Ogórki kiszone: czy są zdrowe? Dlaczego nie może zabraknąć ich w diecie?

Fot: 5PH / gettyimages.com

Kiszone ogórki to zdrowa alternatywa dla świeżych warzyw. Ogórki, oddane naturalnemu procesowi fermentacji, nie tylko w pełni zachowują wartości odżywcze, ale stają się naturalnym probiotykiem. Wspomagają procesy zachodzące w organizmie, m.in metabolizm. Przy tym są niskokaloryczne i proste do przyrządzenia.

Kiszone ogórki to produkt znany i doceniany od wieków, który gości na stołach w okresie jesienno-zimowym. Dodawane są do zupy ogórkowej, surówek lub służą jako dodatek do obiadu. To zdrowa alternatywa dla świeżych warzyw. Ogórki podczas fermentacji nabywają cennych składników odżywczych. Najlepiej przyrządzać je samodzielnie, bowiem te dostępne w sklepach i supermarketach mają dodatek substancji konserwujących, przyspieszających procesy fermentacji. W rezultacie otrzymujemy ogórki kwaszone, ale nie kiszone.

Czy spożywasz kiszonki?

Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
Zagłosuj

Ogórki kiszone: właściwości lecznicze

Właściwości kiszonych ogórków doceniano już od wieków. Kiszenie stanowiło główną metodę konserwacji żywności. Sok z kiszonych ogórków to cenne źródło witamin i naturalny probiotyk, dlatego nigdy nie powinien być wylewany. Wręcz przeciwnie, można go pić lub dodawać jako główny składnik zupy ogórkowej. W szczególności powinny pić go osoby po zakończonej antybiotykoterapii, w celu odbudowy mikroflory jelitowej. Ogórki kiszone powinny na stałe zagościć w diecie i być częścią jadłospisu przynajmniej raz w tygodniu.

Kiszone ogórki mają istotny wpływ na zdrowie organizmu i naturalnie wspomagają odnowę, regenerację. Regulują procesy życiowe zachodzące w ciele człowieka. Są obowiązkowym składnikiem w diecie zarówno dzieci, jak i dorosłych.

Dzięki zawartości witamin i składników odżywczych w zauważalny sposób pozwalają podnieść odporność organizmu, dlatego też zalecane są już nawet małym dzieciom. Rodzice doceniają ich właściwości szczególnie w okresie przeziębień. Ten naturalny probiotyk skutecznie walczy z wirusami w początkowej fazie rozwoju, nie dopuszczając do zachorowania.

Dzięki niskiej zawartości kalorii, kiszone ogórki polecane są szczególnie osobom borykającym się z problemem nadwagi. Niska kaloryczność równoważona jest przez błonnik, który zapewnia sytość i skutecznie niweluje uczucie głodu przez dłuższy czas.

Kiszone ogórki doceniane są przez wszystkich mających problem z zatrzymywaniem się wody w organizmie. Jedzone regularnie, pomagają w oczyszczaniu organizmu z toksyn i podnoszą jednocześnie jego odporność. Właściwość ta jest również doceniana przy leczeniu skutków nadużycia alkoholu. Sok nie tylko wypłukuje nagromadzone alkoholowe toksyny, ale jednocześnie uzupełnia wypłukaną z organizmu witaminę C. Dodatkowo sok z kiszonych ogórków powinien być głównym składnikiem w dietach oczyszczających.

Dzięki zawartości witamin, kiszone ogórki dbają o mocne włosy, paznokcie i gładką skórę. Dlatego powinny po nie szczególnie sięgać osoby mające problem z rozdwajaniem się paznokci i ich kruchością. Działanie ogórków docenią posiadacze słabych, cienkich wypadających włosów.

Kiszone ogórki i sok z kiszonych ogórków mają ogromny wpływ na poprawę procesów trawienia i metabolizmu, m.in poprzez wspomaganie produkcji soków żołądkowych. Lekarze podkreślają również wartość kiszonych ogórków i ich soku jako naturalną profilaktykę przed zachorowaniem na raka jelita grubego. Wpływając na regulację metabolizmu, kiszone ogórki są pomocne w problemach z zaparciami.

Regularnie jedzone, zmniejszają objawy wielu chorób, m.in: trądziku, celiakii, stwardnienia rozsianego, stanów zapalnych.

Kiszonki - dlaczego warto je jeść? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Dlaczego warto jeść kiszonki? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Kiszone ogórki: wartości odżywcze

Kiszone ogórki to bogate źródło witamin z grupy B: B1, B2, B3, B6, B12, witamin: A, E i C, Zawarte w kiszonych ogórkach witaminy odpowiedzialne są za regulowanie metabolizmu. Dodatkowo podnoszą odporność organizmu, a w szczególności tworzą naturalną barierę przed infekcjami. Warto również wspomnieć o witaminie K, która odpowiada m.in. za proces krzepnięcia krwi i prawidłowe działanie układu krwionośnego. Ogórki kiszone są ogromnym źródłem błonnika, a przy tym są niskokaloryczne. Jest to związane z procesem fermentacji i działania bakterii mlekowych, które cukier zawarty w warzywach przekształcają w kwas mlekowy. Kiszone ogórki to również źródło składników mineralnych, takich jak: magnezu, potasu, jak również wolnych rodników.

Ogórki kiszone – przepis

Ogórki kiszone są proste do przyrządzenia. Najczęściej przygotowuje się je na okres zimowy jako przetwory.

Składniki:

  • 1kg dobrze umytych, małych ogórków gruntowych
  • 2 łodygi kopru
  • 1 duży liść chrzanu
  • 5 liści dębu
  • 5 liści wiśni
  • 5 liści czarnej porzeczki
  • łyżka soli na litr wody
  • woda – ilość taka, by zakryła powierzchnię ogórków i dodatków.

Umyte ogórki ułóż ciasno na dnie misy lub w słoju. Przykryj je liśćmi, koprem i ząbkami czosnku. Wszystko zalej przegotowaną, osoloną wodą, do przykrycia składników. Przykryj talerzem i odstaw w ciemne miejsce na kilka dni. Po upływie tygodnia ogórki kiszone są gotowe do spożycia. Powstały sok wykorzystaj do zupy lub do picia.

Data aktualizacji: 18.02.2019,
Opublikowano: 12.02.2019 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej