Odchudzająca dieta bez pszenicy: produkty dozwolone, efekty i przepisy

Fot: Fotolia / fotolia.com

Dieta bez pszenicy eliminuje ziarna tego zboża oraz produkty, które je zawierają. Dozwolone są warzywa (oprócz strączkowych i ziemniaków), ryby, mięso i owoce morza, a także orzechy. Dieta przyspiesza odchudzanie i pozwala zmniejszyć skutki chorób, np. cukrzycy typu 2.

Dietę bez pszenicy stosują nie tylko osoby, które nie tolerują glutenu. Eliminacja tego składnika z jadłospisu może poprawić zdrowie i samopoczucie. Potrawy bezglutenowe wpływają też korzystnie na odchudzanie.

Dlaczego warto stosować dietę bez pszenicy?

William Davis w książce „Dieta bez pszenicy” przedstawił dietę, która ma za zadanie pomóc w walce z nadwagą. Ten amerykański kardiolog twierdzi, że gluten przyczynia się do powstawania i rozwoju chorób cywilizacyjnych. Pszenica i produkty zawierające ją zaburzają metabolizm oraz równowagę hormonalną. Mogą też wpłynąć na rozwój chorób serca, raka, a także cukrzycy typu 2. 

Autor twierdzi, że obecnie wykorzystywana pszenica jest poddawana modyfikacjom genetycznym. Takie działania mają na celu obniżyć koszty produkcji żywności. Wpływają jednak negatywnie na zdrowie osób, które jedzą potrawy z dodatkiem tego zboża. 

Davis pisze o tym, że ziarna podnoszą stężenie cukru we krwi bardzo gwałtownie. To powoduje z kolei wzrost produkcji insuliny. Dzieje się tak, ponieważ pszenica zawiera amylopektynę typu A, która bardzo szybko rozkłada cząstki glukozy w przewodzie pokarmowym. Wpływa to na szybkie podniesienie jej poziomu. Duża ilość insuliny zwiększa ilość odkładającego się tłuszczu.

Zasady diety bez pszenicy

W diecie bez pszenicy eliminowane są pszenica i produkty wytworzone z jej udziałem. Wykluczone jest też jedzenie dań zawierających gluten. 

Są to m.in. 

  • białe pieczywo, 
  • biała mąka, 
  • żywność, która ma w składzie pszenicę, 

ale także produkty razowe i pełnoziarniste przygotowane z wykorzystaniem tego zboża.

Zobacz film: Eksperyment: Jak naprawdę działa gluten? Źródło: 36,6.

William Davis zaleca też unikanie jedzenia dań z dużą ilością węglowodanów: ryżu, ziemniaków, skrobi kukurydzianej, roślin strączkowych, owoców suszonych, słodyczy i gazowanych napojów. Inna odmiana jadłospisu stworzonego przez amerykańskiego kardiologa to dieta bez pszenicy i mleka. Wyklucza ona gluten oraz nabiał, nie tylko ze względów zdrowotnych (nietolerancji laktozy i glutenu).

Produkty dozwolone w diecie bez pszenicy

W diecie bez pszenicy można jeść warzywa, oprócz wymienionych powyżej. Owoce są zalecane w ograniczonych ilościach. Za najbardziej wartościowe zostały uznane wszelkie jagody. Jadłospis zalecany przez Davisa zawiera m.in. owoce morza, ryby, a także mięso i drób (najlepiej, aby pochodził z hodowli ekologicznych). 

Mięso, kiełbasy i wędliny nie powinny być przetworzone i zawierać azotanu sodu. Warto używać ziół i przypraw. W diecie bez pszenicy dozwolone są też tłuszcze roślinne, np. te znajdujące się w orzechach, olejach lub oliwie z oliwek. Można jeść jaja. Zalecane jest picie wody. Okazjonalnie dopuszcza się herbatę, kawę i czerwone wino.

Dieta bez pszenicy – efekty

Dieta bezglutenowa stworzona przez Williama Davisa pozwala schudnąć nawet 5 kg w ciągu 2 tygodni. Oprócz tego, ma wiele korzystnych efektów zdrowotnych, takich jak:

  • poprawa koncentracji i nastroju,
  • obniżenie poziomu cholesterolu,
  • złagodzenie objawów cukrzycy typu 2 i zespołu metabolicznego,
  • zmniejszenie dolegliwości ze strony skóry np. w przebiegu łuszczycy,
  • ograniczenie łysienia,
  • eliminacja objawów celiakii oraz schorzeń jelitowych, np. wrzodziejącego zapalenia jelita grubego,
  • zwiększenie gęstości kości i zahamowanie rozwoju osteopenii,
  • zmniejszenie ilości stanów zapalnych i bólów gośćca,
  • złagodzenie objawów ADHD i schizofrenii.

Zobacz także: Dieta cukrzycowa, czyli dieta zgodna z zasadami zdrowego odżywiania. Zasady diety cukrzycowej, produkty wskazane i przeciwwskazane. Jadłospis

Dieta bez pszenicy – przepisy

Kasza jaglana z kurczakiem i pieczarkami

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej,
  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
  • 500 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 1/2 szklanki pulpy z pomidorów,
  • 3 łyżki suszu z grzybów,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • estragon,
  • oregano,
  • pieprz ziołowy,
  • sól,
  • sos Worcestershire,
  • 2 szklanki wody.

Sposób przygotowania:

  • Zagotuj wodę.
  • Osól ją i wrzuć do niej kaszę jaglaną. Gotuj przez 15-20 minut.
  • Obierz i pokrój cebulę.
  • Zeszklij ją na oleju.
  • Umyj, oczyść i posiekaj pierś kurczaka w blenderze.
  • Opłucz, obierz i pokrój pieczarki w plasterki.
  • Dodaj je do mięsa.
  • Duś cebulę, mięso i pieczarki dotąd, aż wyparuje płyn.
  • Dodaj oregano, pieprz ziołowy, pomidory oraz sos Worcestershire.
  • Duś wszystkie składniki przez 2-3 minuty.
  • Dodaj do nich przetarty przez praskę czosnek, estragon, sól i natkę pietruszki.
  • Podawaj danie z kaszą jaglaną.

Zobacz także: Dieta jaglana – skuteczny detoks i odchudzanie. Zasady i przygotowanie do diety. Właściwości kaszy jaglanej

Zobacz film: Co to jest gluten? Źródło: 36,6.

Kotleciki falafel

Składniki:

  • 300 g (1 1/2 szklanki ciecierzycy),
  • 2 cebule,
  • 2 garści posiekanej natki pietruszki,
  • 4-5 ząbków czosnku,
  • 2 łyżki ziaren kolendry zmiażdżonych w moździerzu,
  • słodka papryka w proszku,
  • kurkuma,
  • chilli,
  • kmin rzymski,
  • pieprz ziołowy,
  • sól,
  • 4 łyżki mąki.
  • Sposób przygotowania:
  • Namocz ciecierzycę w dużej ilości wody i pozostaw ją na noc.
  • Na drugi dzień odsącz ziarna i zmiksuj je.
  • Obierz cebulę, zmiksuj.
  • Dodaj ją do cieciorki.
  • Obierz i zmiażdż ząbki czosnku.
  • Dodaj do ciecierzycy i cebuli.
  • Wrzuć natkę pietruszki, przyprawy oraz mąkę.
  • Wymieszaj wszystkie składniki.
  • Uformuj z nich kulki.
  • Smaż na głębokim, rozgrzanym oleju.

Zobacz film: Detoks? Zobacz, zanim zaczniesz! Źródło: 36,6

Data aktualizacji: 03.06.2019,
Opublikowano: 04.09.2017 r.

Polecamy

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Ollo 09.11.2018r.

Hahaha, kurczak jest bardziej szkodliwy niż modyfikowana genetycznie pszenica... Co za dieta co proponuje jeśli kurczaki zamiast pszenicy ? Wszystko teraz jest trujące...

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej