeniu z wapniem nie dopuszcza do wystąpienia zawału serca, polecana jest także w profilaktyce cukrzycy typu 2. Witamina E spowalnia procesy starzenia i poprawia wygląd skóry. Witamina K uczestniczy w procesach krwiotwórczych.

Które tłuszcze są najlepsze?

Najbezpieczniejsze dla naszego zdrowia są tłuszcze pochodzenia roślinnego. To one są źródłem kwasów tłuszczowych, w tym niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a także wymienionych wyżej witamin. Warto po nie sięgnąć także ze względu na kwasy omega 3 i omega 6. Podane w odpowiednich proporcjach zapobiegają rozwojowi miażdżycy, wzmacniają serce oraz usprawniają pracę mózgu (sprawiają, że mamy lepszą pamięć i łatwiej się uczymy).

Najlepszym źródłem kwasów omega 3 są przede wszystkim oleje: rzepakowy, lniany, a także orzechy włoskie oraz siemię lniane.

Data aktualizacji: 21.09.2020,
Opublikowano: 21.09.2020 r.

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

BraciaRodzen 17.07.2021r.

Co za propaganda!

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej