Otyłość pierwotna i wtórna – przyczyny, objawy, skutki i leczenie otyłości

Fot: fotolia.com

Otyłość olbrzymia to najpoważniejsze stadium tego schorzenia cywilizacyjnego. W rozpoznaniu, czy nagromadzenie tkanki tłuszczowej w organizmie ma charakter patologiczny, pomaga wskaźnik BMI. Skutkiem otyłości są poważne choroby, jak: cukrzyca, choroba niedokrwienna serca czy nadciśnienie tętnicze. 

Otyłość to groźna choroba cywilizacyjna, która można doprowadzić do śmierci. Im szybciej podejmie się pierwsze kroki w walce z otyłością, tym są większe szanse na wyeliminowanie poważnych jej skutków, jak: cukrzyca czy choroba wieńcowa.

Co to jest otyłość?

Otyłość to nadmierne nagromadzenie tkanki tłuszczowej, które znacznie przekracza fizjologiczne potrzeby oraz zdolności adaptacyjne organizmu. Schorzenie to określane mianem cywilizacyjnego (m.in. ze względu na jego powszechność), prowadzi do poważnego zagrożenia zarówno zdrowia, jak i życia człowieka. Stopień otyłości można wyliczyć za pomocą wskaźnika BMI (Body Mass Index). Jest to stosunek masy ciała wyrażonej w kilogramach, do wzrostu wyrażonego w metrach podniesionego do kwadratu. Współczynnik równy bądź wyższy od 30 oznacza otyłość. Schorzenie można również określić procentowo. O otyłości mowa jest, kiedy tkanka tłuszczowa u mężczyzn wynosi więcej niż 20% całkowitej masy ciała, a u kobiet – 25%.

Zobacz film: Od jakich ćwiczeń rozpocząć walkę z nadwagą? Źródło: 36,6

Nadwagi i otyłość

Nadwaga to ilość tkanki tłuszczowej wybiegająca ponad przyjęte normy, co prowadzi do przyrostu masy ciała. Prawidłowa wartość BMI dla dorosłego człowieka wynosi 18,5-24,9. Jeżeli wskaźnik sięga od 25,0 do 29,9, wtedy mowa o nadwadze.

Rodzaje otyłości

Kolejne wyższe wartości BMI oznaczają otyłość, którą określa się w stopniach:

  • otyłość 1 stopnia – BMI od 30,0 do 34,9,
  • otyłość 2 stopnia – BMI od 35,0 do 39,9 (otyłość kliniczna),
  • otyłość 3 stopnia (otyłość olbrzymia) – wskaźnik BMI równy lub większy niż 40,0.

Nadmierne nagromadzenie się tkanki tłuszczowej można również podzielić ze względu na przyczynę jej powstania. Otyłość pierwotna jest skutkiem dostarczania większej pokarmów organizmowi niż potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Schorzenie może występować też na skutek przebiegu różnego rodzaju chorób. Mowa wtedy o otyłości wtórnej.

Zobacz film: Metody zmniejszania żołądka. Źródło: 36, 6

Przyczyny otyłości

Otyłość pierwotna jest skutkiem bodźców środowiskowych, stylu życia, a także uwarunkowań genetycznych. Czynniki, które przyczyniają się do ryzyka wystąpienia nadmiernej tuszy u człowieka, to,:

  • mutacje genów, które są odpowiedzialne za przemianę materii,
  • jedzenie dużych ilości tłustych i niezdrowych pokarmów, jak: słodycze, fast food, tłuszcze zwierzęce, gazowane i słodkie napoje, wysoko przetworzone jedzenie,
  • za mała aktywność fizyczna lub całkowity jej brak,
  • siedzący tryb życia, np. praca przed komputerem,
  • nadużywanie alkoholu,
  • niska odporność psychiczna, stres czy depresja, która skłania do nadmiernego objadania się,
  • otyłość u dzieci spowodowana jest najczęściej przekarmianiem ich przez rodziców, czyli podawaniu maluchowi za dużej ilości jedzenia w stosunku do jego zapotrzebowania.

U osób uzależnionych od nikotyny, rzucenie palenia może spowodować wzmożenie apetytu. Dlatego też osoby, które odstawiły papierosy, często przybierają na wadze.

Do rozwoju otyłości wtórnej dochodzi na skutek występowania różnego rodzaju chorób, a także przyjmowania określonych leków. Do najczęstszych przyczyn występowania tuszy należą:

  • niedoczynność tarczycy,
  • zespół Cushinga,
  • niedobór hormonu wzrostu,
  • przekwitanie,
  • zespół Downa,
  • niedoczynność przysadki mózgowej,
  • urazy czaszki,
  • nowotwory,
  • zespół Blounta,
  • przyjmowanie leków, np.: progesteronów, estrogenów, fenotiazyny czy środków uspokajających.

Zobacz film: Otyłość olbrzymia - jak można ją leczyć? Źródło: Stylowy Magazyn.

    Otyłość objawy

    Otyłość, oprócz widocznego nadmiernego nagromadzenia się tkanki tłuszczowej, objawia się również zwykle zwiększoną potliwością oraz bardzo małą tolerancją wysiłku fizycznego. Aby sprawdzić, czy waga ciała drastycznie przekracza prawidłowe normy, oprócz wskaźnika BMI, można użyć metody WHR (stosunku obwodu bioder, do obwodu talii). Po zmierzeniu centymetrem obu obwodów należy obwód talii podzielić przez obwód bioder. Prawidłowy wynik dla kobiet nie może przekraczać 0,7, a u mężczyzn 0,9.

    Choroby otyłości

    Skutkiem patologicznego nagromadzenia się w organizmie tkanki tłuszczowej mogą być różnego rodzaju choroby, które często mogą być bezpośrednim zagrożeniem życia dla człowieka. Do najczęściej występujących z nich należą:

    • cukrzyca typu 2.,
    • nadciśnienie tętnicze,
    • bezdech senny,
    • choroba wieńcowa (choroba niedokrwienna serca),
    • udar mózgu,
    • niewydolność serca,
    • zwyrodnienia kręgosłupa i stawów,
    • kamica żółciowa,
    • nadmierna ilość cholesterolu we krwi (Hiperlipidemia),
    • nowotwory,
    • żylaki na nogach,
    • zaburzenia pracy hormonów;

    Zobacz film: Otyłość to choroba. Skąd się bierze i jak ją leczyć? Źródło: Dzień Dobry TVN

    • Inne skutki otyłości;
    • niepełnosprawność,
    • rozstępy,
    • wylew,
    • bezpłodność,
    • brak ochoty na seks,
    • zmniejszona odporność na ból,
    • skrócenie się długości życia,
    • zaburzenia przebiegu ciąży.

    Leczenie otyłości

    Sposób leczenia otyłości zależy od przyczyny, która ją powoduje. Do głównych metod walki z otyłością należy modyfikacja diety, np. zmniejszenie w niej ilości cukrów prostych i tłuszczów, a dodanie większej ilości pełnowartościowego białka. Lekarze zalecają również bardziej aktywny tryb życia. W przypadku bardzo dużej otyłości, stosuje się operacje chirurgiczne polegające na zmniejszeniu żołądka.

    Zobacz film: Chirurgiczne zmniejszenie żołądka u osoby dorosłej. Źródło: 36, 6

    Data aktualizacji: 03.07.2018,
    Opublikowano: 07.09.2017 r.

    Komentarze (1)

    Trwa dodawanie...
    Komentarz dodany!
    Komentarz nie mógł zostać dodany

    projekt na wf ;D 10.11.2018r.

    dzienki teraz zdam wf ;D

    Zobacz wszystkie 1 komentarzy
    Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

    Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

    Czytaj więcej
    Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

    Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

    Czytaj więcej
    Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

    Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

    Czytaj więcej
    O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

    Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

    Czytaj więcej
    To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

    Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

    Czytaj więcej
    Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

    Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

    Czytaj więcej
    Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

    Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

    Czytaj więcej
    Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

    Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

    Czytaj więcej
    Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

    Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

    Czytaj więcej
    NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

    Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

    Czytaj więcej