Olej palmowy – czy jest się czego obawiać?

Fot: slpu9945 / gettyimages.com

Olej palmowy to jeden z najtańszych i najchętniej wykorzystywanych przez producentów żywności tłuszcz. Niestety to, co doskonale sprawdza się w przemyśle, nie zawsze jest dobre i bezpiecznie dla naszego zdrowia. Czym może się skończyć jedzenie produktów z domieszką oleju palmowego i gdzie jest go najwięcej?

O oleju palmowym zrobiło się głośno na początku 2017 roku, kiedy we Włoszech pojawił się pomysł, aby wycofać ze sklepów pewien bardzo popularny krem czekoladowy do smarowania pieczywa. Swoją decyzję włoskie władze tłumaczyły badaniami, które jednoznacznie dowodziły, że zawarty produkcie olej palmowy może przyczyniać się do rozwoju niektórych nowotworów. Czy olej palmowy naprawdę jest aż tak niebezpieczny?

Z czego składa się popularny krem czekoladowy? Dowiesz się tego z naszego filmu

Zobacz film: Z czego składa się popularny krem czekoladowy do pieczywa? Źródło: Co nas truje?

Gdzie go szukać?

Olej palmowy powstaje z nasion lub miąższu olejowca gwinejskiego. Mimo że na pierwszy rzut oka wydaje się być czymś zupełnie naturalnym, trochę egzotycznym i zdrowym, to prawda jest zupełnie inna. Poddany obróbce zmienia się bardzo szkodliwy tłuszcz, który szczególnie upodobali sobie producenci żywności i bez umiaru dodają go do pieczywa, chipsów, czekolady czy gotowych dań. Utwardzony olej palmowy wykorzystywany jest także w restauracjach, które serwują jedzenie typu fast food. Wykorzystywany jest tam przede wszystkim do smażenia frytek. Mało kto zdaje sobie jednak sprawę, że poddany tak wysokiej obróbce termicznej w połączeniu ze skrobią, która znajduje się w ziemniakach, zmienia się w rakotwórczy akrylamid.

Gdzie tego rodzaju tłuszczu jest najwięcej dowiesz się tego z naszego filmu

Zobacz film: W jakich produktach znajduje się olej palmowy? Źródło: Co nas truje?

Palmowy znaczy zły?

Prawdziwy olej palmowy ma intensywny pomarańczowy kolor. Tym samym zawiera sporo cennych dla naszego zdrowia karotenoidów, które nie tylko dają mu przepiękny kolor, ale przede wszystkim chronią skórę oraz zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej, czyli AMD. Obecny w oleju likopen to silny przeciwutleniacz, które zapobiega tworzeniu się zmian nowotworowych.

Zobacz nasz film i dowiedz się jak powstaje olej palmowy

Zobacz film: Jak powstaje olej palmowy? Źródło: Co nas truje?

Dopiero poddany procesom oczyszczania i utwardzenia traci wszystkie swoje właściwości. Po takiej obróbce w jego składzie znajduje się ponad 50 proc. kwasów nasyconych, które już podczas produkcji żywności zmieniają się w tłuszcze trans. Ich nadmiar w diecie to najprostsza droga to otyłości, cukrzycy, zaburzeń lipidowych, a nawet miażdżycy. Osoby, które jedzą bardzo dużo produktów przetworzonych, nie mogą się powstrzymać od chipsów, mrożonej pizzy czy gotowych przekąsek są znacznie bardziej narażone na zawał serca czy arytmię.

Ile oleju palmowego zjadamy w ciągu dnia? Dowiesz się tego z naszego filmu

Zobacz film: Ile oleju palmowego znajduje się w naszej codziennej diecie? Źródło: Co nas truje?

Co gorsza nadmiar tłuszczów trans w diecie może doprowadzić do rozwoju raka piersi, prostaty czy jelita grubego. Trzeba sobie zdawać sprawę, że mogą one doprowadzić do zaburzeń hormonalnych u kobiet i być przyczyną nieregularnych miesiączek. W przypadku mężczyzn mogą pojawić się zaburzenia rekcji. Dzieje się tak ponieważ tłuszcze trans podnoszą poziom „złego” cholesterolu, który zatyka tętnice i sprawia, że krew nie może prawidłowo krążyć. Jeśli nie dociera ona w wystarczającej ilości do penisa mogą pojawić się zaburzenia erekcji.

Czy używasz oleju palmowego?

Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
Zagłosuj

Dużo zależy także od nas samych

Choć producenci żywności nie zrezygnują z używania oleju palmowego, to możemy to zrobić sami. Wystarczy bardzo dokładanie czytać etykiety i wybierać te produkty, które nie zawierają go wcale lub tylko śladowe ilości.

Gotowa i wysoko przetworzona żywność to jedzenie, którego powinniśmy unikać, bo w niej jest najwięcej szkodliwych wzmacniaczy smaku, konserwantów, czy w końcu szkodliwych tłuszczów trans. Warto także zacząć przygotowywać posiłki samemu, dzięki temu mamy absolutną pewność, że jedzenie jest dobrej jakości i nie trafiają do niego żadne szkodliwe związki czy substancje.

Lubisz przetworzone jedzenie? Zobacz nasz film i dowiedz się co zawarty w nim olej palmowy robi z organizmem

Zobacz film: Jakie problemy może wywołać jedzenie produktów wzbogaconych o olej palmowy? Źródło: Co nas truje?

Data aktualizacji: 24.08.2018,
Opublikowano: 30.07.2018 r.

Polecamy

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Hania48 23.08.2018r.

Oglądałam w telewizji programu o tym. Przeraziło mnie to i od tego czasu szukam tego oleju na etykietach. No praktycznie przestałam kupować ciastka, wafelki i inne słodycze - bo wszędzie jest ten olej! Najbardziej mi żal, jak widzę małe dzieciaczki zajadające się tymi ciastkami.

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej