Miruna – jakie ma wartości odżywcze? Jak ją przygotować?

Fot: JackF / gettyimages.com

Miruna to jedna tych ryby, która stosunkowo rzadko gości na naszych stołach. A szkoda, bo jest nie tylko bardzo smaczna, ale i zdrowa. Powinny ją jeść osoby, które mają problemy z układem krążenia, a także kobiety w ciąży. Dlaczego jeszcze warto sięgnąć po mirunę i jak jej jedzenie wpływa na zdrowie?

Miruna to ryba oceaniczna. Zaliczana jest do dorszowatych, jej połowu dokonuje się zazwyczaj w obrębie Chile, Argentyny oraz Nowej Zelandii. Miruna należy do jednych ze smaczniejszych i bardziej soczystych ryb - z powodzeniem może zagościć również na wigilijnym stole. Jednak warto zwrócić na nią uwagę nie tylko ze względu na walory smakowe.

Miruna – wartości odżywcze

Miruna to ryba niemal idealna. Jest niskokaloryczna (100g ryby to zaledwie 88 kcal), ma delikatne mięso bogate w białko. Mimo że nie należy do tłustych ryb to dorównuje im zawartością kwasów tłuszczowych omega. Mają one korzystny wpływ na układ krążenia oraz nerwowy. Kwasy omega regulują poziom cholesterolu, wzmacniają naczynia krwionośne, poprawiają przepływ krwi oraz chronią przed tworzeniem groźnych dla zdrowia zakrzepów. Regularne spożywanie produktów bogatych w kasy omega zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia choroby niedokrwiennej serca oraz arytmii.

Kwasy omega poprawiają ukrwienie komórek nerwowych oraz przepływ impulsów nerwowych między istotą szarą a białą. Związki te poprawiają pamięć oraz ułatwiają zapamiętywanie nowych informacji. Zdaniem badaczy osoby, które stosują dietę bogatą w kwasy omega wolniej się starzeją i znacznie rzadziej zapadają na chorobę Alzheimera lub Parkinsona.

Miruna dostarcza także cennych witamin – A, z grupy B oraz D. Pierwsza z nich jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania wzroku. Witaminy z grupy B poprawiają wygląd skóry, redukują stres, a także są niezbędne do syntezy niektórych hormonów. Dodatkowo witamina B12 uczestniczy w procesach krwiotwórczych, jest także potrzebna – jak inne witaminy z grupy B – do trawienia węglowodanów, tłuszczów oraz białka.

Miruna to także bogactwo potasu, sodu, żelaza oraz selenu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy.

Miruna – kto powinien ją jeść?

Miruna uznawana jest za jedną z najlepszych i najbardziej wartościowych ryb. Ze względu na kwasy wielonienasycone polecana jest przede wszystkim osobom, które zmagają się z miażdżycą (chronią przed odkładaniem się cholesterolu i powstawaniem zatorów), reumatoidalnym zapaleniem stawów, astmą oraz alergią.

Na mirunę powinny zwrócić uwagę także kobiety w ciąży. Ryba praktycznie nie zawiera rtęci tym samym jest bezpieczna zarówno dla przyszłej matki, jak i dziecka. Kwasu tłuszczowe zapewniają prawidłowy rozwój układu nerwowego dziecka. Badania pokazują, że dzieci kobiet, które w ciąży często jadły produkty bogate w kwasy omega znacznie rzadziej zmagają z depresją oraz astmą w dorosłym życiu.

Które ryby są najzdrowsze? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Jakie ryby jeść? Źródło: Co nas truje?

Miruna – jak ją przygotować?

Bardzo wysoka temperatura sprawia, że spora część wartości odżywczych bezpowrotnie ginie. Dlatego, aby zachować ich jak najwięcej warto zrezygnować ze smażenia. Znacznie więcej skorzystamy jeśli mirunę upieczemy w piekarniku lub ugotujemy na parze lub podamy w formie ryby po grecku.

Jeśli zdecydujemy się na pieczenie najlepiej jest piec ją krótko w stosunkowo wysokiej temperaturze. Zdaniem specjalistów wystarczy wstawić ją na 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Miruna doskonale łączy się z brązowym lub białym ryżem, kaszami czy ziemniaki.

Pieczona miruna

  • 3-4 filety z miruny
  • sól
  • pieprz 
  • sos sojowy
  • natka pietruszki
  • czosnek
  • 3-4 łyżki mąki
  • 3 jajka

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Oczyszczamy i osuszamy mirunę. Jajka ubijamy razem z sosem sojowym, solą i pieprzem. Dodajemy czosnek, najlepiej aby był to czosnek granulowany lub suszony. Do masy jajecznej dodajemy prażoną cebulkę i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy. Mirunę obtaczamy na przemian raz w mace, raz w jajku z dodatkami. Mirunę układy blaszce i pieczemy przez 20 minut.

Rybę można podawać z sałatką ze świeżej sałaty, pomidora i ogórka lub puree z ziemniaka. 

Data aktualizacji: 17.12.2020,
Opublikowano: 17.12.2020 r.

Polecamy

Komentarze (2)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Aga 09.04.2020r.

Jaja nie mają nic wspólnego z cholesterol em przeciwnie powinno się je jeść codziennie


ST 23.09.2019r.

Propozycja ryby dla osób z podwyższonym cholesterolem — jak najbardziej na tak. Ale te 3(!) jajka w przepisie kompletnie rujnują poziom cholesterolu. Ryba tak, ale bez jaj!

Zobacz wszystkie 2 komentarzy
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej