Post przed Wigilią - czy warto go stosować? Zasady i zalety postu

Getty Images

Post przed Wigilią to popularna praktyka wśród Polaków. W taki sposób chcą się przygotować do obfitej kolacji wigilijnej i okresu świątecznego, pełnego przysmaków.  Czy warto stosować post przed Wigilią? Okazuje się, że post jednodniowy ma dobry wpływ na zdrowie.

Zasady zdrowej diety sugerują, że kluczem do zachowania dobrej kondycji organizmu są regularne, pełnowartościowe posiłki. Organizm pracuje bez przerwy, cały czas zachodzą w nim różne reakcje, dlatego ważne jest, aby systematycznie dostarczać mu energii. Czy w takim razie post jednodniowy to dobry pomysł?

Czym jest post jednodniowy i jak działa?

Post jednodniowy polega na nieprzyjmowaniu posiłków przez 24 godziny. Raz lub dwa razy w tygodniu wyznacza się dni, w których w przeciągu 24 godzin spożywa się wyłącznie niskokaloryczne napoje takie jak woda, kawa czy herbata. Post można zacząć, np. od śniadania lub lekkiej kolacji. Głównym paliwem organizmu są węglowodany. Glukoza magazynowana jest w wątrobie i mięśniach. Za każdym razem kiedy organizm potrzebuje dawki energii, glukoza jest uwalniana do krwi. Podczas postu ten mechanizm ulega lekkiej zmianie. Po około 8 godzinach postu, wątroba zużywa ostatnią rezerwę glukozy. Gdy rezerwa zostanie wykorzystana, organizm przechodzi w stan glukonegenezy (organizm sam wytwarza sobie glukozę). Badania wykazały, że glukoneogeneza zwiększa liczbę kalorii spalanych przez organizm. Podczas postu układ trawienny ma szansę odpocząć, gdyż przy regularnych posiłkach cały czas intensywnie pracuje. Przerwa w dostarczaniu pokarmu pozwala również oczyścić układ trawienny z zalegających w nim resztek pokarmu. Po 16 godzinach niejedzenia organizm przestawia się na zapasowe źródła zasilania, a komórki zaczynają korzystać z procesu autofagii. Autofagia to proces trawienia przez komórki jej obumarłych lub uszkodzonych fragmentów. Te fragmenty nie pełnią żadnych funkcji, a często to w nich czeka uśpiona infekcja wirusowa lub bakteryjna.

Post jednodniowy – jakie przynosi korzyści?

Zalety głodówek:

  • wydłużają życie – głodówki połączone z lekkim ograniczeniem liczby kalorii, zwiększają aktywność fagocytów, które usuwają z organizmu szkodliwe drobnoustroje oraz zmniejszają stres oksydacyjny;
  • sprzyjają utracie wagi – w czasie głodu, organizm sięga po rezerwy zmagazynowane w formie tłuszczu;
  • regulacja hormonalna – przy stosowaniu postu zwiększa się wrażliwość na insulinę, wzrasta produkcja hormonu wzrostu, reguluje się wydzielanie greliny, hormonu sterującego apetytem (zmniejszenie apetytu);
  • zmniejszają stany zapalne;
  • działają pozytywnie na mózg i układ nerwowy, powodują powstanie nowych komórek i nowych połączeń nerwowych pomiędzy już istniejącymi komórkami oraz wydłużają sprawność mózgu;
  • zwiększają produkcję dopaminy – hormon, który odpowiada za energię, samopoczucie i motywację do działania;
  • zmniejszają ciśnienie krwi.

Post jednodniowy – przeciwskazania

Regularne poszczenie jest bezpieczne, jednak taki system nie jest dobrym pomysłem dla wszystkich osób.

Posty są ryzykowne dla:

  • osób z historią dotyczących zaburzeń odżywiania;
  • osób zażywających leki, które przyjmuje się wraz z pokarmem;
  • dzieci i młodzieży;
  • kobiet w ciąży oraz karmiących piersią;
  • osób z niedowagą;
  • osób, które mają problemy z nadnerczami;
  • osób z niskim ciśnieniem;
  • osób, które są przetrenowane;

Jeżeli osoby z wyżej wymienionej grupy chciałyby zacząć stosować post, powinny skonsultować się z lekarzem. Dodatkowo kobiety powinny być ostrożne – przy głodówkach może pojawić się zatrzymanie miesiączkowania. Głodówki mogą również upośledzać płodność zarówno u kobiet jaki i u mężczyzn.

Czy stosowanie głodówek to dobry pomysł? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Czy głodówka jednodniowa jest zdrowa? Źródło: 36,6.

Pierwszy post – jak przetrwać bez jedzenia?

Przede wszystkim należy pić dużo wody. Woda będzie powodowała chwilowe uczucie sytości oraz pomoże w detoksykacji organizmu. Ważnym jest, aby odpowiednio zaplanować dzień. Należy zadbać o to, żeby głowa była ciągle czymś zajęta. Wtedy nie będzie czasu na myślenie o jedzeniu i na odliczanie kolejnych godzin do upragnionego posiłku. Równie ważne jest odpowiednie podejście. Postu nie należy traktować jak kary, tylko jako chwilową przerwę od jedzenia i inwestycję w siebie.

Błędy popełniane podczas poszczenia

Czego należy unikać:

  • jedzenia byle jakiego jedzenia pomiędzy postami. To, że wprowadza się do diety dni bez jedzenia nie oznacza, że na co dzień można jeść niezdrowo i przesadnie się opychać;
  • bezczynności podczas postu. Krzątanie się bez celu, siedzenie w domu na kanapie sprawi, że już po kilku godzinach postu zacznie się nieustanne myślenie o jedzeniu. W dzień bez jedzenia dobrym pomysłem będzie zaplanowanie sobie długiego spaceru;

Przeczytaj także:  Kompot z suszu to eliksir zdrowia

Data aktualizacji: 21.12.2020,
Opublikowano: 21.12.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej