Shichimi togarashi – japońska przyprawa siedmiu smaków. Jak jej używać?

Fot. bhofack2 / Getty Images

Shichimi togarashi to japońska mieszanka przypraw o pikantnym, mocno aromatycznym smaku, określana również mianem przyprawy siedmiu smaków. Shichimi togarashi można dodawać do makaronu, zup, sosu sałatkowego lub panierki. Mieszanka służy także do marynowania warzyw i owoców morza.

Shichimi togarashi zyskała dużą popularność w krajach zachodnich jako posypka do dań grillowanych. Gotową mieszankę przypraw można nabyć w sklepie, ale wielu miłośników gotowania przyrządza ją samodzielnie, dostosowując ilość obecnego w niej chilli do swoich preferencji smakowych.

Shichimi togarashi – składniki

Głównym składnikiem mieszanki przypraw shichimi togarashi jest papryczka chilli. Dobór pozostałych przypraw jest w dużej mierze dowolny – osoba przyrządzająca mieszankę wybiera składniki oraz ich ilość w taki sposób, aby uzyskać pożądany smak, na przykład wyraźnie cytrusowy.

W klasycznym ujęciu shichimi togarashi może zawierać następujące składniki: mak lekarski, sezam indyjski, suszoną skórkę mandarynki, nori, pieprz syczuański, imbir lekarski, aonori, ziarna konopi, kapustę polną lub pachnotkę zwyczajną.

W Japonii sprzedawcy przypraw na straganach dobierają poszczególne elementy mieszanki stosownie do potrzeb klientów.

Shichimi togarashi w daniach japońskich

W ojczyźnie shichimi togarashi ta pikantna mieszanka przypraw to popularny dodatek do makaronów soba i udon oraz do dania gyudon. Soba to cienki makaron z mąki gryczanej, natomiast udon ma grubsze nitki (płaskie lub okrągłe) i powstaje na bazie mąki pszennej. Gyudon to tradycyjne danie japońskie składające się z ryżu, wołowiny i cebuli, z dodatkiem lekko słodkiego sosu przyprawionego bulionem na bazie wodorostów i ryb, sosem sojowym oraz słodkim winem ryżowym. Potrawę gotuje się na wolnym ogniu w celu uzyskania bogatego aromatu.

Kuchnia chińska - co możemy kupić w sklepach? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Kuchnia chińska - co możemy kupić w sklepach? Źródło: Wiem, co jem 

Przepis na shichimi togarashi

Gotową mieszankę przypraw shichimi togarashi można przygotować w domu w zaledwie siedem minut. Składniki niezbędne do przyrządzenia słoiczka przyprawy siedmiu smaków to: łyżeczka pieprzu syczuańskiego, 2 łyżeczki suszonej skórki pomarańczy, 2 łyżki stołowe suszonych płatków czerwonych papryczek chilli, łyżeczka czarnych ziaren sezamu, łyżeczka białych ziaren sezamu, łyżeczka suszonego nori (pieczone wodorosty używane do sushi) oraz pół łyżeczki zmielonego imbiru.

Na wstępie należy uprażyć pieprz syczuański i skórkę pomarańczową na małej patelni przez minutę lub 2, aż do pojawienia się aromatycznego zapachu. Przypraw nie wolno przypalić. Po przełożeniu ich do miseczki należy odczekać, aż wystygną (w tym czasie można zmielić pozostałe przyprawy oprócz płatków chilli i ziaren sezamu – te należy rozdrobnić w młynku do przypraw w taki sposób, aby ich cząsteczki były stosunkowo duże). Na końcu należy zmielić pieprz i skórkę pomarańczową, wymieszać wszystkie składniki i umieścić je w małym słoiczku o szczelnym zamknięciu. Idealnym miejscem do przechowywania domowego shichimi togarashi jest spiżarka lub lodówka. Zaleca się, aby przyprawę siedmiu smaków zużyć w ciągu miesiąca od przygotowania, ponieważ w miarę upływu czasu jej aromat zaczyna słabnąć.

Domowe shichimi togarashi warto przyrządzić więcej niż raz, na różne sposoby, aby uzyskać optymalny dla siebie smak – w zależności od upodobań mieszanka może być bardziej lub mniej pikantna, o imbirowym (lub jeśli ktoś woli, czosnkowym) aromacie, wyraźnie cytrusowa lub z lekko wyczuwalną nutą owoców. Eksperymenty z pewnością przyniosą pożądany efekt.

Warto pamiętać, że shichimi togarashi nie lubi nie tylko ciepła, ale również światła, dlatego słoik z mieszanką należy przechowywać w zamknięciu, z dala od okna i kaloryfera.

Jak stosować shichimi togarashi?

Przyprawę siedmiu smaków można dodawać klasycznie, do dań japońskich takich jak zupa na bazie pasty miso, wspomniany już gyudon, makarony udon i soba, lub zgodnie z własną inwencją, do zwykłego makaronu, grillowanego mięsa lub kurczaka. Shichimi togarashi to popularny dodatek do wafli i krakersów ryżowych.

Shichimi togarashi – właściwości prozdrowotne

Skład przyprawy siedmiu smaków może się wprawdzie różnić, ale zwykle można znaleźć w niej następujące witaminy i składniki mineralne:

  • witaminy z grupy B – obecne są w imbirze, czarnym sezamie i skórce pomarańczowej;
  • witamina A – występuje w ziarnach konopi, które są też bogatym źródłem witamin D i E;
  • wapń, magnez i żelazo – znajdują się w wodorostach nori, czarnym sezamie i ziarnach konopi; te ostatnie to także bogate źródło antyoksydantów;
  • potas i miedź – występują w imbirze.

Ze względu na zawartość wapnia, regularne stosowanie mieszanki shichimi togarashi może zmniejszyć ryzyko rozwoju osteoporozy. Przyprawa siedmiu smaków działa również korzystnie na układ pokarmowy – obecność zmielonego imbiru sprawia, że tempo przemiany materii przyspiesza, a wzdęcia i nudności przestają być problemem. Dodatkową korzyścią płynącą ze spożywania shichimi togarashi jest pozytywne oddziaływanie jodyny obecnej w wodorostach nori na tarczycę (gruczoł tarczycy wydziela hormony kontrolujące metabolizm) oraz na rozwijający się płód.

Kuchnia japońska jest często uznawana za mało wyrazistą, ale przyprawa siedmiu smaków to przykład na to, że skrywa ona wiele ciekawych – i pikantnych – niespodzianek dla amatorów gotowania.

Opublikowano: 07.02.2019 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej