Na świątecznym stole muszą pojawić się pisanki. Jak nadać im piękną barwę w naturalny sposób?

Fot: Adria Photography / gettyimages.com

Z czym kojarzą się Święta Wielkanocne? Przede wszystkim z pisankami. Niektórzy kupują gotowe, inni robią je samodzielnie. Jeśli zdecydujecie się przygotować pisanki samodzielnie, np. z małą pomocą dziecka, podpowiadamy, jak -w naturalny sposób - nadać im piękną barwę?

Sposobów na ozdabianie pisanek jest bardzo wiele. Można wyrzynać na nich wzroki, obkleić cekinami lub pomalować. Jeśli zdecydujecie się na ten ostatni wariant, to zamiast farb, warto sięgnąć po naturalne barwniki, które sprawią, że pisanki będą miały niepowtarzalną barwę. Po co sięgnąć? Najlepiej po warzywa, owoce, przyprawy czy zioła.  

Jak naturalnie zabarwić wielkanocne jajko?

Jednym z najprostszych sposobów na nadanie jajom pięknej barwy jest ugotowanie ich razem łupinkami od cebuli. Dzięki temu jajka nabiorą intensywnego czerwonego koloru, warto pamiętać, że im dłużej jajka będą gotowane tym ciemniejsza będzie ich skorupka. Taki kolor skorupki można uzyskać gotując jaja z kwiatami hibiskusa, burakami lub żurawiną.

Skorupka jajka zabarwi się na brązowo jeśli namoczymy jej w herbacie lub w mocnej, parzonej kawie. Fioletowe pisanki można uzyskać dzięki jagodom, owocom czarnego bzu, borówkom amerykańskim, czerwonej kapusta.

Na żółto jajko zabarwi kurkuma, rumianek, żółta cebula, curry. Pomarańczowy odcień nada pisankom gotowanie z dodatkiem dyni lub marchewki. Aby zrobić zielone pisanki, wystarczy gotować je ze szpinakiem, pokrzywą, szczypiorkiem, trawią lub korą brzozy. Czarną pisankę uzyskany dzięki szyszce olchy.

Jak wybrać jajko na pisankę ?

Na pisanki najlepiej nadają się jajka o jasnych skorupkach, dzięki temu kolor będzie bardziej intensywny. Przy samodzielnym barwieniu jajek trzeba pamiętać o tym, że uzyskanie jednolitego zabarwienia na całym jajku może być trudne. Niektóre jajka mogą mieć plamki lub inne odcienie mimo że gotowały się np. z łupinami od cebuli tyle samo. To całkowicie naturalne. Dzięki tym niedoskonałością domowe pisanki są naprawdę wyjątkowe.

Zobacz film i dowiedz się w jakiej postaci jajko jest najzdrowsze:

Zobacz film: W jakiej postaci jeść jajka? Źródło: 36,6

Dlaczego warto jeść jajka?

Jajka zawierają pełnowartościowe białko. Dwa jajka pokrywają około 41 proc. dziennego zapotrzebowania na aminokwasy egzogenne, czyli tych, których organizm człowieka nie potrafi samodzielnie wytworzyć i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Białko jajka składa się głównie z wody i aminokwasów. Żółtko natomiast zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach tj. A, D, E, K, a także trochę witamin z grupy B. Niestety jest dość kaloryczne. Pięć jajek ma ok. 320 kcal.

Data aktualizacji: 08.04.2020,
Opublikowano: 08.04.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej