Na czym polega dieta wolumetryczna? Grupy produktów w diecie objętościowej

Fot. tarasov_vl / Getty Images

Dieta wolumetryczna nazywana objętościową to cieszący się sporą popularnością plan żywieniowy. Opiera się na spożywaniu dużych ilości niskokalorycznych produktów o wysokiej zawartości wody. Opracowana została przez Barbarę Rolls z Uniwersytetu Stanowego Pensylwanii.

Dieta wolumetryczna polecana jest osobom, którym trudno zaspokoić uczucie sytości. Według jej zasad posiłki mogą mieć dużą objętość, o ile oparte są na dozwolonych produktach, czyli takich, które mają mało kalorii, za to dużo wody. Wymienia się tutaj zwłaszcza niskokaloryczne owoce i warzywa, odtłuszczony nabiał, chude mięso. Wystrzegać się trzeba produktów bogatych w cukry i tłuszcze.

Co to jest dieta wolumetryczna?

Dieta wolumetryczna nazywana również dietą objętościową to sposób odżywiania opracowany w 2000 roku przez Barbarę Rolls – światowej sławy dietetyczki, która jest wykładowcą na Uniwersytecie Stanowym Pensylwanii. Tam specjalizuje się w dziedzinie nauk o odżywianiu. Dieta wolumetryczna największą popularnością cieszy się w krajach zachodniej części Europy i Stanach Zjednoczonych Ameryki. Wielu badaczy uważa ją za jeden z lepszych sposobów posilania się. Na dowód tego przez trzy lata z rzędu (2010–2012) figurowała na podium wśród najbardziej skutecznych diet w rankingu The Daily Beast (popularna amerykańska witryna internetowa z wiadomościami i opiniami poświęconymi polityce i popkulturze).

Dieta wolumetryczna polega na spożywaniu jak największej ilości produktów o wysokiej zawartości wody. Najbardziej pożądane w diecie są te, w których woda stanowi powyżej 75%.

Grupy produktów spożywczych w diecie wolumetrycznej

Menu diety wolumetrycznej opracowuje się przy uwzględnieniu podziału produktów spożywczych na cztery zasadnicze grupy, biorąc pod uwagę ich gęstość energetyczną (liczba kalorii podzielona przez liczbę gramów):

  • grupa pierwsza – produkty o możliwie najmniejszej liczbie kalorii, w tym warzywa (zwłaszcza kabaczek, sałata, kapusta pekińska, ogórek zielony, kapusta kiszona, kalafior, pomidor, por, szparagi), owoce (zwłaszcza arbuz, melon, grapefruit, truskawki, maliny, pomarańcze, pigwa, porzeczka czerwona), mleko beztłuszczowe, zupy przygotowywane na wywarze warzywnym;
  • grupa druga – warzywa i owoce o wyższej wartości kalorycznej (np. bataty, ziemniaki, banany, winogrona), rośliny strączkowe, produkty zbożowe, chude mięso (zwłaszcza pierś z kurczaka lub indyka), oliwa z oliwek;
  • grupa trzecia – średnio kaloryczne produkty spożywcze, takie jak sery, mięso, pełnoziarniste pieczywo; zalecana częstotliwość spożywania to raz w tygodniu;
  • grupa czwarta – produkty zakazane, których należy się kategorycznie wystrzegać, o wysokiej gęstości energetycznej, bogate w tłuszcze i cukry proste, jak słodzone napoje gazowane, słodycze, pieczywo pszenne, słone przekąski, dania typu fast-food, tłuste mięso, półtłusty i tłusty nabiał, masło.

Jak przygotować zdrowy koktajl? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Jakie koktajle są najzdrowsze? Źródło: Stylowy Magazyn

Jak prawidłowo przygotowywać posiłki?

W jadłospisie diety wolumetrycznej produkty zaliczane do dwóch pierwszych grup spożywać można praktycznie bez ograniczeń. Należy wybierać zwłaszcza te będące bogatym źródłem błonnika rozpuszczalnego w wodzie, który, pęczniejąc w przewodzie pokarmowym, zapewnia długie uczucie sytości. Przerwa pomiędzy posiłkami powinna wynosić 3 godziny. W tym czasie wskazane jest picie dużej ilości niegazowanej wody mineralnej. Posiłki najlepiej przygotowywać z niepoddanych obróbce termicznej produktów. Jeśli jednak zachodzi taka potrzeba, zaleca się gotowanie na parze lub pieczenie. Jadłospis wolumetryczny powinien opierać się w dużej mierze na daniach o płynnej lub półpłynnej konsystencji, jak zupy, koktajle, niesłodzone soki owocowe oraz warzywnych sałatkach z niewielkim dodatkiem niskotłuszczowego źródła białka.

Efekty stosowania diety wolumetrycznej

Efektem stosowania wolumetrycznego jadłospisu jest stopniowe spalanie tkanki tłuszczowej. Dzięki dostarczaniu dużej ilości produktów o niskiej wartości kalorycznej, a bogatych w wodę stworzyć można ujemny bilans kaloryczny bez towarzyszącego w większości znanych diet uciążliwego uczucia braku sytości. Tygodniowy ubytek masy ciała szacuje się na 0,5–1 kg. Badacze podkreślają spadek ryzyka rozwoju chorób nowotworowych, cukrzycy, chorób serca (zwłaszcza nadciśnienia tętniczego krwi i miażdżycy). Produkty stosowane w diecie wolumetrycznej są bogatym źródłem witamin, składników mineralnych i antyoksydantów. Dieta objętościowa zapewnia odpowiedni poziom nawodnienia organizmu.

Szczegółowych informacji na temat diety wolumetrycznej dostarczają książki autorstwa Barbary Rolls, jak: The Ultimate Volumetrics Diet: Smart, Simple, Science-Based Strategies for Losing Weight and Keeping It Off, The Volumetrics Eating Plan: Techniques and Recipes for Feeling Full on Fewer Calories, Volumetrics: Feel Full on Fewer Calories, które znalazły się wśród bestsellerów New York Timesa.

Data aktualizacji: 26.02.2019,
Opublikowano: 26.02.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej