Olej żywokostowy – jakie ma właściwości i zastosowanie?

Fot. Amy_Lv / Getty Images

Olej żywokostowy był stosowany, podobnie jak sama roślina, w starożytności. Jego nazwa sugerowała, że ma właściwości wspomagające regenerację tkanki kostnej. Stąd też powszechnie używano go na bolące stawy i stłuczenia.. Redukowano za jego pomocą także opuchliznę w okolicy złamania.

Olej żywokostowy wytwarzany jest z bardzo popularnej, rosnącej na łąkach rośliny. Żywokost można spotkać na polach, nieużytkach i w parkach miejskich, gdzie wyróżnia się grubą łodygą i kolorowymi kwiatami: białymi, kremowymi, fioletowymi lub różowymi.

Olej żywokostowy

Olej żywokostowy i inne preparaty na bazie tej leczniczej rośliny stosowane były od wieków, głównie w dolegliwościach związanych ze złamaniami i skręceniami. Jego nazwa sugeruje jednocześnie przypisywane mu działanie – wspomaganie regeneracji kości, o czym pisali już w starożytności greccy medycy.

Lecznicze działanie przypisuje się korzeniowi rośliny, z którego wyrabia się maści i nalewki. Należy pamiętać, że jeśli chodzi o doustne podawanie preparatów na bazie żywokostu, to korzeń rośliny jest szkodliwy. Wykorzystuje się je do miejscowego stosowania zewnętrznego, np. smarowania obolałych, zwichniętych lub skręconych miejsc. Na bazie oleju można przygotować wiele receptur do zastosowania w kosmetyce i lecznictwie.

Polecamy: Korzeń żywokostu – na kolano, stawy. Zastosowanie, działanie, właściwości

Olej z żywokostu – właściwości

Zalety oleju z żywokostu doceniane są przez kolejne pokolenia. Lecznicze właściwości kryje w sobie korzeń, który zawiera duże ilości alantoiny, posiadającej właściwości przyspieszające regenerację komórek skóry i działanie przeciwzapalnie. Dodatkowo kleje roślinne łagodzą ból, a garbniki mają właściwości antyseptyczne i antybakteryjne. Składniki te sprawiają, że olej:

  • łagodzi stany zapalne kończyn i stawów,
  • zmniejsza obrzęk, redukuje podrażnienie i swędzenie,
  • łagodzi ból,
  • minimalizuje siniaki i dolegliwości, które są wynikiem zwichnięć, skręceń, a także naciągnięć ścięgien.

Olej z żywokostu jest bardzo skuteczną substancją w redukowaniu bólu przy rwie kulszowej, a także wielu innych dolegliwościach związanych z nerwami. Najlepiej niewielką ilość wmasować bezpośrednio w bolące miejsce, przynajmniej 3 razy dziennie. Po wtarciu należy dobrze nałożyć opatrunek i pozostawić go na około 3 godziny. Oleju żywokostowego nie należy stosować wewnętrznie, niewskazany jest także na otwarte rany, złamania czy podrażnioną skórę.

Zobaczcie także, jakie są odżywcze oleje polecane do pielęgnacji skóry:

Zobacz film: Odżywcze oleje do skóry. Źródło: 36,6

Olej żywokostowy na twarz

Kosmetyki na bazie oleju żywokostowego mogą być stosowane na twarz i skórę całego ciała, ponieważ wykazują działanie ujędrniające. Stąd też żywokost jest składnikiem serum do twarzy, oczu, a także balsamów i maści, które mają nie tylko działanie pobudzające i rozgrzewające, ale także skutecznie wspomagają walkę z cellulitem. Jest ceniony przez wzgląd na właściwości redukujące zmarszczki i pobudzenie mikrocyrkulacji skóry, czyli procesu, który wyraźnie ją odmładza. Po jego zastosowaniu skóra staje się bardziej promienna, nawilżona, napięta i zmniejszają się efekty starzenia. Zaopatrując się w kosmetyki, można skorzystać z gotowych preparatów lub z czystej formy oleju, który powinien znaleźć się w każdej apteczce. Przy pielęgnacji twarzy należy stosować się do zaleceń producenta wybranego kosmetyku, a przy użyciu olejku w naturalnej postaci wskazane jest wcieranie jego niewielkich ilości.

Na ciało najlepsze efekty daje stosowanie substancji w postaci wcierek, które można nakładać nawet na skórę głowy, w terapii suchych i zniszczonych włosów. Olej żywokostowy można po prostu bezpośrednio wetrzeć we włosy i następnie dokładnie spłukać. Trzymać jak maseczkę do włosów (ok. 5-10 min), chyba że na ulotce preparatu zalecono inaczej.

Zobacz też: Maść z żywokostu – działanie i zastosowanie. Przepis na domową maść z żywokostu

Olej żywokostowy – przepis

Przepis na olej z żywokostu wymaga jedynie kilku składników. Aby wykonać macerat, konieczne będzie około 25 g suszonego korzenia rośliny, 100 ml oleju (najlepiej oliwy z oliwek, ale może być również olej z migdałów, konopny lub inny, najlepiej jeśli posiada działanie przeciwzapalne). Konieczne będą też: młynek do kawy, garnek, słoik i szklana butelka do zlania gotowego płynu – z ciemnego szkła, o pojemności około 100 ml. Przyda się również lejek i kawałek gazy.

Najpierw należy zmielić korzeń w młynku, aby proszek uzyskał drobną konsystencję. Jest to ważne, ponieważ tylko w tej formie odda swoje najcenniejsze substancje. Przygotowaną wcześniej ilość wybranego oleju należy przelać do garnka i podgrzewać na małym ogniu, pilnując, aby temperatura nie była zbyt wysoka (nie powinna przekraczać 50°C, ponieważ oleje tłoczone na zimno tracą pod jej wpływem wiele cennych właściwości). Ciepły olej i zmielony proszek należy umieścić w jednym słoiku i dokładnie wymieszać, intensywnie nim potrząsając. Następnie trzeba go zostawić na 2 tygodnie w zacienionym miejscu i codziennie mieszać zawartość. Po tym czasie przyda się buteleczka z ciemnego szkła, na której szyjkę wcześniej powinna zostać nałożona gaza. Tak przefiltrowany olej z żywokostu trzeba przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu – nadaje się do użytku przez kilka miesięcy (wykorzystanie jako składnika oliwy z oliwek przedłuża ten czas do roku).

Pozostałe po domowej produkcji oleju „fusy” można wykorzystać do przygotowania peelingu, np. z dodatkiem soli himalajskiej i kilku kropel odżywczego olejku pielęgnacyjnego.


Data aktualizacji: 13.06.2019,
Opublikowano: 24.02.2018 r.

Polecamy

Komentarze (3)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Redakcja serwisu 13.06.2019r.

"(...) olej żywokostowy można po prostu bezpośrednio wetrzeć we włosy i następnie dokładnie spłukać. Trzymać jak maseczkę do włosów (ok. 5-10 min), chyba że na ulotce preparatu zalecono inaczej."

Anonim 19.04.2019r.

Ni wszystko super ale jak go stosować na włosy tak dokładnie? Szukam tej informacji i nie ma :/

Jaga79 17.08.2018r.

Olej żywokostowy jest genialny! Fantastycznie ujędrnia skórę! Do tego jest gładka i niesamowicie pachnie. Jest z niego bardzo zadowolona. Na początku nie miałam do niego przekonania, ale teraz kiedy stosuję go od kilku miesięcy widzę ogromną różnicę! Rewelacja!

Zobacz wszystkie 3 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej