Mleko skondensowane – co to jest? Jak powstaje i jaki ma wpływ na zdrowie?

Fot: EugeneTomeev / gettyimages.com

Mleko skondensowane to produkt, który wykorzystywany jest przede wszystkim w kuchni. Sprawdza się, jako dodatek do zup oraz sosów. Mleko skondensowane z dodatkiem cukru wchodzi w skład wiele deserów. Jak powstaje takie mleko i jakie są jego wartości odżywcze?

Mleko skondensowane nazywane także zagęszczonym wytwarzane jest w mleczarni z mleka, które dostarczane jest do tego rodzaju zakładów. Mimo że nie jest szczególnie popularnym produktem, to nie brakuje osób, które chętnie dodają mleko skondensowane do kawy, deserów czy zup.

Mleko skondensowane – jak powstaje?

W pierwszej kolejności mleko jest badane. Sprawdza się czy nie ma w nim drobnoustrojów, antybiotyków, czy innych substancji czy patogenów, które mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Następnie mleko schładzane jest do temperatury 4 stopni Celsjusza. Kolejny etap to tzw. normalizacja. Polega ona na odwirowaniu śmietany, co pozwala uzyskać mleko o odpowiedniej konsystencji i zawartości tłuszczu. Później mleko jest pasteryzowane, czyli poddane działaniu wysokiej temperatury (ok. 75 stopni Celsjusza), w której giną wszystkie groźne dla zdrowia patogeny. Następnie mleko jest schłodzone. Dodaj się do niego syrop z 70-80 proc. zawartością sacharozy (cukier dodaje się tylko do tego mleka, które jest dodatkowo dosładzane). Kolejny etap to zagęszczanie, czyli odparowywanie wody. Zagęszczone mleko poddawane jest następnie sterylizacji. Proces ten polega na podgrzaniu płynu do temperatury 140 stopni Celsjusza, aby pozbyć się ewentualnych patogenów, które jeszcze mogą znajdować się w mleku. Tak przygotowane mleko jest pakowane.

Mleko skondensowane – co ma w składzie?

Warto zaznaczyć, że na rynku dostępne są dwa rodzaje mleka skondensowanego. Różnią się one między sobą przede wszystkim zawartością cukru. Mleko skondensowane niedosładzane niewiele różni się składem i zawartością substancji odżywczych od zwykłego mleka. Znajdziemy w nim wapń, witaminę B12, potas oraz fosfor (pierwiastek wzmacnia kości oraz zęby). Mleko skondensowane dosładzane niemal w połowie składa się z cukru, tym samym jest bardziej kaloryczne niż zwykłe mleko.

Mleko skondensowane – czy jest zdrowe?

Mleko to produkt spożywczy, który tyle samo zwolenników, co przeciwników. W przypadku mleka skondensowanego sprawa jest bardziej jednoznaczna. Produkt, zwłaszcza ten dosładzany, niemal w połowie składa się z cukru. Tym samym mleko skondensowane ma sporo kalorii (ok. 320 kcal w 100 gramach), a niewiele substancji odżywczych.

Trzeba sobie zdawać sprawę, że nadmiar cukru w codziennej diecie nie jest obojętny dla zdrowia. Cukier sprzyja nie tylko otyłości, ale może przyczynić się do rozwoju niektórych nowotworów. Badania pokazują, że nadmiar cukru w codziennej diecie może przyczynić się do rozwoju stanów zapalnych w organizmie, a także problemów z układem krążenia.

Dietetycy podkreślają, że mleko skondensowane trzeba traktować na równi ze słodyczami, dlatego nie powinni go używać osoby z insulinoopornością, chorzy na cukrzycę, może być także groźne dla pacjentów z zespołem jelita drażliwego oraz z nietolerancją laktozy. Mimo że mleko skondensowane ma podobny skład co klasyczne mleko to nie można postawić ich na równi. Klasyczne mleko dużo lepszym źródłem wapnia oraz witamin. Jeśli decydujemy się na użycie mleka skondensowanego, jako dodatek do kawy czy ciasta, najlepiej i najbezpieczniej wybierać to, które nie zostało dosłodzone.

Dlaczego warto pic mleko? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Czy warto pić mleko? Źródło: Co nas truje?

Mleko skondensowane – do czego można je j dodawać i jak przechowywać?

Mleko skondensowane można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Mleko bez dodatku cukrów świetnie sprawdzi się jako zagęstnik do zup i sosów. Jego słodsza wersja doskonale nadaje się do wypieków. Na jego bazie można przygotować kremy, masy kajmakowe, a także lody. Można je także dodać do kawy.

Mleko skondensowane najlepiej przechowywać w miejscu, w którym temperatura mieści się w przedziale od 7-18 stopni Celsjusza. Produkt jest dużo trwalszy niż zwykłe mleko i trwałość zachowuje od 4-9 miesięcy. Warto zaznaczyć, że mleko, które stoi stosunkowo długo będzie gęściejsze.

Mleko skondensowane – jak przygotować je w domu?

Mleko skondensowane można przygotować samemu w domu. Do jego przygotowania potrzebne jest 800 ml mleka 3,2 proc., 300 g cukru oraz 400 g masła. Mleko należy wlać do naczynia z grubym dnem. Dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu. Kiedy mleko się zagotuje zmniejszamy jeszcze ogień i gotujemy przez 50 minut często mieszają, tak aby mleko nie przywarło. Następnie dodaje się masło i całość gotuje jeszcze przez 10-15 minut, ciągle mieszając, aż mleko nabierze żółto-brązowej barwy. Im dłużej mleko będzie gotowe tym będzie gęściejsze, a jego kolor ciemniejszy. Gotowe mleko należy przelać do słoika. Kiedy ostygnie trzeba wstawić je do lodówki. Świeżość zachowa przez kilka tygodni.

Data aktualizacji: 18.06.2019,
Opublikowano: 13.06.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej