Margaryna – czy warto ją jeść? Jak wpływa na działanie organizmu człowieka?

Fot: Mitshu / gettyimages.com

Margaryna miała być zdrowszym odpowiednikiem masła. Niektóre – w założeniu producenta – wspomagają pracę serca, poprawiają odporność, sprawiają, że kości są mocniejsze. Dodatkowo pomagają obniżyć poziom cholesterolu. Czy naprawdę mają takie właściwości?

Każdego roku kupujemy ponad 200 tysięcy ton margaryny. Statystyczny Polak zjada aż 4,5 kilograma margaryny rocznie. Dlaczego tak chętnie po nią sięgamy? Producenci przekonują nas, że jedzona regularnie pomaga obniżyć cholesterol, poprawia wzrok oraz wzmacnia pracę mózgu. Niestety to, co pięknie wygląda na opakowaniu zazwyczaj nie ma nic wspólnego z rzeczywistością. Mimo że margaryny powstają z tłuszczów roślinnych (rzepakowego, słonecznikowego) to proces obróbki sprawia, że nie są one bezpieczne dla naszego zdrowia. Dzieje się tak ponieważ w procesie utwardzania obok wodoru używa się katalizatora. Jego funkcję najczęściej spełniają nikiel lub pallat. To metale ciężkie, które mogą przenikać do margaryny, a więc i do naszego organizmu.

O procesie powstawania margaryny opowiada Katarzynie Bosackiej dr Szymon Drobniak, biolog z Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie:

Zobacz film: Jak powstaje margaryna? Źródło: Co nas truje?

Margaryna na cholesterol – czy to dobry pomysł?

Cholesterol to związek bez którego organizm człowieka nie może się obejść. Znajduje się we wszystkich komórkach i jest niezbędny do produkcji hormonów, uczestniczy w syntezie niektórych witamin. Mimo ze organizm potrafi go wytworzyć i nie musi być dostarczany wraz z pożywieniem to jego całkowita eliminacja z codziennej diety jest bardzo trudna. Kluczowe znaczenie ma to ile i jakiego cholesterolu mamy. Medycyna wyróżnia dwie frakcję HDL i LDL. Pierwszy z nich to tzw. dobry cholesterol. Jego zadaniem jest niedopuszczenie do tworzenia się blaszek miażdżycowych, których obecność może przyczynić się do rozwoju miażdżycy. Druga frakcja – LDL  - to tzw. zły cholesterol i z niego  właśnie powstają groźne dla układu krążenia blaszki. Czy margaryna pomaga zachować właściwe proporcje między nimi? Czy obniżanie poziomu cholesterolu zawsze jest konieczne? Wszelkie wątpliwości rozwiewa prof. Grażyna Cichosz, specjalistka bezpieczeństwa żywności i żywienia:

Zobacz film: Czy margaryna faktycznie pomaga obniżyć cholesterol? Źródło: Co nas truje?

Margaryna może przyczynić się do obniżenia się złego cholesterolu, ponieważ zawiera cenne dla nas kwasy omega. Trzeba sobie jednak zdawać sprawę, że to czy będą one spełniały swoje zadanie zależy od tego w jakich proporcjach będą podane. Niestety w margarynach nie są one najlepsze. Zapominamy także o tym, że smarowidło to przede wszystkich tłuszcze, do tego olej palmowy, który może być bardzo niebezpieczny. Dlaczego jeszcze trzeba uważać na margaryny? Wyjaśnia to w rozmowie z Katarzyną Bosacką Marta Warzocha-Szkupińska, dietetyk:

Zobacz film: Co znajduje się margarynie? Źródło: Co nas truje?

Niebezpieczne tłuszcze

Mimo że margaryna powstaje z olejów roślinnych, które są dla nas zdrowsze, to jej jedzenie wyrządza więcej szkody niż pożytku. Dlaczego? Podczas obróbki dobre tłuszcze roślinne zmieniają w tłuszcze trans, które z szacunków Światowej Organizacji Zdrowia zabijają rocznie pół miliona ludzi.

Ich spożywanie zwiększa ilość tzw. złego cholesterolu w organizmie, a obniża poziom tego dobrego. Tłuszcze trans przyczyniają się do powstawania zmian miażdżycowych, zwężania tętnic, co może prowadzić do wielu chorób układu sercowo-naczyniowego. Mają swój udział w rozwoju choroby niedokrwiennej serca, nadciśnienia, zawału mięśnia sercowego, udaru mózgu oraz wystąpienia powikłań zatorowych. Tłuszcze trans są też jedną z przyczyn występowania cukrzycy typu 2, otyłości (szczególnie wewnątrzbrzusznej), depresji, raka jelita grubego, niepłodności – zarówno u mężczyzn, jak i kobiet – oraz zaburzeń rozwoju płodu.

Jak oleje roślinne zmieniają w tłuszcze trans. Krok po kroku tłumaczy to dr Szymon Drobniak, biolog z Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie:

Zobacz film: Margaryna a tłuszcze roślinne - czym się od siebie różnią? Źródło: Co nas truje?

Wolisz masło czy margarynę?

Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
Zagłosuj
Data aktualizacji: 25.02.2019,
Opublikowano: 06.02.2019 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej