Smalec nie jest taki zły? Poznaj całą prawdę o smalcu

Fot: arfo / gettyimages.com

Smalec to produkt, który budzi ogromne kontrowersje. Jedni uważają go za najzdrowszy rodzaj tłuszczu, drudzy obwiniają go za otyłość czy problemy z układem krążenia. Jaka jest prawda? Pytamy oto specjalistę!

Smalec to tłuszcz zwierzęcy. Zgodnie z zaleceniami dietetyków tych powinniśmy spożywać jak najmniej. Zawarte w nich nasycone kwasy tłuszczowe i cholesterol sprzyjają otyłości, chorobom układu krążenia, cukrzycy, a nawet niektórym nowotworom (piersi, prostaty oraz jelita grubego). Dlaczego zatem niektóre osoby uważają, że smalec jest zdrowy?

Smalec zawiera trochę selenu, cynku, choliny oraz witamin D i E. Opinię zdrowego zyskał przede wszystkim dzięki zawartość kwasów omega 9, których ma naprawdę sporo. Co ciekawe, aż 55 proc. tłuszczów, które występują w smalcu to kwasy tłuszczowe jednonienasycone. To właśnie one przeważają w oleju rzepakowym, oleju z awokado czy oliwie z oliwek – mówi Mateusz Durbas, dietetyk kliniczny.

Czy smalec je zdrowy?

Wprawdzie kwasy omega 9 mają korzystny wpływ na działanie całego organizmu, pozwalają utrzymać prawidłowe stężenie cholesterolu we krwi, a także są odporne na działanie wysokiej temperatura. To, niestety, sama ich obecność w smalcu nie robi z niego zdrowego tłuszczu.

Musimy mieć na uwadze, że smalec to także kwasy nasycone, a te już szkodzą naszemu zdrowiu. Nie tylko podnoszą poziom cholesterolu, ale także wykazują silne działanie prozapalne – mówi specjalista.

Dlatego z jego jedzenia muszą zrezygnować osoby z otyłością, wysokim cholesterolem, chorobami układu sercowo-naczyniowego, nowotworami oraz chorobą stłuszczeniową wątroby, a także kobiety ciężarne, karmiące piersią i osoby starsze. Nie powinno się go podawać także dzieciom. W ich przypadku smalec warto jest zastąpić oliwą extra virgin czy olejem rzepakowym tłoczonym na zimno. Cenne dla dzieci tłuszcze zawierają także awokado oraz orzechy.

A co z osobami zdrowymi? Jak mówi Mateusz Durbas one też powinny zachować umiar i sięgać po smalec możliwie jak najrzadziej, tj. 1 raz na tydzień lub raz na 2 tygodnie i zjeść nie więcej niż jedną łyżkę stołową.

Trzeba pamiętać, że nasyconych kwasów tłuszczowych w naszej codziennej diecie powinno być bardzo niewiele. Zaleca się, aby stanowiły one maksymalnie 10 proc. całodziennego udziału energii, czyli np. do 200 kcal przy diecie 2000 kcal – mówi specjalista.

Które tłuszcze są najzdrowsze, a których lepiej unikać? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Wszystko, co trzeba wiedzieć o tłuszczach Źródło: x-news

Smalec – do czego można go używać?

Smalec – teoretycznie – można wykorzystać do smażenia. Trzeba jednak pamiętać, że tak obórka termiczna nie jest najbezpieczniejsza dla zdrowia. Do tego w jej trakcie dochodzi do utlenienie cholesterolu. Badania pokazują, że jego jedzenie sprzyja chorobie Alzheimera, a także przyspiesza tworzenie się zmian miażdżycowych. Zdaniem badaczy może również zwiększyć ryzyko rozwoju cukrzycy oraz niektórych nowotworów.

Dlatego, jeśli już chcemy coś smażyć znacznie bezpieczniej będzie sięgnąć po oliwę z oliwek czy olej z awokado. To właśnie one ze względu na wysoką zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, a niską wielonienasyconych i nasyconych kwasów tłuszczowych, brak cholesterolu, niewielką ilością związków przyspieszających utlenianie oraz sporą zawartość przeciwutleniaczy będą najlepsze do smażenia – mówi dietetyk.

Smalec – jak wybrać najlepszy?

Jeśli mimo wszystko zdecydujemy się sięgnąć po smalec, to nie  wkładajmy do koszyka pierwszego lepszego produktu. Warto przyjrzeć się etykiecie i sprawdzić, czy producent nie dodał do niego glutaminianu monosodowego, soli, cukru oraz mięsa wieprzowego czy cebuli smażonej. Najlepiej wybierać produkty, w których składzie znajduje się wyłącznie np. 100 proc. tłuszcz kaczy (smalec kaczy) czy 100 proc. tłuszcz gęsi (smalec gęsi).

Dlaczego organizm potrzebuje tłuszczu?

Tłuszcz jest niezbędny do produkcji hormonów, a to one kontrolują działanie całego organizmu. Dodatkowo pozwalają utrzymać prawidłową temperaturę ciała. To właśnie w nich rozpuszczają się witaminy A, D, E i K. Pierwsza z nich korzystnie wpływa na wygląd skóry oraz chroni oczy przed rozwojem tzw. kurzej ślepoty (chorzy mają problemy z widzeniem po zmroku i przy słabym świetle) oraz zwyrodnieniem plamki żółtej. Witaminy D potrzebują przede wszystkim kości, ale nie tylko. W połączeniu z wapniem nie dopuszcza do wystąpienia zawału serca, polecana jest także w profilaktyce cukrzycy typu 2. Witamina E spowalnia procesy starzenia i poprawia wygląd skóry. Witamina K uczestniczy w procesach krwiotwórczych.

Które tłuszcze są najlepsze?

Najbezpieczniejsze dla naszego zdrowia są tłuszcze pochodzenia roślinnego. To one są źródłem kwasów tłuszczowych, w tym niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a także wymienionych wyżej witamin. Warto po nie sięgnąć także ze względu na kwasy omega 3 i omega 6. Podane w odpowiednich proporcjach zapobiegają rozwojowi miażdżycy, wzmacniają serce oraz usprawniają pracę mózgu (sprawiają, że mamy lepszą pamięć i łatwiej się uczymy).

Najlepszym źródłem kwasów omega 3 są przede wszystkim oleje: rzepakowy, lniany, a także orzechy włoskie oraz siemię lniane.

Data aktualizacji: 21.09.2020,
Opublikowano: 21.09.2020 r.

Polecamy

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

BraciaRodzen 17.07.2021r.

Co za propaganda!

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej