Rodzaje wód – klasyfikacja i właściwości

Fot. oatawa / stock.adobe.com

Rodzaje wód pitnych to temat, który wzbudza duże zainteresowanie wśród osób dbających o kondycję (np. sportowców) oraz przewlekle chorych, ponieważ w określonych sytuacjach wody mogą poprawić stan ich zdrowia. Każdy rodzaj wody (źródlana, mineralna, lecznicza i stołowa) ma swoje zalety.

Wszystkie rodzaje wód przeznaczonych do spożycia spełniają rygorystyczne normy czystości i jakości, ale ze względu na zawartość składników mineralnych warto sięgać po nie z umiarem – czasem po uprzedniej konsultacji z lekarzem. Obecnie największą popularnością cieszą się wody mineralne.

Rodzaje wód – klasyfikacja podstawowa

Wody pitne dostępne w Polsce to: wody źródlane, mineralne, stołowe oraz lecznicze.

Naturalne wody źródlane to wody podziemne, pochodzące ze źródeł charakteryzujących się krystaliczną czystością. Są one wydobywane z płytszych warstw niż wody mineralne, w związku z czym zawierają znacznie mniej składników mineralnych – na ogół poniżej 500 mg w litrze wody. Niska zawartość minerałów sprawia, że przy umiarkowanym spożyciu wody źródlane nie mają większego wpływu na organizm, ale większa ich podaż może spowodować nadmierne wydalanie składników mineralnych wraz z moczem oraz – w rezultacie – zaburzenia wodno-elektrolitowe. Wiele osób używa wody źródlanej do parzenia herbaty i kawy, gotowania, oraz do rozpuszczania suplementów lub odżywek białkowych.

Dlaczego warto pić wodę? Jaką wodę wybrać? Odpowiedź znajdziecie na filmie:

Zobacz film: Dlaczego warto pić wodę? Jaką wodę wybrać? Źródło: Wiem, co jem

Naturalne wody mineralne są wydobywane z odwiertów głębinowych, dzięki czemu zwykle mają w składzie co najmniej 1000 mg składników mineralnych w 1 litrze (niektóre wody mają ich znacznie mniej). Spożywanie wody mineralnej może stanowić ważny element w profilaktyce wielu schorzeń poprzez uzupełnienie ewentualnych niedoborów w diecie. Co warte podkreślenia, składniki mineralne występujące w wodzie mineralnej mają dobrze przyswajalną postać.

Kolejny rodzaj wody dostępny w sklepach to tak zwane wody lecznicze – zawierające ponad 4000 mg składników mineralnych w litrze (niektóre wody mają aż 24 000 mg składników mineralnych w litrze!). Działanie lecznicze wód o tak wysokiej zawartości minerałów jest potwierdzone badaniami klinicznymi oraz wieloletnimi obserwacjami. W nadmiarze wody lecznicze mogą być groźne dla zdrowia, dlatego nie należy spożywać ich bez uprzedniej konsultacji z lekarzem.

Na półkach sklepowych można znaleźć tak zwane wody stołowe, które powstają wskutek zmieszania przefiltrowanej wody z wodociągów lub wody źródlanej z wodą mineralną lub składnikami mineralnymi. Ilość obecnych w nich minerałów jest zwykle znacznie mniejsza niż w „klasycznej” wodzie mineralnej, ale większa niż w wodach źródlanych.

Warto wiedzieć: Woda alkaliczna: jak zrobić? Działanie wody alkalicznej i przeciwwskazania

Wody mineralne – rodzaje

Do 1992 r. pojęcie wody mineralnej było ściśle związane z ilością zawartych w niej składników mineralnych, która musiała przekraczać 1000 mg/l. Obecnie kluczowe znaczenie podczas klasyfikacji wód odgrywa stopień jej czystości oraz stabilność składu mineralnego.

Ze względu na stopień mineralizacji wody mineralne dzieli się na: niskozmineralizowane (mniej niż 500 mg składników mineralnych w litrze), średniozmineralizowane (501–1500 mg/l) oraz wysokozmineralizowane (ilość minerałów przekraczająca 1500 mg/l). Oddzielną kategorię stanowią wody bardzo niskozmineralizowane, zawierające mniej niż 50 mg soli mineralnych w litrze.

Wody mineralne w Polsce – rodzaje

Wody mineralne w Polsce są wydobywane na szerszą skalę od początku XIX w., ale do 1992 r. zarejestrowano tylko 28 źródeł (tylko z nich pozyskiwano wodę o odpowiednio wysokim stopniu mineralizacji). Po obniżeniu wymagań liczba ujęć wody mineralnej znacząco wzrosła (podobnie jak liczba rozlewni), a ilość wody o stopniu mineralizacji przekraczającym 1000 mg/l butelkowanej co roku w Polsce sięga już 250 milionów litrów.

Rodzaje wód mineralnych wydobywane w Polsce to wspomniane już bardzo niskozmineralizowane, niskozmineralizowane, średniozmineralizowane oraz wysokozmineralizowane. Ilość składników mineralnych w litrze wody zależy od głębokości występowania – wody pozyskiwane w zapadlisku przedkarpackim i w Karpatach, na głębokości 1–3 km, charakteryzują się wyższym stopniem mineralizacji niż na przykład wody pozyskiwane na Kujawach czy wzdłuż wybrzeża Morza Bałtyckiego (odwierty do maksymalnie 200 m). Od tej reguły istnieją jednak wyjątki, mianowicie wody mineralne występujące głęboko w Sudetach są słabo zmineralizowane ze względu na działanie dwutlenku węgla.

Wody lecznicze – rodzaje

Mianem wód leczniczych określane są wody podziemne, charakteryzują się brakiem zanieczyszczeń mikrobiologicznych i chemicznych, odpowiednio wysokim stopniem mineralizacji lub obecnością przynajmniej jednego składnika swoistego (dwutlenku węgla, radonu, jodków, fluorków, dwuwartościowego żelaza, kwasu metakrzemowego, siarki dwuwartościowej) oraz naturalną zmiennością właściwości chemicznych i fizycznych.

Wody lecznicze występują w prawie całej Polsce oprócz Tatr, pienińskiego pasa skałkowego, cokołu paleozoicznego Gór Świętokrzyskich oraz rejonu wisznickiego (wschodnia część tak zwanej platformy prekambryjskiej).

Ze względu na skład chemiczny wyróżnia się następujące rodzaje wód leczniczych: krzemowe, fluorkowe, żelaziste, jodkowe, radonowe, siarczkowe, kwasowęglowe i szczawy, chlorkowe, siarczanowe i wodorowęglanowe. Oddzielną grupę stanowią lecznicze wody termalne.

Czy pijesz minimum 2 litry wody dziennie?

Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
Zagłosuj


Data aktualizacji: 04.02.2019,
Opublikowano: 04.02.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej