Przepisy na zdrowe potrawy z grilla z programu 36,6°C

Fot: Viktorcvetkovic / gettyimages.com

Zdrowa kuchnia wcale nie musi być nudna! W ramach akcji #jembozdrowe przekonują się o tym zarówno dzieci, jak i rodzice. Poznajcie sprawdzone i naprawdę smaczne przepisy na potrawy z grilla. 

Polskie dzieci tyją najszybciej w Europie. Dzieje się tak ponieważ w ich diecie dominują żywność wysokoprzetworzona, słodkie napoje i słodycze. Jeśli nic się nie zmieni nasze dzieci w przyszłości będą chorowały na cukrzycę, miażdżycę oraz nowotwory. 

Aby ta ponura wizja nie stała się faktem Ewa Drzyzga zorganizowała akcję #jembozdrowe. Jej celem jest przekonanie dzieci - a także rodziców - do zmiany nawyków żywieniowych. W ostatnim odcinku programu 36,6°C Jan Kuroń pokazywał, że dania z grilla mogą być smaczne i zdrowe. Poniżej znajdziecie przepisy na potrawy przygotowywane w programie!  

Szaszłyki rybno-warzywne:

  • filet z dorsza około 100g
  • papryka
  • cebula biała
  • cebula czerwona
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • oregano

Godzinę przed rozpoczęciem przygotowywania szaszłyków włożyć patyczki do szaszłyków do zimnej wody. Krewetki oczyścić. Dorsza i warzywa pokroić w grubą kostkę. Nadziewać na patyczki naprzemiennie rybę, warzywa i krewetki. Grillować szaszłyk kilka minut aż warzywa zmiękną, a ryba napęcznieje. Skropić kilkoma kroplami soku z cytryny. Doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano.

Pieczarki faszerowane

  • 7-8 kapeluszy pieczarek
  • pół kostki sera feta
  • 100g twarożku
  • kilka łyżeczek posiekanej cebulki zielonej
  • kilka kropli soku z cytryny do smaku
  • sól
  • pieprz

Pieczarki oczyścić. Faszerować wymieszanym serem feta z twarożkiem, zieloną cebulką i sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Grillować kilka minut aż pieczarki zmiękną.

Skrzydełka z kalafiora

  • około 10 łyżek płatków ryżowych zalanych wodą
  • około 7-8 łyżek bułki tartej
  • sól
  • pieprz

Każdą różyczkę kalafiora zanurzyć w rozmoczonych płatkach ryżowych, a następnie w bułce tartej. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Grillować kilka minut z każdej strony, aż panierka na skrzydełkach przyrumieni się.

Grillowane jabłka z bakaliami i miodem

  • 1 jabłko
  • garść ulubionych bakalii: np. orzechy włoskie, orzechy laskowe, migdały, suszone owoce
  • kilka kropli soku z cytryny

Odkroić z jabłka górną część, która staje się pokrywką. Wydrążyć jabłko tak, żeby usunąć ogryzek, ale nie uszkodzić skórki. Do środka wrzucić bakalie wymieszane z miodem i pozostałą częścią jabłka. Przykryć górną częścią jabłka i grillować kilka minut aż zmięknie.

Ananas z miodem

  • 1 ananas
  • kilka łyżek miodu
  • ananasa pokroić w plastry i grillować kilka minut aż zmięknie po czym polać miodem.

Sałatka „jem bo zdrowe”

  • sałata lodowa
  • papryka pokrojona w kostkę
  • pół czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę

Dressing: Dwie łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka musztardy, ząbek czosnku , kilka kropli soku z cytryn. 

Data aktualizacji: 27.09.2019,
Opublikowano: 15.09.2019 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej