Mleko jaglane i jego właściwości zdrowotne – jak je zrobić samodzielnie?

Fot. zia_shusha / Getty Images

Bardzo wiele osób decyduje się przejść na weganizm. Wbrew pozorom nie muszą one zrezygnować z mleka albo sięgać po dostępne w supermarketach mleko sojowe. Istnieje jeszcze jedna opcja – mleko jaglane, które można zrobić samodzielnie w domu lub kupić w niektórych sklepach.

Właściwości zdrowotne kaszy jaglanej zostały dobrze zbadane. Mleko jaglane ma ich wiele – przede wszystkim jest odpowiednie dla alergików. Odpowiednio modyfikując przepis, można używać tego mleka jako zamiennika śmietany, stosować do pieczenia ciast, robienia gofrów i naleśników, a nawet ugotować na nim zupę mleczną. Może być też użyte do musli, koktajli, płatków. Mleko jaglane dla niemowląt można podawać po 4. miesiącu życia.

Mleko jaglane – właściwości odżywcze 

Kasza jaglana przyrządzana jest z prosa. To jedna z najzdrowszych, dostępnych na naszym rynku kasz. Jej smak jest na tyle neutralny, że można ją komponować zarówno z daniami słonymi, jak i słodkimi. Mleko jaglane posiada wszystkie te właściwości odżywcze, które ma kasza. Zawarte w nim białko jest łatwo przyswajalne i nie obciąża układu trawiennego, co czyni je o wiele bardziej lekkostrawnym niż tradycyjne mleko. W mleku jaglanym występują duże ilości witamin z grupy B, witaminę E, a także pierwiastki: krzem, żelazo, miedź i wapń. Jest więc dobre dla osób cierpiących na niedobory tych pierwiastków oraz anemię.

Mleko jaglane nie zawiera glutenu, może więc znaleźć się w diecie osób chorujących na celiakię. Jest dobre również dla studentów w czasie sesji, osób pracujących umysłowo i uczniów – zawarta w nim lecytyna ma korzystny wpływ na koncentrację i pamięć. Substancja ta pomaga również w regulacji stężenia cholesterolu we krwi.

Polecamy : Sernik jaglany – przepis na smaczne i bezglutenowe ciasto. Co zawiera kasza jaglana?

Kasza jaglana - dlaczego warto ją jeść? Zobaczcie sami: 

Zobacz film: Rozgrzewająca kasza jaglana. Źródło: Dzień Dobry TVN

Mleko jaglane – przepis

Mleko z kaszy jaglanej ma pyszny smak – to już wiedzą osoby, które piją mleko dostępne w sklepach dla wegan i lepiej wyposażonych supermarketach. Mleko jaglane domowej roboty może różnić się smakiem i konsystencją od kupionego w sklepie. Wszystko zależy od zastosowanego przepisu – można dodać więcej lub mniej poszczególnych składników (np. aby mleko było gęstsze, dodajemy odrobinę mniej wody, a żeby było słodsze – więcej wanilii). Jak zrobić mleko jaglane?

Składniki:

  • 500 ml wody,
  • 1 szklanka dobrze ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 3 lub 4 sztuki suszonych daktyli (im więcej, tym słodsze), ewentualnie syrop daktylowy,
  • laska wanilii (opcjonalnie).

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki, oprócz wanilii, wrzucamy do blendera kielichowego. Miksujemy na gładką masę.
  2. Uzyskany gęsty napój należy “przetrzeć” przez pieluchę lub gęstą gazę.
  3. Jeśli chcemy, dodajemy na koniec odrobinę wanilii.
  4. Otrzymane mleko możemy dodatkowo rozcieńczyć wodą.
  5. Z podanych składników otrzymamy od 0,5 do 1 l mleka jaglanego, które przechowujemy w lodówce, maksymalnie 2 dni od przyrządzenia!

Polecamy: Placki z kaszy jaglanej – zdrowsza alternatywa dla klasycznych placów. Dlaczego warto je robić?

Mleko jaglane z wyciskarki – przepis

Mleko z kaszy jaglanej może zostać zrobione również za pomocą wyciskarki do soków. W tym przypadku w przepisie można wykorzystać więcej składników, które nadadzą mu ciekawy smak.

Składniki:

  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 1 l. przegotowanej wody,
  • 5 suszonych daktyli,
  • pół szklanki ziaren słonecznika,
  • 3 łyżki wiórek kokosowych.

Przygotowanie:

  1. Słonecznik, daktyle i wiórki kokosowe moczymy razem w ciepłej wodzie aż do jej ostygnięcia.
  2. Wszystkie składniki wrzucamy do wyciskarki, zalewając je połową szklanki wody.
  3. Włączamy wyciskarkę – należy zamknąć wtyczkę wylotową, aby składniki jak najlepiej się połączyły.
  4. Gdy powstanie biały płyn, całość powtarzamy, tym razem z otwartą wtyczką. Otrzymane wytłoki możemy wrzucić do wyciskarki ponownie, z kolejną, świeżą porcją bakalii i kaszy, aby wycisnąć z nich wszystko to, co najlepsze.
  5. Otrzymane gęste mleko przecieramy przez pieluchę lub gazę. Możemy je dodatkowo rozcieńczyć wodą.
  6. Całość warto przegotować, ostudzić i umieścić w lodówce. Tak otrzymane mleko nadaje się spożycia przez 3 dni.

Polecamy: Dieta jaglana – skuteczny detoks i odchudzanie. Zasady i przygotowanie do diety. Właściwości kaszy jaglanej

Mleko jaglane: kaloryczność

Mleko jaglane, mimo że jest naturalne, bezglutenowe oraz zawiera ogrom cennych składników odżywczych, ma dość wysoki indeks glikemiczny. W samej ugotowanej kaszy jaglanej wynosi on 71, podczas gdy dla ryżu i kaszy gryczanej jest to zaledwie 50. Oznacza to, że mleko z kaszy jaglanej szybko podnosi poziom cukru we krwi (który później równie szybko opada). Nie jest więc wskazane dla osób chorujących na cukrzycę. Mleko jaglane jest również dość kaloryczne – w szklance znajduje się ok. 170 kcal, podczas gdy tradycyjne mleko 2% będzie miało 120 kcal.

Warto jednak pamiętać, że zawarty w kaszy jaglanej krzem wspiera pracę układu trawiennego i wspomaga przemianę materii – osoby na diecie odchudzającej od czasu do czasu mogą sobie pozwolić na ten napój, jeśli go lubią. Tym bardziej że zrobione w domu mleko jaglane nie zawiera konserwantów i innych szkodliwych substancji, a znajdujący się w nim cukier ma pochodzenie naturalne.

Bibliografia:

  1. Flis K., Procner A. Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem: podręcznik dla technikum, część 2., wyd. XVIII., Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa 2009, s. 96.
Data aktualizacji: 03.04.2019,
Opublikowano: 03.04.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej