Milion Polaków zrezygnowało z mięsa. Jakie korzyści daje wykluczenie go z diety?

Fot: Oscar Wong / gettyimages.com

Najnowsze badania pokazują, że już 10 proc. Polaków między 18. a 65. rokiem życia przeszło na wegetarianizm. Czy całkowita rezygnacja z jedzenia mięsa to dobra decyzja?

Mięso to bardzo kontrowersyjny produkt. Dla jednych mogłoby zupełnie nie istnieć, dla drugich stanowi podstawę każdego posiłku. Mimo to coraz więcej osób ogranicza jego spożycie lub całkowicie jej wyklucza. Dlaczego? Powodów jest kilka. Najczęściej decydują względy ideologiczne i sprzeciw wobec zabijania zwierząt. Niektórzy rezygnują z niego dla dobra planety, jeszcze inni - dla zdrowia. Czy faktycznie wykluczenie mięsa z diety jest dla nas dobre?  Światowy Dzień Wegetarianizmu, który co roku obchodzimy 1 października, to doskonały moment, by poznać wszystkie zalety niejedzenia mięsa.

5 powodów, dla których warto zrezygnować z jedzenia mięsa

  • Mniejsze ryzyko nowotworu

Obróbka termiczna, zwłaszcza smażenie, sprawia, że w mięsie zaczynają wytrącać się toksyczne związki, które wykazują działanie kancerogenne oraz mutagenne (czyli zmieniają budowę łańcucha DNA). Badania pokazują, że osoby, które nie stronią od czerwonego smażonego mięsa są bardziej narażone na rozwój raka jelita grubego, przełyku czy żołądka. Dodatkowo warzywa i owoce stanowią doskonałe źródło przeciwutleniaczy, czyli związków, które zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za tworzenie się zmian nowotworowych w organizmie.

Wykluczenie mięsa z diety stanowi zatem najlepszą i najprostszą formę ochrony przed chorobą nowotworową. 

Zobacz także: 8 nowotworów, które najczęściej zabijają Polaków

  • Obniżenie masy ciała

Warzywa i owoce (ale nie wszystkie) są mało kaloryczne, tym samym ich przewaga w codziennej diecie pozwala zachować szczupłą sylwetkę. Dodatkowo są one bogate w błonnik pokarmowy, który nie tylko poprawia perystaltykę jelit, ale także pozwala zatrzymać uczucie sytości na dłużej. Dlatego też wprowadzenie do diety większej ilości warzyw (zwłaszcza zielonych) i owoców polecane jest osobom, które walczą z nadmiarem kilogramów.  

  • Lepsza praca serca

Wspomniany już błonnik pokarmowy ma korzystny wpływ nie tylko na trawienie, ale także na pracę układu krążenia. Związek obniża poziom cholesterolu we krwi. Tym samym zapobiega tworzeniu się jego złogów. Ich obecność zwiększa ryzyko rozwoju miażdżycy, udaru mózgu czy zwału serca.

Dieta bezmięsna to także mniejsze spożycie sodu, który ma bezpośredni wpływ na ciśnienie. Warzywa i owoce są doskonałym źródłem potasu, który odpowiada za gospodarkę wodno-elektrolitową (tym samym reguluje ciśnienie krwi), a także wzmacnia mięśnie, w tym serce.

  • Lepsza kontrola poziomu cukru we krwi

Większość warzyw i owoców ma niski indeks glikemiczny. Oznacza to, że po ich zjedzeniu nie następuje nagły skok glukozy i uczucie sytości utrzymuje się dłużej. Badania opublikowane w magazynie „Diabetic Medicine” pokazują, że niskokaloryczna dieta wegetariańska pomaga zapanować nad cukrzycą typu 2. Dzięki niej pacjenci redukują i utrzymują prawidłową masę ciała.

  • Dłuższe życie

Dieta wegetariańska to także bogactwo przeciwutleniaczy. Związki te nie tylko chronią przed rozwojem raka, ale także spowalniają proces starzenia się organizmu. Szczególnie cenna jest witamina E, nazywana witaminą młodości. Badacze wyliczyli, że codzienne jedzenie czerwonego mięsa zwiększa ryzyko zgonu aż o 13 proc.

Czy mięso tylko szkodzi? 

Mięso jest doskonałym źródłem dobrze przyswajalnego białka, żelaza oraz witamin z grupy B (zwłaszcza witaminy B12). Dwa ostanie związki są niezbędne do prawidłowego przebiegu procesów krwiotwórczych. Czy to oznacza, że całkowita rezygnacja z mięsa może grozić anemią? Niekoniecznie. Odpowiednio dobrane menu (dobrze, aby przygotował je dietetyk) sprawi, że organizm będzie otrzymywał wystarczającą dawkę substancji odżywczych.

Osoby, które myślą o przejściu na dietę bezmięsną powinny przede wszystkim wykonać badania, aby sprawdzić, czy nie mają niedoborów. Dodatkowo panom zaleca się sprawdzenie poziomu testosteronu. Okazuje się, że białko obecne w mięsie jest niezbędne do produkcji tego hormonu.

Zobacz film i dowiedz się dlaczego warto zrezygnować z mięsa:

Zobacz film: Dlaczego warto zrezygnować z mięsa? Źródło: x-news

Data aktualizacji: 01.10.2020,
Opublikowano: 01.10.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej