Produkty o wysokim indeksie glikemicznym

Fot. Jacobs Stock Photography Lt / Getty Images

Indeks glikemiczny (IG) jest wartością procentową, którą wylicza się dla produktów węglowodanowych. Określa szybkość wzrostu stężenia glukozy we krwi po spożyciu danego produktu. W codziennej diecie zalecane są produkty o niskim indeksie glikemicznym. Badania wykazują, że dieta oparta na tych produktach obniża ryzyko wystąpienia chorób serca, otyłości oraz obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. A jaki wpływ na organizm mają produkty, które cechują się wysokim indeksem glikemicznym?

Wysoki indeks glikemiczny – jakie niesie ze sobą powikłania?

Indeks glikemiczny określa jak poszczególne produkty spożywcze wpływają na poziom cukru we krwi po ich spożyciu. Wartość wyrażana jest w procentach i oblicza się ją przez 120 minut po spożyciu 50 gram węglowodanów z pominięciem błonnika. Produkty, które mają wysoki indeks glikemiczny są szybko trawione i wchłaniane w przewodzie pokarmowym, co wiąże się z gwałtownym wzrostem glikemii po posiłkowej, a następnie szybkim jej zmniejszeniem. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym to te, po których spożyciu poziom glukozy we krwi szybko wzrasta, co powoduje wyrzut insuliny. Insulina jest hormonem, który m.in. obniża stężenie cukru we krwi. Przez naglą hiperglikemię (wzrost poziomu cukru), która równie szybko spada, uczucie głodu pojawia się dość wcześnie. Takie częste skoki glikemii są szkodliwe dla organizmu, gdyż mogą doprowadzić do nadwagi, otyłości oraz cukrzycy. Dieta oparta na produktach o wysokim indeksie glikemicznym zwiększa ryzyko insulinooporności. Jest to stan obniżonej wrażliwości komórek na działanie hormonu, pomimo jej prawidłowego lub nawet zawyżonego stężenia we krwi. Co to oznacza? U niektórych osób podwyższony poziom cukru utrzymuje się dłużej i spadek do poziomu wyjściowego jest wolniejszy lub może utrzymywać się na wysokim poziomie.

Zobacz na filmie więcej o indeksie glikemicznym:

Zobacz film: Co to jest indeks glikemiczny? Źródło: Dzień Dobry TVN

Podział indeksu glikemicznego:

  1. Niski IG – 0-55
  2. Średni IG – 56-69
  3. Wysoki IG – 70 i więcej

Co wpływa na poziom indeksu glikemicznego?

Skrobia, która znajduje się w produktach węglowodanowych jest jednym z najważniejszych czynników decydujących o wartości indeksu glikemicznego. Skrobia składa się z dwóch frakcji – amylozy i amylopektyny, ich wzajemny stosunek ma znaczący wpływ na wartość indeksu glikemicznego. Produkty o małej zawartości amylozy, a dużej amylopektyny w skrobi mają wysoki indeks glikemiczny, np. ryż biały. Amylopektyna jest nierozpuszczalna w wodzie, ale w środowisku wodnym pęcznieje, a po ogrzaniu kleikuje. Na podwyższenie wartości indeksu glikemicznego również ma wpływ stopień rozdrobnienia produktu. Przykładowo, im większy stopień zmielenia mąki, tym jej indeks glikemiczny będzie większy. Soki owocowe również będą miały większą wartość indeksu glikemicznego niż świeże owoce. Czas obróbki termicznej i wysoka temperatura podwyższają wartość IG. Im wyższa temperatura posiłku tym jego IG jest większy, dlatego po ugotowaniu należy odczekać chwilę, aż posiłek lekko wystygnie. Produkty, które w swoim składzie posiadają, np. maltozę, glukozę (syrop glukozowy), skrobię modyfikowaną, syrop glukozowo-fruktozowy lub syrop fruktozowy, zazwyczaj będą się cechowały wysokim indeksem glikemicznym.

Jak można obniżyć wartość indeksu glikemicznego?

Istnieją sposoby na obniżenie wartości indeksu glikemicznego niektórych produktów spożywczych.

  • Aby obniżyć wartość indeksu glikemicznego potraw z mąki o wysokim stopniu zmielenia, można wzbogacić ją o otręby lub płatki, np. jęczmienne, owsiane, żytnie czy orkiszowe (źródło błonnika pokarmowego).
  • Do przyprawiania, np. sosów, sałatek, dodać soku z cytryny, octu jabłkowego czy soku z kiszonek, gdyż zawierają kwasy organiczne, które bezpośrednio wpływają na obniżenie wartości indeksu glikemicznego.
  • Po ugotowaniu posiłku należy chwilę odczekać, gorące potrawy mają wyższą wartość IG.
  • Produkty węglowodanowe, które zwyczajowo je się na zimno (np. w formie sałatek), przed spożyciem najlepiej umieścić je w lodówce – to obniży IG.
  • Zalecane techniki kulinarne przy przygotowaniu posiłków to gotowanie w wodzie, gotowanie na parze, duszenie, pieczenie i smażenie bez dodatku tłuszczu.
  • Owoce i warzywa najlepiej spożywać surowe, gdyż wtedy ich IG jest najmniejszy, a rozdrabnianie i gotowanie zwiększa jego wartość. Jeżeli obróbka termiczna jest konieczna, zaleca się blanszowanie lub gotowanie na półtwardo (tak aby były chrupkie).

 Produkty o wysokim indeksie glikemicznym

ProduktIG
Bagietka70
Biały ryż70
Biszkopt70
Cukier70
Mąka kukurydziana70
Makaron z białej mąki70
Napoje słodzone70
Arbuz75
Dynia75
Puree80
Mąka biała85
Mleko ryżowe85
Prażona kukurydza85
Tapioka 85
Mąka ziemniaczana85
Glukoza100
Skrobia modyfikowana100


Opublikowano: 07.01.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej