Płatki kukurydziane – właściwości, skład, wartość dietetyczna

Fot: Sanny11 / gettyimages.com (1)

Płatki kukurydziane z mlekiem czy jogurtem to smaczny i łatwy do przygotowania posiłek. Jak wszystkie płatki zbożowe zawierają wiele substancji odżywczych, błonnik, witaminy i minerały. Uchodzą więc za bardzo zdrowe. Często jednak zawierają dodatki, które obniżają prozdrowotną wartość produktu.

Po płatki kukurydziane sięgają chętnie konsumenci w każdym wieku. Stanowią one jeden z najczęściej wybieranych produktów śniadaniowych. W związku z tym ich oferta na rynku jest bardzo szeroka. Warto jednak wiedzieć, że nie każdy z powszechnie dostępnych w sklepach wyrobów to wartościowa podstawa porannego menu. Regularne spożywanie niektórych płatków kukurydzianych może przyczyniać się do rozwoju cukrzycy typu 2, miażdżycy, otyłości. Dokonując zakupu, nie należy kierować się zachęcającymi hasłami zamieszczonymi przez producentów na opakowaniach, lecz zapoznać się ze składem produktu.

Czy płatki kukurydziane są zdrowe?

Płatki kukurydziane, jak sama nazwa wskazuje, wytwarzane są z ziaren kukurydzy. Podobnie jak wszystkie ziarna zbóż, dostarczają dużej ilości błonnika, który:

  • obniża indeks glikemiczny spożywanych posiłków, zmniejszając ryzyko cukrzycy typu 2, otyłości,
  • pozwala na długo zachować uczucie sytości, dzięki czemu łatwiej powstrzymać się od podjadania między posiłkami,
  • stymuluje perystaltykę jelit, zapobiegając wzdęciom, zaparciom,
  • wzmacnia odporność organizmu i ułatwia procesy jego detoksykacji.

Zobacz film: Śniadania, które dają uczucie sytości. Źródło: Stylowy Magazyn.

Ziarna kukurydzy w większości składają się z węglowodanów złożonych, a konkretnie ze skrobi – dobrze przyswajalnego wielocukru, który stanowi korzystne dla zdrowia źródło energii. Znajduje się w nich także nieco białka i tłuszczów (m.in. zawierających cenne nienasycone kwasy tłuszczowe). Na tle innych zbóż kukurydza wyróżnia się wysoką zawartością witamin z grupy B. Ponadto ma w składzie nieco witamin D, E, K i C. Kukurydziane ziarna dostarczają sporo minerałów, głównie magnezu, fosforu, selenu, żelaza, manganu. Niestety, zawierają także dużo sodu, którego w diecie przeważnie i tak jest za wiele, a jego nadmiar stanowi jedną z najczęstszych przyczyn nadciśnienia. Mimo to, spożywane w rozsądnych ilościach, stanowią wartościowy składnik diety.

Płatki kukurydziane wzbogacane są zazwyczaj preparatami witaminowymi i mineralnymi, co podnosi ich prozdrowotne walory. Oprócz cennego błonnika dostarczają substancji, które wzmacniają odporność, chronią przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników, przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego i nerwowego oraz utrzymują w dobrym stanie skórę, włosy i paznokcie. Warto także pamiętać, że kukurydza jest zbożem bezglutenowym, więc jeśli w końcowym wyrobie nie znajdą się zawierające gluten składniki, mogą spożywać ją osoby chorujące na celiakię. Czy jednak wartości odżywcze płatków kukurydzianych to wystarczający powód, by uznać je za zdrowy produkt?

Płatki kukurydziane – skład produktu

Płatki zbożowe zazwyczaj wytwarzane są z ziaren, które wstępnie praży się, a następnie pozbawia łusek, rozgniata i suszy. Tak przetworzone zachowują swoje prozdrowotne wartości. Jak powstają płatki kukurydziane? Niestety, większości dostępnych na rynku płatków kukurydzianych (w tym najpopularniejszych marek) nie produkuje się z pełnego ziarna, lecz grysu lub mąki kukurydzianej. Poddaje się je złożonym procesom obróbki termicznej, by uformować z nich chrupiące, gotowe do konsumpcji płatki (niewymagające nawet namaczania). Aby zyskały atrakcyjne walory smakowe i długi termin przydatności do spożycia, do wyrobu dodaje się szereg składników. Przede wszystkim są to substancje słodzące – w najlepszym wypadku ekstrakt słodowy z jęczmienia (zawiera gluten) lub cukier trzcinowy, ale zwykle producenci wykorzystują najtańszy, syntetyczny syrop glukozowo-fruktozowy. W niektórych płatkach zawartość cukru jest niewielka (1–2%), ale w większości – zwłaszcza tych, które dedykowane są dzieciom – wynosi nawet 20–30% całkowitej masy. Poza tym w płatkach kukurydzianych najczęściej znajdują się barwniki, emulgatory, chemiczne konserwanty. Aby spośród szerokiej oferty rynkowej wybrać produkt naprawdę zdrowy, należy zapoznać się z informacjami na etykiecie.

Zwykle im krótsza lista składników, tym bardziej wartościowe płatki, choć nie należy się spodziewać, że będą tak słodkie i chrupiące, jak te popularnych marek. Najbezpieczniej jest sięgać po wyroby z półek czy sklepów z żywnością ekologiczną, czyli tzw. płatki kukurydziane bio.

Zobacz film: Eksperyment: Czy istnieje śniadanie idealne? Źródło: 36,6.

Płatki kukurydziane w diecie

Bogate w węglowodany produkty zbożowe są stosunkowo wysokokaloryczne. Niemniej płatki kukurydziane nie powinny zawierać więcej niż 300–350 kcal w 100 g. Każda kaloria powyżej tej liczby to cukry proste, których nadmiar stanowi główną przyczynę otyłości oraz zachorowań na miażdżycę czy cukrzycę typu 2. Indeks glikemiczny takich płatków kukurydzianych może wynosić nawet 85. To bardzo dużo, więc z całą pewnością nie należy spożywać ich na diecie odchudzającej. Płatki kukurydziane nie są także odpowiednią przekąską dla diabetyków.

Płatki kukurydziane bez cukru i innych zbędnych dodatków to produkt, który może z powodzeniem zajmować stałe miejsce w dobrze zbilansowanej diecie. Dostarcza wielu cennych składników odżywczych, a ze względu na wysoką zawartość błonnika może znaleźć się nawet w jadłospisie osób zmagających się z nadwagą. Jednak słodzone płatki kukurydziane z mlekiem stanowią niezbyt zdrową i wysokokaloryczną przekąskę, którą należy spożywać okazjonalnie.

Płatki kukurydziane w kuchni

Płatki kukurydziane świetnie komponują się z zimnym mlekiem czy naturalnym jogurtem. Warto jednak otworzyć się na eksperymenty kulinarne z ich udziałem i przygotować na ich bazie także dania obiadowe czy pożywne desery. Płatki te świetnie spełnia swoją rolę jako panierka do mięsa. Wystarczy jedynie lekko pokruszyć je tłuczkiem, a następnie obtoczyć w nich rybę czy piersi w kurczaka przed włożeniem ich na patelnię. Innym ciekawym pomysłem może być także dodanie ich do dietetycznych muffinek. Zamiast zwiększać kaloryczność takiego posiłku komponując ciasto z czekoladą czy lukrem, dodanie do niego płatków czy otrąb żytnich zmieni taki słodki deser w bogatą w wartości odżywcze, i co najważniejsze, nietuczącą przekąskę. Kolejnym wartym polecenia rozwiązaniem może być także posypanie płatkami szarlotki. Aby przygotować taką pyszną kruszonkę, wystarczy ubić białka jajek z cukrem, a następnie wsypać do masy płatki kukurydziane, wymieszać i nałożyć na ciasto tuż przed wstawieniem do piekarnika.

Zobacz film: Czy owsianka na śniadanie to dobry pomysł? Źródło: 36,6.


Data aktualizacji: 13.06.2018,
Opublikowano: 13.06.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej