Przesilenie wiosenne – co jeść, aby przetrwać zmianę pór roku?

Fot.: mother image / Getty Images

Zmiany pór roku wpływają na organizm człowieka bardziej, niż mogłoby się wydawać. Bóle głowy, złe samopoczucie czy problemy ze skupieniem i pamięcią to tylko niektóre objawy przesilenia wiosennego. Aby zniwelować dolegliwości związane ze zmianą pory roku, najlepsza będzie kuracja oparta na wprowadzeniu do diety produktów, które przyczynią się do poprawy kondycji organizmu. Co jeść, aby poczuć się lepiej? 

Przesilenie wiosenne – objawy

Nagłe zmiany warunków atmosferycznych, znaczne różnice temperatur, ciśnienia atmosferycznego, wilgotności powietrza, szczególnie wczesną wiosną, mają wpływ na nasze samopoczucie. Przesileniu wiosennemu towarzyszą m.in. bóle głowy, rozdrażnienie, czy problemy z koncentracją. Pomimo tego, że nie możemy już się doczekać cieplejszych dni i aktywności z tym związanych to dopada nas osłabienie fizyczne, ogólne złe samopoczucie, osłabienie odporności, czego wynikiem są różne infekcje. Co więcej mogą, pojawić się problemy z cerą, wypadanie włosów czy łamliwość paznokci.

Na dolegliwości związane z zmianą pory roku, w większym stopniu narażeni są meteopaci, alergicy oraz osoby o osłabionej odporności, przewlekle zmęczone, zestresowane i prowadzące niezdrowy tryb życia. Do wystąpienia przykrych dolegliwości przyczynia się zimowy brak aktywności, zła dieta oraz niedobory witamin i składników mineralnych. Okres jesienno – zimowy niestety sprzyja niedoborom niezbędnych składników odżywczych, co przyczynia się do osłabionej kondycji organizmu.

Co jeść, aby uniknąć lub pozbyć się przesilenia wiosennego?

Przede wszystkim dzień należy zacząć od pożywnego śniadania. Pełnowartościowe śniadanie doda energii na początek dnia, pobudzi organizm do działania i napędzi metabolizm. Śniadanie powinno opierać się na produktach pochodzenia zbożowego, białka, zalecana jest również odrobina tłuszczu, np. pieczywo pełnoziarniste, razowe, żytnie, płatki owsiane, otręby pszenne, ryż, pełne mleko i jego przetwory, ser, chudy twaróg, jaja, pasty rybne. Nie można zapomnieć również o dodatku warzyw lub owoców.

Zaczynając dzień od śniadania, postaraj się, aby odstępy między kolejnymi posiłkami wynosiły około 3 godziny, a ostatni posiłek powinien być zjedzony na 2 godziny przed snem. Regularność i odpowiednia ilość (4-5) posiłków pozwoli organizmowi w pełni wykorzystać energię i składniki odżywcze dostarczane wraz z pożywieniem oraz poprawią pracę układu pokarmowego.

Dla poprawienia odporności

Czosnek

Jest naturalnym antybiotykiem, działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Pomaga w leczeniu bólu gardła, przeziębienia, czy zapaleniu oskrzeli i płuc. Czosnek podnosi odporność organizmu oraz pomaga w odbudowie flory bakteryjnej jelit, np. po przebytej kuracji antybiotykowej. Dodawaj go do potraw, nabiorą więcej aromatu i właściwości zdrowotnych.

Zobacz także: Czosnek w diecie kobiet karmiących piersią - czy można go jeść? Właściwości i działanie czosnku

Miód

Podobnie jak czosnek, jest naturalnym antybiotykiem. Będzie świetnym zamiennikiem cukru do herbaty lub dodatkiem do jogurtu naturalnego z owocami i płatkami zbożowymi. Miód wykazuje działanie antybiotyczne, przeciwzapalne oraz bakteriobójcze. Wspiera leczenie górnych dróg oddechowych i przeziębienia. Jeżeli zdecydujesz się na herbatę z miodem pamiętaj, aby miód dodać do ostudzonego wywaru- ok. 45°C, gdyż wyższa temperatura niszczy jego właściwości.

Zobacz także: Czy można słodzić gorącą herbatę miodem? - test

Uzupełnienie witamin i minerałów

Kiełki

Możesz je dodać do kanapek, sałatki, czy koktajlu warzywnego. Mają świeży smak, są niskokaloryczne oraz są bardo dobrym źródłem składników odżywczych. Kiełki rzodkiewki, lucerny, rzeżuchy i pszenicy są bogatym źródłem witamin z grupy B, które odpowiadają za dobre samopoczucie oraz witaminy A, C, E, cynku, wapnia, fosforu, magnezu i potasu.

Zobacz także: Kiełki lucerny i ich wyjątkowe właściwości lecznicze

Orzechy

Orzechy są świetnym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, magnezu, potasu. Będą świetnym dodatkiem do śniadania czy przekąską w trakcie dnia zamiast słodyczy. Orzechy wspierają pracę mózgu, poprawią koncentrację oraz obniżą stres. Podobne działanie na organizm będą również miały pestki słonecznika, dyni i kakao.

Zobacz także: Orzechy włoskie – kalorie i właściwości, orzechy włoskie w ciąży

Świeże soki

Wprowadź do swojej diety świeże soki lub koktajle z dodatkiem mleka lub jogurtu. Soki ze świeżych owoców i warzyw nie są poddawane obróbce termicznej, dlatego są pełne witamin i minerałów. Będą świetnym dodatkiem do śniadania lub jako przekąska między posiłkami.

Czy przejście na zdrową dietę jest trudne?  Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Jak jeść zdrowo? Źródło: Stylowy Magazyn

Więcej warzyw

Do każdego posiłki staraj się jeść warzywa. Najlepiej w postaci świeżej, lekko gotowanej lub na parze. Obróbka termiczna powoduje częściową utratę składników odżywczych. Przy przesileniu wiosennym przydatnymi witaminami są witamina A, C oraz E, które można znaleźć w marchewce, szpinaku, pomidorach, brokułach, czerwonej papryce, porzeczkach czy truskawkach (mrożone).

Zacznij gotować więcej zup. Są lekkostrawne a zarazem syte. Świetny sposób na pełnowartościowy gorący posiłek w większości składający się z warzyw.

Ryby

Jedz więcej ryb! Są źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz pełnowartościowego białka. Zalecana forma przygotowania to pieczenie, grillowanie lub gotowanie na parze. Ryby świetnie sprawdzą się na obiad, na kolację z dodatkiem warzyw, a nawet na śniadanie w postaci pasy na kanapki. Wybieraj łososia, dorsza, makrelę, pstrąga, śledzia.

Produkty zbożowe

Białe pieczywo i makaron zamień na zdrowsze odpowiedniki. Produkty pełnoziarniste, chleb żytni, razowy, otręby, płatki, kasze i makarony z mąki pełnoziarnistej, czy ryż brązowy są źródłem węglowodanów złożonych, witamin z grupy B oraz wielu minerałów. Te produkty zapewniają stały dopływ energii oraz dzięki kompleksowi witamin B, pozytywnie działają na poprawę samopoczucia.

Zobacz film: Zmień dietę na wiosenną. Źródło: Dzień Dobry TVN

Data aktualizacji: 01.04.2023,
Opublikowano: 01.04.2023 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej