Po płatki kukurydziane sięgają chętnie konsumenci w każdym wieku. Stanowią one jeden z najczęściej wybieranych produktów śniadaniowych. W związku z tym ich oferta na rynku jest bardzo szeroka. Warto jednak wiedzieć, że nie każdy z powszechnie dostępnych w sklepach wyrobów to wartościowa podstawa porannego menu. Regularne spożywanie niektórych płatków kukurydzianych może przyczyniać się do rozwoju cukrzycy typu 2, miażdżycy, otyłości. Dokonując zakupu, nie należy kierować się zachęcającymi hasłami zamieszczonymi przez producentów na opakowaniach, lecz zapoznać się ze składem produktu.
Czy płatki kukurydziane są zdrowe?
Płatki kukurydziane, jak sama nazwa wskazuje, wytwarzane są z ziaren kukurydzy. Podobnie jak wszystkie ziarna zbóż, dostarczają dużej ilości błonnika, który:
- obniża indeks glikemiczny spożywanych posiłków, zmniejszając ryzyko cukrzycy typu 2, otyłości,
- pozwala na długo zachować uczucie sytości, dzięki czemu łatwiej powstrzymać się od podjadania między posiłkami,
- wpływa korzystnie na profil lipidowy krwi – przyczynia się do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu LDL,
- stymuluje perystaltykę jelit, zapobiegając wzdęciom, zaparciom,
- wzmacnia odporność organizmu i ułatwia procesy jego detoksykacji.
Ziarna kukurydzy w większości składają się z węglowodanów złożonych, a konkretnie ze skrobi – dobrze przyswajalnego wielocukru, który stanowi korzystne dla zdrowia źródło energii. Znajduje się w nich także nieco białka i tłuszczów (m.in. zawierających cenne nienasycone kwasy tłuszczowe). Na tle innych zbóż kukurydza wyróżnia się wysoką zawartością witamin z grupy B. Ponadto ma w składzie nieco witamin D, E, K i C. Kukurydziane ziarna dostarczają sporo minerałów, głównie magnezu, fosforu, selenu, żelaza, manganu. Niestety, zawierają także dużo sodu, którego w diecie przeważnie i tak jest za wiele, a jego nadmiar stanowi jedną z najczęstszych przyczyn nadciśnienia. Mimo to, spożywane w rozsądnych ilościach, stanowią wartościowy składnik diety.
Płatki kukurydziane wzbogacane są zazwyczaj preparatami witaminowymi i mineralnymi, co podnosi ich prozdrowotne walory. Oprócz cennego błonnika dostarczają substancji, które wzmacniają odporność, chronią przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników, przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego i nerwowego oraz utrzymują w dobrym stanie skórę, włosy i paznokcie. Warto także pamiętać, że kukurydza jest zbożem bezglutenowym, więc jeśli w końcowym wyrobie nie znajdą się zawierające gluten składniki, mogą spożywać ją osoby chorujące na celiakię. Czy jednak wartości odżywcze płatków kukurydzianych to wystarczający powód, by uznać je za zdrowy produkt?
Płatki kukurydziane – skład produktu
Płatki zbożowe zazwyczaj wytwarzane są z ziaren, które wstępnie praży się, a następnie pozbawia łusek, rozgniata i suszy. Tak przetworzone zachowują swoje prozdrowotne wartości. Jak powstają płatki kukurydziane? Niestety, większości dostępnych na rynku płatków kukurydzianych (w tym najpopularniejszych marek) nie produkuje się z pełnego ziarna, lecz grysu lub mąki kukurydzianej. Poddaje się je złożonym procesom obróbki termicznej, by uformować z nich chrupiące, gotowe do konsumpcji płatki (niewymagające nawet namaczania). Aby zyskały atrakcyjne walory smakowe i długi termin przydatności do spożycia, do wyrobu dodaje się szereg składników. Przede wszystkim są to substancje słodzące – w najlepszym wypadku ekstrakt słodowy z jęczmienia (zawiera gluten) lub cukier trzcinowy, ale zwykle producenci wykorzystują najtańszy, syntetyczny syrop glukozowo-fruktozowy. W niektórych płatkach zawartość cukru jest niewielka (1–2%), ale w większości – zwłaszcza tych, które dedykowane są dzieciom – wynosi nawet 20–30% całkowitej masy. Poza tym w płatkach kukurydzianych najczęściej znajdują się barwniki, emulgatory, chemiczne konserwanty. Aby spośród szerokiej oferty rynkowej wybrać produkt naprawdę zdrowy, należy zapoznać się z informacjami na etykiecie.
Zwykle im krótsza lista składników, tym bardziej wartościowe płatki, choć nie należy się spodziewać, że będą tak słodkie i chrupiące, jak te popularnych marek. Najbezpieczniej jest sięgać po wyroby z półek czy sklepów z żywnością ekologiczną, czyli tzw. płatki kukurydziane bio.
Płatki kukurydziane w diecie
Bogate w węglowodany produkty zbożowe są stosunkowo wysokokaloryczne. Niemniej płatki kukurydziane nie powinny zawierać więcej niż 300–350 kcal w 100 g. Każda kaloria powyżej tej liczby to cukry proste, których nadmiar stanowi główną przyczynę otyłości oraz zachorowań na miażdżycę czy cukrzycę typu 2. Indeks glikemiczny takich płatków kukurydzianych może wynosić nawet 85. To bardzo dużo, więc z całą pewnością nie należy spożywać ich na diecie odchudzającej. Płatki kukurydziane nie są także odpowiednią przekąską dla diabetyków.
Płatki kukurydziane bez cukru i innych zbędnych dodatków to produkt, który może z powodzeniem zajmować stałe miejsce w dobrze zbilansowanej diecie. Dostarcza wielu cennych składników odżywczych, a ze względu na wysoką zawartość błonnika może znaleźć się nawet w jadłospisie osób zmagających się z nadwagą. Jednak słodzone płatki kukurydziane z mlekiem stanowią niezbyt zdrową i wysokokaloryczną przekąskę, którą należy spożywać okazjonalnie.
Płatki kukurydziane w kuchni
Płatki kukurydziane świetnie komponują się z zimnym mlekiem czy naturalnym jogurtem. Warto jednak otworzyć się na eksperymenty kulinarne z ich udziałem i przygotować na ich bazie także dania obiadowe czy pożywne desery. Płatki te świetnie spełnia swoją rolę jako panierka do mięsa. Wystarczy jedynie lekko pokruszyć je tłuczkiem, a następnie obtoczyć w nich rybę czy piersi w kurczaka przed włożeniem ich na patelnię. Innym ciekawym pomysłem może być także dodanie ich do dietetycznych muffinek. Zamiast zwiększać kaloryczność takiego posiłku komponując ciasto z czekoladą czy lukrem, dodanie do niego płatków czy otrąb żytnich zmieni taki słodki deser w bogatą w wartości odżywcze, i co najważniejsze, nietuczącą przekąskę. Kolejnym wartym polecenia rozwiązaniem może być także posypanie płatkami szarlotki. Aby przygotować taką pyszną kruszonkę, wystarczy ubić białka jajek z cukrem, a następnie wsypać do masy płatki kukurydziane, wymieszać i nałożyć na ciasto tuż przed wstawieniem do piekarnika.