Menu na kwarantannę. Jedz mądrze i zdrowo

Morsa Images/getty images

Zrobiłeś duże zapasy żywności, ale brakuje ci pomysłów, co z tych produktów przygotować? Poprosiliśmy dietetyczkę Martę Jachym o przygotowanie przykładowego, dziennego jadłospisu. Tym samym udowadniamy, że w czasie siedzenia w domu, można jeść smacznie, ale i zdrowo!

Co jeść w czasie kwarantanny?

Kto powiedział, że w czasie domowej izolacji trzeba jeść tylko gotowe i wysoce przetworzone produkty? Nikt. Dlatego dla podtrzymania dobrego samopoczucia, zdrowia oraz sylwetki, warto zadbać również o to, by nasze menu było smaczne i urozmaicone. Do przygotowania posiłków potrzebujesz prostych i tanich składników, z których większość na pewno masz w swoich zapasach. Dietetyczka Marta Jachym przygotowała dla nas przykładowe, dzienne menu. Są to łatwe i szybkie w wykonaniu dania. A co najważniejsze, są zdrowe! Poszczególne produkty dostarczą ci składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Menu na kwarantannę

Śniadanie: Owsianka z musem malinowym i migdałami

Składniki:

  • 50 g płatków owsianych;
  • 200 ml mleka (krowie lub roślinne);
  • 150 g mrożonych malin;
  • łyżka siemienia lnianego;
  • 20 g migdałów;
  • łyżeczka miodu lub ksylitolu/erytrytolu.

Przygotowanie:

Płatki i siemię gotujemy na mleku, na niewielkim ogniu, mieszając, aż do napęcznienia. Słodzimy. Maliny podgrzewamy w rondelku z dodatkiem małej ilości wody – mieszamy do konsystencji musu. Przekładamy owsiankę do miseczki, polewamy musem, ozdabiamy migdałami.

Rada ekspertki Marty Jachym:

Do gotujących się płatków można dodać połówkę małej, startej na drobnych oczkach cukinii. Dzięki temu, przemycimy warzywo do diety, zwiększymy objętość posiłku i udział błonnika, co wpłynie na uczucie sytości. Dodatek warzywa, obniży też ładunek glikemiczny dania, a jej neutralny smak, będzie dla nas niewyczuwalny

Obiad – Spaghetti z sosem pomidorowym z ciecierzycą

Składniki:

  • 50 g makaronu (najlepiej pełnoziarnisty lub z mąki durum);
  • pół cebuli;
  • passata pomidorowa lub pomidory z puszki;
  • garść mrożonego szpinaku;
  • 100 g ciecierzycy z puszki;
  • łyżka oliwy;
  • przyprawy: ząbek czosnku, sól, pieprz, papryka słodka, oregano;

Surówka: 1 duża marchewka, łyżka oleju lnianego lub oliwy, łyżka nasion słonecznika, sól, sok z cytryny

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy szpinak, pokrojoną paprykę, dusimy do miękkości. Wlewamy passatę lub pomidory z puszki, mieszamy, doprawiamy, gotujemy kilka minut. Mieszamy z makaronem. Surówka: marchew ścieramy na tarce, dodajemy sok z cytryny i olej, solimy, posypujemy pestkami słonecznika.

Zobacz też: Dieta planetarna – dieta, która uratuje nas i naszą planetę

Podwieczorek: Bananowy deser chia z czekoladą

Składniki:

  • 200 g jogurtu naturalnego;
  • łyżka nasion chia lub siemienia lnianego;
  • banan;
  • 2 kostki gorzkiej czekolady.

Przygotowanie:

Jogurt blendujemy z bananem i nasionami. Wkładamy na kilka godzin do lodówki. Gdy deser stężeje, posypujemy startą czekoladą.

Zobacz też: Dieta węglowodanowa, wysokowęglowodanowa, węglowodanowo-białkowa. Co można jeść? Zasady diet

Kolacja: Sałatka z tuńczykiem i aromatyczne grzanki

Składniki:

  • pół puszki (ok 100 g ) tuńczyka w sosie własnym;
  • ogórek zielony;
  • ogórek kiszony;
  • pół papryki;
  • sos: 2 łyżki jogurtu naturalnego, łyżeczka musztardy, sól, pieprz;
  •  2 kromki chleba (najlepiej żytniego), łyżeczka masła, ząbek czosnku, łyżka parmezanu lub innego twardego sera.

Przygotowanie:

Warzywa kroimy w kostkę. Mieszamy z tuńczykiem, dodajemy dokładnie wymieszane składniki na sos. Chleb podpiekamy w tosterze lub piekarniku. Masło mieszamy z wyciśniętym czosnkiem, smarujemy grzanki, posypujemy serem.

Zobacz też: Czym jest dieta rotacyjna? Korzyści i wady diety rotacyjnej

Marta Jachym jest dietetykiem i szkoleniowcem. Studiowała dziennikarstwo i dietetykę kliniczną. Absolwentka kilkudziesięciu szkoleń i konferencji żywieniowych. Na co dzień przyjmuje pacjentów w warszawskiej klinice MD Clinic, prowadząc poradnię „Przełom w odżywianiu.” Prowadzi szkolenia dotyczące zdrowego trybu życia, redukcji stresu, oraz budowania odporności w dużych firmach. Specjalizuje się w dietoterapii chorób autoimunologicznych, tarczycy, gospodarki cukrowej i zaburzeń układu pokarmowego. Pracuje z pacjentami z zaburzeniami odżywiania, łącząc istotę stanu psychicznego z tym jak funkcjonuje nasze ciało. Szczególną wagę przywiązuje do zebrania obszernego wywiadu dotyczącego samopoczucia pacjenta, który pomaga znaleźć źródło i przyczynę dolegliwości. Twierdzi, że uważność, dobra komunikacja wewnętrzna i obserwowanie sygnałów wysyłanych przez ciało i umysł, to najlepsza droga do skutecznego wdrażania zdrowych nawyków żywieniowych.

Zobacz też: Dieta przeciwzapalna. Znaczenie diety w leczeniu RZS

Zobacz film: Ula Somow w Dzień dobry TVN o tym, jak nie przytyć w czasie kwarantanny.

źródło: x-news

Data aktualizacji: 09.04.2020,
Opublikowano: 08.04.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej