Naleśniki ze szpinakiem – czy są zdrowe? Jakie mają wartości odżywcze oraz jak przygotować je samemu w domu?

Fot: iko636 / gettyimages.com

Przez wiele lat szpinak nie miał dobrej reputacji i jeszcze do niedawna kojarzył się z zieloną mało estetyczną breją. Na szczęście podejście do warzywa i sposób je podania bardzo się zmieniły, dzięki czemu – ze znienawidzonego dodatku do obiadu stał się jednym z popularniejszych i najczęściej serwowanych warzyw. Dlaczego warto wprowadzić szpinak do swoje diety?

Gotowany i źle przyprawiony szpinak serwowany w szkolnych stołówkach po dziś dzień wywołuje nieprzyjemne dreszcze na plecach. Jednak czasy oraz możliwości bardzo się zmieniły i serwowany dzisiaj szpinak nikogo już nie odstrasza. I bardzo dobrze, bo jest źródłem wielu cennych witamin i substancji odżywczych.

Szpinak – jakie ma właściwości?

Szpinak, podobnie jak wszystkie zielone warzywa zawiera sporo błonnika pokarmowego. Związek ten nie tylko poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego, ale także stabilizuje poziom glukozy we krwi oraz zapobiega odkładaniu się złego cholesterolu w tętnicach, co może doprowadzić do rozwoju miażdżycy. Zawartość błonnika sprawia, że często wybierany i polecany jest osobom, które próbują pozbyć się dodatkowych kilogramów. Związek ten nie tylko poprawia metabolizm, ale sprawia, że uczucie sytości utrzymuj się znacznie dłużej.

Warzywo jest doskonałym źródłem witamina z grupy B, które wspomagają pracę układu nerwowego oraz poprawiają wygląd skóry, włosów oraz paznokci. Zawiera także nieco witaminy A, C i K.

Jeszcze do niedawna jedzenie szpinaku było polecane przede wszystkim osobom, które chorują na anemię i mają niedobory tego pierwiastka. Choć warzywo faktycznie zawiera żelazo to nie jest go, aż tak dużo jak sądzono. Z czasem okazało się, że przyczyną nieporozumienia było niewłaściwe postawienie przecinka. Poza żelazem w warzywie znajduje cynk, miedź oraz mangan.

Dla zdrowego serca i zdrowych oczu

O wprowadzeniu szpinaku do codziennej diety powinny pomyśleć osoby, które mają problemy z nadciśnieniem. Zawarty w liściach szpinaku potas nie tylko wzmacnia serce i poprawia jego pracę, ale przede wszystkim pomaga wyregulować nadciśnienie tętnicze.

Polecany jest także tym, którzy długie godziny spędzają przed komputerem. Likopen to silny przeciwutleniacz, który poza zwalczaniem wolnych rodników, korzystnie wpływa na oczy. Pomaga nie tylko na tzw. zmęczone oczy, ale chroni jej przed AMD, czyli zwyrodnieniem plamki żółtej.

W szpinaku znajduje się także fosfor i wapń, które stanowią podstawowy budulec kości oraz zębów. Zaś witamina K nie tylko odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi, ale chroni przed osteoporozą.

Co jeszcze można przygotować ze szpinaku? Dowiesz się tego z filmu 

Zobacz film: Koktajl szpinakowy - na dobry cholesterol. Źródło: 36,6.

Naleśniki ze szpinakiem - sposób przygotowania

Szpinak:

Sposobów na podanie szpinaku jest bardzo wiele. Można go dodawać do sałatek i jeść na surowo. W takiej postaci najlepiej sprawdza się ten młody i świeży. Starszy i bardziej dojrzały szpinak dobrze jest podawać na ciepło, np. z makaronem. Na bazie warzywa można także przygotować farsz do pierogów czy naleśników. Jak przygotować naleśniki ze szpinakiem?

Ciasto na naleśniki (na 6 naleśników)

  • 1 szklanka mąki(razowej)
  • 1 szklanka mleka
  • ¾ szklanki wody gazowej
  • 2 łyżki roztopionego oleju

Wszystkie składniki – poza tłuszczem – łączymy ze sobą do uzyskania gładkiej masy. Następnie do ciast dodajemy tłuszcz, tym samym nie będzie on potrzebny do smażenia naleśników.

Naleśniki smaży się z obu stron. Najlepiej smażyć je na patelni z cienkim spodem.

Farsz:

  • 250 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
  • 1 cebula
  • ser feta lub ser pleśniowy
  • jogurt naturalny

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy poszatkowaną cebulę. Kiedy się zarumieni dodajemy czosnek oraz ser. Gdy ten ostatni się rozpuści można dodać szpinak (jeśli liście są duże i mocno przerośnięte – trzeba go wcześniej ugotować). Następnie kiedy woda wyparuje – dodajemy jogurt naturalny. Tak przygotowanym farszem można smarować naleśniki.

Jaką wartość odżywczą mają naleśniki ze szpinakiem (wartość podana dla jednego naleśnika) ?

kcal 174,6 kcal
białko
8,2
tłuszcz
7,1
węglowodany
1,8
błonnik pokarmowy
18,55
Data aktualizacji: 10.10.2018,
Opublikowano: 10.09.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej