Polskie dzieci tyją najszybciej w Europie. Dzieje się tak ponieważ w ich diecie dominują żywność wysokoprzetworzona, słodkie napoje i słodycze. Jeśli nic się nie zmieni nasze dzieci w przyszłości będą chorowały na cukrzycę, miażdżycę oraz nowotwory.
Aby ta ponura wizja nie stała się faktem Ewa Drzyzga zorganizowała akcję #jembozdrowe. Jej celem jest przekonanie dzieci - a także rodziców - do zmiany nawyków żywieniowych. W ostatnim odcinku programu 36,6°C Jan Kuroń pokazywał, że dania z grilla mogą być smaczne i zdrowe. Poniżej znajdziecie przepisy na potrawy przygotowywane w programie!
Szaszłyki rybno-warzywne:
- filet z dorsza około 100g
- papryka
- cebula biała
- cebula czerwona
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- oregano
Godzinę przed rozpoczęciem przygotowywania szaszłyków włożyć patyczki do szaszłyków do zimnej wody. Krewetki oczyścić. Dorsza i warzywa pokroić w grubą kostkę. Nadziewać na patyczki naprzemiennie rybę, warzywa i krewetki. Grillować szaszłyk kilka minut aż warzywa zmiękną, a ryba napęcznieje. Skropić kilkoma kroplami soku z cytryny. Doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano.
Pieczarki faszerowane
- 7-8 kapeluszy pieczarek
- pół kostki sera feta
- 100g twarożku
- kilka łyżeczek posiekanej cebulki zielonej
- kilka kropli soku z cytryny do smaku
- sól
- pieprz
Pieczarki oczyścić. Faszerować wymieszanym serem feta z twarożkiem, zieloną cebulką i sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Grillować kilka minut aż pieczarki zmiękną.
Skrzydełka z kalafiora
- 7-8 różyczek kalafiora
- około 10 łyżek płatków ryżowych zalanych wodą
- około 7-8 łyżek bułki tartej
- sól
- pieprz
Każdą różyczkę kalafiora zanurzyć w rozmoczonych płatkach ryżowych, a następnie w bułce tartej. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Grillować kilka minut z każdej strony, aż panierka na skrzydełkach przyrumieni się.
Grillowane jabłka z bakaliami i miodem
- 1 jabłko
- garść ulubionych bakalii: np. orzechy włoskie, orzechy laskowe, migdały, suszone owoce
- łyżka miodu
- kilka kropli soku z cytryny
Odkroić z jabłka górną część, która staje się pokrywką. Wydrążyć jabłko tak, żeby usunąć ogryzek, ale nie uszkodzić skórki. Do środka wrzucić bakalie wymieszane z miodem i pozostałą częścią jabłka. Przykryć górną częścią jabłka i grillować kilka minut aż zmięknie.
Ananas z miodem
- 1 ananas
- kilka łyżek miodu
- ananasa pokroić w plastry i grillować kilka minut aż zmięknie po czym polać miodem.
Sałatka „jem bo zdrowe”
- sałata lodowa
- papryka pokrojona w kostkę
- pół czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę
Dressing: Dwie łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka musztardy, ząbek czosnku , kilka kropli soku z cytryn.