Orzechy włoskie – kalorie i właściwości, orzechy włoskie w ciąży

Fot. Debby Lewis-Harrison / Getty Images

Orzechy włoskie stanowią wartościowe uzupełnienie diety, ponieważ dostarczają cennych dla zdrowia mikroelementów i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki temu wykazują pozytywny wpływ na pracę układu krążenia, nerwowego i krwionośnego. Orzechy włoskie zalecane są również kobietom w ciąży.

Orzechy włoskie to nasiona owoców drzewa z rodziny orzechowatych, pochodzącego prawdopodobnie z Azji i sprowadzonego do Europy w czasach Cesarstwa Rzymskiego. Charakteryzuje się silnie rozwiniętym systemem korzeniowym, a w dobrych warunkach potrafi osiągać dużą wysokość (dochodzącą nawet do 25 m), znane jest także z długowieczności, niekiedy rośnie 400–500 lat.

Obecnie orzech włoski jest powszechnie uprawiany, zwykle metodami ekstensywnymi. Nie stosuje się wówczas sztucznych środków wspomagających, takich jak nawozy mineralne czy pestycydy. Szczególnie popularne są nasiona, spożywane zarówno na surowo, jak i po ususzeniu czy przetworzeniu na olej orzechowy, ceniony za smak oraz wartości odżywcze i prozdrowotne.

Orzechy włoskie a dieta

Orzechy włoskie należą do produktów dostarczających dużej dawki kalorii – w 100 g znajduje się około 720 kcal. Wynika to z ich składu, którego ponad połowę stanowią tłuszcze. Jednak w porównaniu do innych gatunków orzechów, orzechy włoskie wyróżniają się największą zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Ważnym aspektem przemawiającym za włączeniem produktu do codziennej diety jest zachowanie prawidłowego stosunku kwasu linolowego i kwasu α-linolenowego, który powinien wynosić 5:1. Nadmierne ich dysproporcje mogą przyczynić się do zaburzeń w funkcjonowaniu organizmu, w tym także rozwoju otyłości.

Nieprawdą jest dość powszechne twierdzenie, że orzechy włoskie tuczą. Bez wątpienia nie należy jednak przesadzać z ich udziałem w diecie. Za odpowiednią dawkę uchodzi około 30–40 g orzechów dziennie.

Orzechy włoskie – właściwości

Właściwości orzechów włoskich wynikają przede wszystkim z bardzo dużego stężenia łatwo przyswajalnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny n-3, zwanych też omega-3, pozytywnie działających na organizm. Między innymi biorą udział w metabolizmie lipidów, przyczyniają się do zahamowania rozwoju miażdżycy, zmniejszają skłonność do tworzenia się zakrzepów, minimalizują stężenie triacylogliceroli i cholesterolu frakcji LDL, a także łagodzą dolegliwości przy chorobach o podłożu zapalnym. Z kolei kwasy tłuszczowe z rodziny n-6 (omega-6) wspomagają leczenie cukrzycy, nowotworów, otyłości oraz przyczyniają się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi.

Czy orzechy włoskie są lepsze od orzechów pekan? Odpowiedź znajdziesz w filmie: 

Zobacz film: Polskie super foods. Które orzechy są lepsze pekan czy włoskie? Źródło: Wiem co jem, wiem co kupuję.

Pod względem żywieniowym orzechy włoskie stanowią cenny element diety i zalecane są także w profilaktyce osteoporozy czy choroby Alzheimera. Dostarczają dużo białka, w którego składzie wykryto takie aminokwasy, jak alanina, leucyna, izoleucyna, fenyloalanina oraz lizyna. Są bogatym źródłem soli mineralnych, zwłaszcza fosforu i wapnia. Orzechy włoskie zawierają też sporo witamin, najwięcej B1, B6, C i E.

Ze względu na zawartość naturalnego błonnika wspomagają pracę układu pokarmowego. Błonnik zwiększa objętość w jelitach, wypełniając je i wywołując w krótkim czasie uczucie sytości, co sprawia, że po zjedzeniu orzechów włoskich spada ochota na podjadanie, czyli bardzo niekorzystny nawyk prowadzący do nadwagi i otyłości.

Orzechy włoskie zawierają też przeciwutleniacze, w tym szczególnie silny antyoksydant – kwas elagowy, spowalniający procesy starzenia komórek, poprawiający przemianę materii i hamujący rozwój nowotworów.

Wartości odżywcze orzechów włoskich obniża obróbka termiczna, dlatego w odróżnieniu od innych orzechów nie powinno się ich prażyć.

Orzechy włoskie w ciąży

Orzechy włoskie można jeść w ciąży, są nawet wskazane dla kobiet spodziewających się dziecka, ponieważ dostarczają wielu potrzebnych im substancji odżywczych. Wśród nich nienasyconych kwasów tłuszczowych, których odpowiednia suplementacja pomaga ograniczyć ryzyko wczesnego porodu czy niedowagi noworodka.

Kobieta w okresie ciąży potrzebuje kwasu foliowego, który przyczynia się do wzrostu tkanek matczynych, bierze udział w procesie podziału komórek, pomaga w prawidłowej produkcji krwi oraz utrzymaniu właściwego metabolizmu homocysteiny. Zapobiega również wadom wrodzonym cewy nerwowej u dziecka.

Zobacz film: Co jeść, aby mieść zdrową i piękną skórę? Źródło: Stylowy Magazyn

Także inne składniki orzechów włoskich są wskazane dla kobiet w ciąży, m.in. witamina B (bierze udział w powstawaniu czerwonych krwinek i przeciwciał, wspiera prawidłowy rozwój układu nerwowego płodu) czy witamina E (zapobiega poronieniom).

Współczesne badania naukowe wykazały, że dzieci kobiet, które w ciąży regularnie jadły orzechy włoskie (ale również orzechy ziemne lub migdały), są mniej narażone na rozwój alergii czy astmy.


Data aktualizacji: 18.12.2018,
Opublikowano: 19.06.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej