Psychodietetyka – co to jest? Czy jedzenie ma wpływ na naszą psychikę?

Fot. fizkes / Getty Images

Psychodietetyka jest stosunkowo nową dziedziną nauki i łączy ze sobą psychologię i dietetykę. Psychodietetka ukierunkowana jest na psychologiczny aspekt problemów z odżywianiem i chorób dietozależnych. Psychodietetyk pomaga w rozpoznaniu przyczyny problemów żywieniowych, pomaga w ich rozwiązaniu oraz służy wsparciem psychicznym.

Czym jest psychodietetyka?

Psychodietetyka to dziedzina, która łączy ze sobą wiedzę medyczną dotyczącą żywności i żywienia człowieka z wiedzą psychologiczną. Współpraca z psychdietetykiem nie polega tylko na sformowaniu najlepszych zaleceń dotyczących diety i aktywności fizycznej, ale także na pomocy we wdrażaniu zalecanych zmian w życie. Pychodietetyk patrzy na klienta całościowo, praca obejmuje sferę psychologiczną i żywieniową. Poszukuje się przyczyn trudności i pracuje nad ich eliminacją. Pomoc osobie zainteresowanej wsparciem psychodietetyka czasem będzie polegała tylko na samej edukacji żywieniowej, innym potrzebna będzie również praca nad zmianą nawyków żywieniowych. Jeśli problem ma podłoże psychologiczne, zgłębia się jego obszary (np. sfera emocjonalna, radzenie sobie ze stresem, samoocena, asertywność), które mogą być przyczyną zaburzeń odżywiania.

Kim jest psychodietetyk?

Psychodietetycy to najczęściej psycholodzy, dietetycy, lekarze, technologowie żywności, czy psychoterapeuci po kursach psychodietetycznych. Taka osoba posiada wiedzę, która dotyczy zachowań zdrowotnych oraz ich somatycznych i psychologicznych uwarunkowań oraz metod wspierania ich zmiany. Rozumie istotę problemów związanych z odżywianiem przy takich zaburzeniach jak np. otyłość, anoreksja, bulimia. Motywuje pacjenta do zmiany sposobu żywienia, zrozumienia źródła problemu i oferuje pomoc w opracowaniu rozwiązania poprzez umiejętność prawidłowego formowania zaleceń żywieniowych i odpowiednią formę komunikacji. Zna mechanizmy emocjonalnego aspektu odżywiania, psychologii jedzenia i jego społecznego kontekstu. Ma również wiedzę z zakresu dietetyki i zdrowego odżywiania.

Zobaczcie, kiedy należy udać się do dietetyka:

Zobacz film: Kiedy pójść do dietetyka? Źródło: 36,6

Czym się różni psychodietetyk od dietetyka?

Te dwie dziedziny różnią się od siebie tym, że celem psychodietetyka nie są jedynie zmiany w zakresie diety czy redukcji masy ciała, ale także równowaga pozostałych sfer życia i całego funkcjonowania danej osoby. Udziela wsparcia emocjonalnego, pracuje nad motywacją i zdrowym postrzeganiu siebie i własnego ciała.

Kto może zgłosić się do psychodietetyka?

  • osoby cierpiące z powodu nadwagi, jak i osoby z prawidłową wagą ciała, niedowagą, kompulsywnie objadające się, czy osoby borykające się z anoreksją lub innymi zaburzeniami odżywiania,
  • osoby po wielu niepowodzeniach w odchudzaniu się za pomocą diet i innych metod,
  • osoby zmagające się z nieprawidłowymi nawykami żywieniowymi,
  • osoby, którym brak silnej woli, szybko tracących motywację i niekonsekwentnych w działaniu,
  • osoby, które zdecydowały się zmienić swój sposób odżywiania się, ale brakuje im wiedzy, wsparcia, czy motywacji,
  • osoby, które nie akceptują swojego wyglądu,
  • osoby, które tracą kontrolę nad jedzeniem, zajadają stres, napięcie, emocje i problemy.

Czy jedzenie ma wpływ na naszą psychikę?

To, jak się odżywiamy ma ogromny wpływ na funkcjonowanie organizmu, a w tym również na pracę mózgu. Badania potwierdzają, że jedzenie może zarówno poprawić humor, jak i może spowodować jego pogorszenie. Dlaczego, gdy mamy słaby dzień, złe samopoczucie, to na poprawę humoru sięgamy po słodkiego batonika? To przez cukier, który wpływa na pracę mózgu oraz na poziom serotoniny i dopaminy. Są to hormony, które odpowiadają za odczuwanie szczęścia i zadowolenia, dlatego instynktownie sięgamy po słodycze, gdy mamy zły humor. Nadmierne pocieszanie się słodyczami lub innym jedzeniem, które sprawia nam przyjemność, może skutkować nadwagą lub zaburzeniami odżywiania.

Kiedy szybko podwyższony poziom cukru (po batoniku) w organizmie, równie szybko spada, podwzgórze zaczyna produkować, m.in. leptynę i grelinę, co powoduje, że cała gospodarka hormonalna zostaje zaburzona. To przekłada się na blokadę produkcji serotoniny, hormonu szczęścia.

Czym zajmuje się psychodietetyk?

Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
Zagłosuj

Obecność nadmiernej ilości cukru, produktów wysoko przetworzonych, niskiej jakości i ogólnie złe nawyki żywieniowe powodują niedobory witamin i minerałów, które są niezbędne do zachowania zdrowia fizycznego i psychicznego. Nadmiar cukru w diecie powoduje niedobory witamin z grupy B, które są niezwykle ważne dla mózgu. Odpowiadają za kondycję psychiki, dobre samopoczucie i prawidłową pracę mózgu. Niedobory witaminy B12 może doprowadzić do chorób mózgu, w tym chorób psychicznych, podobnie jak niedobory B6 czy B11.

Wahania nastroju, podatność na smutek, stany lękowe, a nawet depresja mogą być spowodowane błędami żywieniowymi i wywołane niedoborami:

  • magnezu,
  • witamin z grupy B,
  • niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega 3.

Wszystkie te składniki regulują pracę układu nerwowego. Dieta, w której brakuje tych składników zwiększa ryzyko pojawienia się stanów depresyjnych.

Data aktualizacji: 29.05.2019,
Opublikowano: 01.04.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej