Orkiszowa dieta oczyszczająca według św. Hildegardy: zasady i przepisy

Fot: schiros / stock.adobe.com

Dieta św. Hildegardy z Bingen zakłada jedzenie produktów na bazie orkiszu. Powinny być podstawą każdego głównego posiłku. Oprócz tego zboża zaleca się też jedzenie kasztanów jadalnych oraz kopru włoskiego.

Św. Hildegarda z Bingen jest autorką orkiszowej diety oczyszczającej, która pomaga też schudnąć. Orkisz obniża cholesterol i zmniejsza ryzyko pojawienia się chorób układu pokarmowego oraz nowotworów.

Dieta św. Hildegardy – czym charakteryzuje się dieta orkiszowa?

Dieta św. Hildegardy wpływa na przyspieszenie procesu przemiany materii. Produkty orkiszowe zawierają bowiem dużą ilość błonnika, który doskonale syci. Dzięki temu raczej nie pojawia się ochota na podjadanie między posiłkami. Sprawia to, że łatwiej schudnąć i stracić nadmiar kilogramów. 

Święta Hildegarda zalecała jedzenie produktów na bazie orkiszu, a więc: pieczywa, makaronów, płatków i kaszy orkiszowych, ciastek z mąki orkiszowej oraz piwa orkiszowego. Dania z dodatkiem tego zboża powinny znajdować się w każdym głównym posiłku i być jego podstawą. 

Autorka diety oczyszczającej i odchudzającej wybrała akurat orkisz, ponieważ ma on wiele cennych właściwości. Są to m.in. poprawa pracy układu trawiennego i podniesienie odporności. Poprawia perystaltykę jelit, niewywołując dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Gluten zawarty w zbożu jest bowiem bardzo dobrze trawiony. Orkisz pozwala na usunięcie toksyn z organizmu

Zobacz także: Zdrowe śniadanie – płatki orkiszowe

Zawiera duże ilości białka, a także minerały takie jak żelazo, potas oraz krzem. Św. Hildegarda dopuszczała w diecie swojego autorstwa także nabiał. Nie powinien on jednak stanowić dużego udziału w jadłospisie. 

Mistyczka z Niemiec, oprócz orkiszu, zalecała także włączenie do diety kopru włoskiego i kasztanów jadalnych. Dodatkowo należy wprowadzić warzywa, m.in. marchewkę, buraki, kapustę, cebulę, czosnek oraz seler. Można też jeść owoce, jednak w ograniczonych ilościach. 

Św. Hildegarda była przeciwna jedzeniu warzyw i owoców na surowo. Twierdziła, że należy je poddać obróbce cieplnej. Zalecała włączenie do menu ziół: tych w formie przyprawy do potraw oraz naparów. Według autorki orkiszowej diety oczyszczającej nie należy jeść niektórych owoców i warzyw: porów, truskawek, brzoskwiń oraz śliwek. Uważała, że mają niekorzystne działanie i powodują różne choroby. 

Warto zaznaczyć, że żadne badania nie potwierdzają szkodliwości tych produktów. Św. Hildegarda bardzo mocno zaznaczała sposób, w jaki spożywane są posiłki. Według niej trzeba jeść powoli i z wdzięcznością. Ważne jest dokładne gryzienie i przeżucie każdego kęsa. Jedzenie w pośpiechu i w stresie wpływa na zdrowie zdecydowanie niekorzystnie.

Dieta św. Hildegardy - przepisy

Zupa orkiszowa wzmacniająca organizm

  • 2 łyżki kaszki orkiszowej lub łamanych ziaren orkiszu,
  • 4-5 rodzynek,
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta gałgantu,
  • szczypta bertramu,
  • miód do smaku,
  • 2 szklanki wody,
  • 1 łyżeczka nasion babki płesznik.

Sposób przygotowania:

  • Zalej kaszkę zimną wodą.
  • Ciągle mieszając, doprowadź do wrzenia.
  • Gotuj przez 5 minut.
  • Dodaj rodzynki.
  • Gotuj przez kolejne 3 minuty.
  • Podawaj kaszę z gałgantem, bertramem, babką płesznik, cynamonem oraz miodem.

Habermus według św. Hildegardy

Habermus dodaje energii na cały poranek oraz poprawia krążenie krwi.

Składniki:

  • 2 filiżanki orkiszowego habermusu (płatków orkiszowych, kaszy lub grubo ześrutowanego ziarna orkiszu),
  • 15-20 rodzynek,
  • 4 filiżanki wody,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 jabłko,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • szczypta bertramu,
  • 2 szczypty galgantu,
  • 1 łyżeczka płatków migdałowych,
  • 1 łyżeczka nasion babki płesznik.

Sposób przygotowania:

  • Rozrób habermus w wodzie.
  • Zagotuj, ciągle mieszając.
  • Dodaj przyprawy i miód, a następnie pozostaw do napęcznienia.
  • Gotuj całość przez 5-10 minut.
  • Umyj i pokrój jabłko.
  • W ciągu ostatnich 4 minut gotowania dodaj jabłko.
  • Posyp mus migdałami i nasionami babki płesznik.
  • Przypraw do smaku.
  • Pokrop danie sokiem z cytryny po wierzchu.

Zobacz także: Odchudzająca dieta bez pszenicy: produkty dozwolone, efekty i przepisy

Herbatniki orkiszowe

Składniki:

  • 1/2 kg pełnoziarnistej mąki orkiszowej,
  • 125 g masła,
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • szczypta mielonych goździków,
  • 100 g nierafinowanego cukru trzcinowego,
  • 1 jajo,
  • 1 żółtko jaja,
  • 100 g mielonych migdałów.

Sposób przygotowania:

  • Twarde masło pokrój w kostkę. 
  • Dodaj do niego mąkę, gałkę muszkatołową, cynamon, goździki, cukier trzcinowy, jajo i żółtko jaja, a także mielone migdały.
  • Połącz wszystkie składniki.
  • Wyrób z nich ciasto.
  • Jeśli jest zbyt gęste, dodaj do niego nieco wody.
  • Odłóż ciasto na pół godziny w chłodne miejsce. Możesz wstawić je do lodówki.
  • Po upływie tego czasu rozwałkuj je na grubość 2-3 mm i wykrój ciasteczka o dowolnym kształcie.
  • Połóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Piecz przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Zobacz film: Detoks? Zobacz, zanim zaczniesz! Źródło: 36,6

Data aktualizacji: 04.01.2018,
Opublikowano: 04.09.2017 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej