Pieczone jabłka z bakaliami i cynamonem – czy są zdrowe?

Fot: Electrography / gettyimages.com

Jabłka należą do jednych z najchętniej kupowanych owoców. I dobrze, bo są bogate w witaminę C oraz związki, które zwalczają wolne rodniki i zapobiegają tworzeniu się zmian, które mogą zmienić się w nowotwór. Doskonale smakują zarówno na surowo, jak i na ciepło. W tej ostatniej postaci dobrze jest je połączyć z cynamonem.

Jabłka to przede wszystkim witamina C, która jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Niestety nie jest ona odporna na działanie wysokiej temperatury i podczas obróbki ogromną jej część tracimy. O tych bardzo popularnych owocach warto pamiętać także ze względu na flawonoidy oraz antocyjany. Te pierwsze chronią przed rozwojem zmian nowotworowych, działają przeciwzapalnie oraz przeciwzakrzepowo (wzmacniają ściany naczyń krwionośnych). Doskonale radzą sobie z wirusami oraz bakteriami, dlatego też warto wprowadzić jabłka do diety późną jesienią, kiedy o infekcję nietrudno.

Podobne właściwości mają antocyjany. To naturalne barwniki, które nadają owocom i warzywom ciemnego zabarwienia. Im ciemniejsze są tym więcej cennych związków zawierają. Poza wzmocnieniem i poprawą pracy układu krążenia. Sprawiają, że krew się nie zlepia i nie tworzą się groźne dla zdrowia skrzepy, tym samym jabłka polecane są osobom z zakrzepicą czy żylakami. Po te kwaśniejsze odmiany bez obaw mogą sięgać również diabetycy.

Dlaczego warto jeść jabłka? Dowiesz się tego z filmu

Zobacz film: Dlaczego warto jeść jabłka? Źródło: Wiem co jem.

Cynamon

Jabłka najlepiej smakują z cynamonem. Przyprawa ta działa rozgrzewająco, ale nie tylko. Zawarte w niej substancje zwalczają wolne rodniki, które mają swój nie mały udział w tworzeniu się zmian nowotworowych. Dodatkowo cynamon wykazuje działanie antybakteryjne oraz przeciwzapalnie, tym samym chroni naczynia krwionośne. Badania pokazują, że pomaga obniżyć poziom cukru we krwi oraz utrzymać stężenie cholesterolu w ryzach.

Zobacz film i dowiedz się wszystkiego o cynamonie

Zobacz film: Cynamon - co o nim wiesz? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Orzechy

Do przygotowania zdrowej jabłkowej przekąski potrzebne są także bakalie – przede wszystkim orzechy i rodzynki. Orzechy są doskonałym źródłem kwasów omega 3 oraz 6, które wspomagają serce oraz pracę mózgu (to dzięki nim szybciej się uczymy i zapamiętujemy nowe informacje). Dodatkowo są bogate w witaminy z grupy B – zwłaszcza B1 i B6 – oraz witaminy C i E. Te dwie ostanie uchodzą za jedne z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Poza tym witamina E opóźnia proces starzenia się organizmu.

Rodzynki

Są dobrym źródłem błonnika, który wspomoże pracę układu pokarmowego oraz przyspiesza trawienie. O rodzynkach warto pamiętać także ze względu na obecność jodu oraz fosforu. Pierwszy z pierwiastków poprawia pracę tarczycy, dlatego powinny o nich pamiętać przede wszystkim te osoby, u których gruczoł nie działa jak należy. Fosfor zaś potrzebny jest zębom i kościom.

Mimo że rodzynki są zdrowe to nie można przesadzać z ich ilością. Zawierają sporo cukru, dlatego nie są polecane chorującym na cukrzycę. Można je jednak z powodzeniem dodawać do wypieków właśnie zamiast cukru.

Przepis na pieczone jabłka z cynamonem (3 porcje):

  • 3 jabłka(małe)
  • 3 łyżeczki różnego rodzaju orzechów
  • 3 łyżeczki rodzynek
  • cynamon

Myjemy jabłka. Odcinamy górną cześć i usuwamy gniazda nasienne. Bakalie łączymy i dokładanie mieszamy. Powstałą mieszanką wypełniamy jabłka i posypujemy cynamonem (to ile przyprawy dodamy zależy tylko i wyłączni od naszych indywidualnych upodobań).

Gotowe jabłka układamy w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez ok. 30 minut.

Jakie wartości odżywcze mają takie jabłka (wartość podana dla jednej porcji)?

Kcal
144,8
Białko
1,9
Tłuszcze:
5,06
Węglowodany
20,7
błonnik pokarmowy
3,9

Data aktualizacji: 14.10.2018,
Opublikowano: 10.10.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej